Har du ikke sett disse før?

Fire av sju MGP-låter framføres på lørdag av tidligere «Idol»- og «X Factor»-deltakere.

(Dagbladet): Lørdag kuppet en tidligere «Idol»-deltaker og en tidligere «Kjempesjansen»-deltaker den første delfinalen i Melodi Grand Prix.

Åste Hunnes Sem (37) og Rikke Normann (25) sjarmerte tv-seerne, og sikret seg aller flest stemmer med låta «Not That Easy (Ah-Åh Ah-Åh)».

Når andre delfinale arrangeres i Florø på lørdag, framføres hele fire av sju bidrag av artister som ble kjent gjennom de nevnte programmene, eller liknende konsepter som «Norske Talenter» og «X Factor».

TV- og radiodirektør i mediebyrået OMD, Espen Barås Bye, mener MGP er blitt veldig likt de andre talentprogrammene.

Gjenbruk - Det er ingen fare for at dette er noe som kan komme til å skje, for det er veldig likt allerede, sier Barås Bye til Dagbladet.

- Samtidig er det ting som skiller, som utstemmingsbiten, sier han.

NRK og produksjonsselskapet Dinamo har tidligere fått kritikk for å gjøre MGP til en gjenbruksstasjon.

«Den norske Eurovision-uttakningen er redusert til et slags NAV-tiltak for havarerte karrierer», skrev Dagbladets kommentator Sven Ove Bakke da MGP-artistene ble kjent mot slutten av fjoråret.

- Eneste måten Marika Lejon (26) har deltatt i «Kjempesjansen» og «Norske Talenter», og var med i MGP i 2007. Hun tror ikke det er noen vei utenom gjenbruket av artister.

- TV har vært preget av denne typen programmer de siste åra, og plateselskapene har mista salgstall til nedlasting. Dermed er det ingen annen måte for ferske artister å vise seg fram på, sier hun.

MGP-general Per Sundnes, sier «Idol»-bakgrunn ikke spiller inn når bidragene velges ut, men sier reality-tv er blitt for stort i Norge til å kunne ignoreres.

KJENTE FJES: MGP-deltakerne Marika Lejon (f.v.), Marius Barhaugen, Pernille Svensen Øiestad og Endre Nordvik er kjente fjes for fans av talentshow som «Idol» og «X Factor». Foto: Audun Braastad/Stella Pictures
I «X FACTOR»: Pernille Svensen Øiestad deltok i TV 2-programmet i 2007. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
LANG MERITTLISTE: Marika Lejon har vært med i både «Kjempesjansen», «Melodi Grand Prix» og «Norske Talenter». Her under semifinalen i «Norske Talenter» i 2009. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
«IDOL»: Isabella Leroy fikk trøst av fjorårets MGP-toer, Bjørn Johan Muri, da hun ble slått ut av «Idol» i 2007. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
«IDOL»: Marius Barhaugen var med i «Idol» i 2007, samme år som Isabella Leroy og Bjørn Johan Muri. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .

Han mener likevel at årets MGP-deltakere ikke huskes for sin «Idol»- eller «X Factor»-fortid.

- Jeg tror gjenbruksproblemet er større på matrealityene. I MGP må deltakerne prestere, og vi velger ut i fra hvor bra de er. Når det er sagt, er sånne programmer en veldig god erfaring å ha med seg, sier han.

- God erfaring Det mener også Pernille Svensen Øiestad (18) og Marius Barhaugen (24), som synger duett til helga.

- Mange av deltakerne har stått på scenen før, men kanskje ikke alle har så mye erfaring med å opptre foran kamera, mener Svensen Øiestad.

Duoen frykter ikke at tv-seerne skal forbinde dem med et mislykket forsøk i et liknende artistkonsept.

- Jeg driter litt i sånne ting. Hvis man skal lykkes i musikk, må man prøve alle veier, sier Barhaugen.

«IDOL»-FORTID: Isabella Leroy ble kjent gjennom «Idol» i 2007. Nå er hun med i MGP. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«IDOL»-FORTID: Isabella Leroy ble kjent gjennom «Idol» i 2007. Nå er hun med i MGP. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer