- Jeg har ingen familie å besøke i Uganda. De ble drept under Idi Amin

MGP-aktuelle Mimi Blix (19) har aldri vært i farens hjemland.

BLIXFANG: - Det er jo bare sminke, photoshop og klær, sier Mimi Blix om sin egen skjønnhet. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
BLIXFANG: - Det er jo bare sminke, photoshop og klær, sier Mimi Blix om sin egen skjønnhet. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Det har blitt litt karaoke i det siste, det har det, sier Mimi Blix (19).

Som modell har hun prydet magasinsider i Elle og Marie Claire, blitt fotografert av Bryan Adams og jobbet med Naomi Campbell.

Når hun i kveld debuterer som artist i Grand Prix, er det på et felt der hun har null erfaring, bortsett fra en kort karriere som trommis i punkbandet Lilacs and Lace på ungdomsskolen, og altså: Karaoke.

- Josefine Vertshus på Majorstua har veldig gode karaokekvelder på fredagene med liveband og alt, sier Askim-jenta.

- Da har du jo sceneerfaring, da?

- Jo da, sier Mimi og ler.

- Men det er jo litt flere publikummere på Grand Prix. Kanskje?

- Fett å vinne Med all respekt for Josefine, så har hun nok rett i det.

Over en million seere fulgte den første delfinalen fra Ørland forrige lørdag.

Etter den norske seieren i Moskva, har Rybak-effekten gjort norske medier, om mulig, enda mer ko-ko etter Grand Prix. Vinneren av årets finale er garantert en plass i blitzlyset, i hvert fall fram til den internasjonale finalen i Düsseldorf i mai.

- Er du den nye Alexander Rybak?

- Kanskje det? Jeg skal ikke stå der med fela, men... Det hadde vært fett å vinne. Skikkelig fett, sier Mimi, som gjerne vil prøve seg på en karriere som artist.

- Om folk liker det, og vil ha mer... sier Mimi.

- Så skal de få mer?

- Ja! Det hadde vært utrolig gøy.

Oppdaget som 16-åring Mimi var 16 år da hun ble oppdaget av en modellagent på shopping i Fredrikstad. Etter hver ble hun med i stallen til Idol Looks, byrået til manageren Amar Faiz.

- Han legger vekt på mørke og eksotiske modeller, og det syns jeg er veldig viktig, sier Mimi, som har norsk mor og en far fra Uganda.

I år er de norske MGP-delfinalene mer preget av mangfold enn noensinne.

- Det er fire sterke, svarte jenter med. Det er noe helt nytt, og det er kjempegøy, sier Mimi, og viser til konkurrentene Sichelle, Nora Noor og Stella Mwangi.

Likevel har ikke verden kommet lenger enn at det å være litt mørkere i huden kan gjøre alle kamper litt hardere, både i motebransjen og i skolegården under oppveksten i Askim.

- Men jeg tenker faktisk ikke på meg selv som «mørkhudet», for jeg er så norsk. Skikkelig Ola nordmann, jeg elsker brunost og ski og hele pakka.

- Hver gang noen nevner det, tenker jeg «hva?» og må se på huden min for å konstatere at jeg jo faktisk er mørk. Men jeg er bare heldig som får lov til å representere to fantastiske kulturer, sier Mimi.

- Familien drept Hun elsker ugandisk mat og musikkultur. Rytmene, dansen, fargene, men har aldri besøkt farens hjemland.

- Jeg har aldri vært i Uganda. Jeg har ingen familie å besøke. Alle ble drept under Idi Amin, sier Mimi.

- Noen ganger kan det føles som om en del av meg mangler, at det er noe jeg ikke har funnet helt fram til ennå. Jeg vil gjerne utforske de afrikanske røttene mine. Det har vært mye politisk uro og skummelt for oss å reise dit. Men jeg har veldig, veldig lyst til å dra til Uganda snart, sier Mimi, som tror hun har rytmesansen fra faren sin:

- For mamma er ganske stiv.

Oppdaget i dusjen I Grand Prix skal Mimi synge låta «Allergic» skrevet av Merethe La Verdi, som på begynnelsen av 90-tallet var den første artisten som sang på norsk til dancemusikk. «Allergic» er også godt plantet i dancelandskapet.

- Det startet med at manageren min, Amar Faiz, ville jobbe med Merethe La Verdi. Men han visste ikke at jeg kunne synge før han hørte meg synge Whitney Houston i dusjen, sier Mimi.

- Hva? Var han der?

- Ha-ha! Ja, sier Mimi, og vi rekker å begynne å lure på hvor tett forholdet mellom manager og modell/artist egentlig er, før hun oppklarer:

TYRA BANKERS: Mimi Blix blir stadig kalt «Norges svar på Tyra Banks», en frase som ble lansert av manageren hennes, og som tok henne nesten hele veien til Tyras eget talkshow. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
TYRA BANKERS: Mimi Blix blir stadig kalt «Norges svar på Tyra Banks», en frase som ble lansert av manageren hennes, og som tok henne nesten hele veien til Tyras eget talkshow. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Men det er ikke så rart som det høres ut som. Vi var i Paris for å besøke byråer, og delte hotellrom. Jeg sang så høyt på badet at han hørte det på rommet.

- Aldri hatt kjæreste La Verdi skrev låta med Mimi i tankene.

- Merethe lærte meg å ha riktig holdning i studio. Hun ba meg bokse og sparke i lufta. Låta er jo veldig girl power. Jeg synger til en gutt som har vært utro.

- Har det skjedd deg?

- Nei, heldigvis ikke.

- Du har vært heldig på guttefronten?

- Du, det har ikke vært så mye gutter, egentlig. Jeg har aldri hatt noen kjæreste. Så det er litt kjedelig.

Mimis 181 centimeter lange kropp trekker på skuldrene.

Hun sitter diskret sminket i en blå olaskjorte i skinnsofaen på Hard Rock Café og er, hva skal man si, ikke akkurat vond å se på. Hvordan i huleste kan det ha seg at det er manko på beilere?

- Det må du nesten spørre gutta om, sier Mimi.

«Norges Tyra Banks» «Norges svar på Tyra Banks». Knapt en artikkel har blitt skrevet om Mimi uten at akkurat disse ordene blir nevnt. Foruten den faktiske likheten til den amerikanske supermodellen, er det manager Amar som er opphavet til frasen.

Slettes ikke et dumt trekk - sammenlikningen tok Mimi nesten hele veien til Tyras eget talkshow for å snakke om likheten dem imellom, før noe skar seg i siste øyeblikk.

Amar døpte henne også om fra Miriam til det mer eksotiske navnet Mimi. Som enhver dedikert «Top Model»-seer vet, kan små ting som forskjellen mellom et fengende og et forglemmelig navn være vinn eller forsvinn i motebransjen.

- Han sa det en av de første gangene vi møttes. «Du kan hete Mimi», så da ble det sånn. Jeg liker det. Det hjelper meg å skille, for Mimi og Miriam er to helt forskjellige personer. Mimi er artisten som er modell og omgir seg med glamour og alt det der.

- Miriam, da?

- Miriam er... bare Miriam.

Oppvokst i Askim Hjemme i Askim har det stort sett vært Miriam som har vandret rundt, men Mimi blinket til da hun pakket tingene sine og tok fri fra skolen ett år for å jobbe som modell og «bo i utlandet», som hun sier. Å være mer spesifikk er vanskelig, når man har bodd overalt, fra Nigeria til New York.

21 artister våger seg i år ut i manesjen i det direktesendte paljettsirkuset som er Melodi Grand Prix.

20 av dem kommer ut av det som tapere, og selv den som vinner har man ikke akkurat oddsene med seg for å ikke gå på en kjempesmell i den internasjonale finalen. Terningkast og kritikk følger hele veien. Fra avissidene til sirlige poengskjemaer for alt fra antrekk til sceneshow i ethvert norsk hjem med respekt for seg selv. Mimi har planen for poengsanking klar:

- Dere må stemme! Liker dere låta eller antrekket mitt, eller showet, musikken, dansinga, stem!

Om det ikke skulle gå veien, er hun bedre rustet til å takle kritikk enn de fleste. År i modellbransjen har gitt plettfri, men tykk hud.

- Jeg har fått høre at jeg har feil hudfarge, feil nese, feil mål, til og med feil personlighet, sier Mimi.

I London fikk hun høre at hun var alt for snill og smilte for mye, og fikk beskjed om å «være mer bitch», og ha mer attitude.

- Som 16-åring gikk det nok veldig til hodet på meg. Men det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere.

Kollega med Kate Moss Heidi Klum, Naomi Campbell og Kate Moss er blant kollegaene hennes i stallen til det anerkjente modellbyrået IMG, som hun er signert på i utlandet.

Mimi kunne ha skrytt av å ha gått på catwalken med Naomi Campbell i Nigeria. Hadde det ikke vært for at showet ble utsatt igjen og igjen.

- Naomi ble så irritert at hun satte seg på privatflyet sitt og dro hjem, sier Mimi og ler.

Det største Mimi har gjort er kalenderen for det indiske ølmerket Kingfisher.

- Det er Indias versjon av Victoria's Secret, og en kjempestor greie der, sier Mimi, som møtte det indiske bookingteamet da hun var i Singapore på et annet modelloppdrag. De tok henne sporenstreks med til Thailand for en fotoshoot.

- Det endte med at jeg fikk coveret, baksiden og tre sider inni kalenderen. Det ble masse oppstyr i India fordi hun ene jenta, som er en veldig stor stjerne der, hadde regnet med at hun skulle få coveret, sier Mimi.

OPPDAGET I DUSJEN: Mimi Blix ble oppdaget av sin egen modellagent - da hun sang i dusjen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
OPPDAGET I DUSJEN: Mimi Blix ble oppdaget av sin egen modellagent - da hun sang i dusjen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Det ble en catfight der. Det var blant annet en episode der jeg filmet med kameraet mitt, og hun dyttet det bort og begynte å kjefte på meg. Hun var veldig bitter, stakkars.

Fotografert av Bryan Adams En av de andre merittene hennes er da ble fotografert av Bryan Adams for Marie Claire.

- Han var veldig hyggelig. Vi lekte med smykker og klær hjemme i leiligheten hans i London.

- Det var jo veldig privat?

- Ja, men han hadde plass til det, for å si det sånn. Han var flink, men...

Mimi lener seg framover, som for å betro en hemmelighet:

- Han hadde noen assistenter som løp rundt og gjorde mesteparten av arbeidet for ham.

Likevel: Bryan Adams har gjort suksess med å gå fra foran mikrofonen til bak kamera. Mimi vil gå fra å være foran kamera til bak mikrofonen. Kanskje han har noen tips?

- Ja, jeg burde ringe ham! sier Mimi, tar en imaginær telefon til øret og slår an en kompistone «Hey, Bryan!»

Vil bli skuespiller Men Mimi er ikke fornøyd med en karriere som både modell og artist. Eller, fornøyd er hun, hun virker i grunn som den positive typen som hun hadde vært fornøyd om hun bodde i ei tønne. Men hun vil mer.

- Nå blir jeg vel snart pensjonert som modell, ler Mimi.

- Men det hadde vært utrolig gøy å prøve meg som skuespiller. Det er noen som har reagert på at jeg ikke holder meg til å være modell.

Men det er ikke noen regel på at man ikke kan utvikle seg og prøve nye ting. Jeg har vært med i reklamer, en Fun Light-reklame og i introfilmen til «Skal vi danse». Får jeg sjansen, vil jeg gjerne være med på det.

- På «Skal vi danse»?

- Nå snakket jeg egentlig om å være skuespiller, sier Mimi.

- Men - ja, det og for så vidt! Jeg er med på alt, jeg. Så lenge det er gøy!

Makeup: Mette Langseth/Make Up Store
Hårstyling: Pia Ruud
Klesstyling: Siv Johanne Seglem

ALDRI BESØKT FAMILIEN: Mimis far er fra Uganda, men hun har aldri besøkt landet. Hele familien ble drept under Idi Amin, sier hun. 
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ALDRI BESØKT FAMILIEN: Mimis far er fra Uganda, men hun har aldri besøkt landet. Hele familien ble drept under Idi Amin, sier hun. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer