- Espen Lind er en del av familien

Susperia er årets metal-alibi i Melodi Grand Prix. Når de går på scenen i kveld, har de fått gode råd av Espen Lind.

VIL TIL TYSKLAND: Metal-bandet Susperia er med i Melodi Grand Prix for å ha det gøy, og helst vinne. Lørdag framfører de «Nothing Remains» i delfinalen i Skien. Fra venstre Christian Hagen (32), Ian Kenneth Åkesson (34), Pål Mathiesen (33), Øyvind Mustaparta (31) og Terje Andersen (35). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL TIL TYSKLAND: Metal-bandet Susperia er med i Melodi Grand Prix for å ha det gøy, og helst vinne. Lørdag framfører de «Nothing Remains» i delfinalen i Skien. Fra venstre Christian Hagen (32), Ian Kenneth Åkesson (34), Pål Mathiesen (33), Øyvind Mustaparta (31) og Terje Andersen (35). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Bandets nyeste medlem, keyboardist Øyvind Mustaparta (31), er nemlig broren til modellen Hanneli Mustaparta, som i mange år har vært samboer med den nordnorske artisten og hitmakeren.

- Espen er en del av familien. Og selv om han er veldig opptatt som låtskriver i New York, snakker vi alltid om musikk når vi treffes, sier Øyvind, eller Mustis, som er artistnavnet.

- En mann med et slikt låtskrivertalent og så lang erfaring fra musikkbransjen, er naturligvis en god rådgiver. Har jeg noen spørsmål, henvender jeg meg gjerne til ham.

At det pompøse metalbandets lydbilde ligger forholdsvis fjernt fra Espen Lind-hits som «When Suzannah Cries» og «Scared of Heights» er ikke noe problem.

- Espen er en åpensinnet mann som først og fremst er glad i musikk. Det finnes ingen rammer for hva slags musikk han liker, selv om han selv holder på i en annen nisje, sier Mustaparta.

Konflikt med Dimmu Han har selv årelang erfaring og hundretusener av solgte album bak seg - som sentralt medlem av et av Norges største musikalske suksesshistorier noensinne, black metal-bandet Dimmu Borgir.

Men i forfjor tok samarbeidet slutt, etter at Mustaparta krevde å bli kreditert og få komponist-royalties for flere av gruppas låter.

SVOGER'N: Espen Lind, samboer med Hanneli Mustaparta, er svoger til Susperia-Øyvind. De snakker gjerne musikk sammen, selv om de tilhører svært forskjellige sjangre. FOTO: AGNETE BRUN /MAGASINET.

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
SVOGER'N: Espen Lind, samboer med Hanneli Mustaparta, er svoger til Susperia-Øyvind. De snakker gjerne musikk sammen, selv om de tilhører svært forskjellige sjangre. FOTO: AGNETE BRUN /MAGASINET. Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer

Siden har gruppa og keyboardisten ligget i konflikt om store pengesummer. Det forsurer ikke miljøet innad i Susperia, som også omfatter Dimmu Borgirs livegitarist Terje «Cyrus» Andersen.

- Vi har vært venner siden barndommen. Det er litt som når foreldre skilles, barna må bestemme hvor de skal bo. Nå bor jeg i Susperia, mens Terje bor både her og der. Vi er likevel profesjonelle, og glemmer ikke at konflikten er mellom meg og Dimmu - ikke mellom meg og Terje, sier Mustaparta.

Spark i ræva Susperia har holdt det gående siden 1998, gitt ut fem album og turnert Europa rundt. Å bli deltakere i Melodi Grand Prix har de hatt lyst til lenge.

- Vi fikk et spark i ræva da Keep of Kalessin var med i fjor. Vi skrev og spilte inn låta uka før påmeldingsfristen gikk ut, ble kjempefornøyd og sendte den inn. Så ringte Per Sundnes: «Klart dokker er med!» sier gitarist Christian «Elvorn» Hagen (32) med dårlig skjult stolthet over å ha blitt valgt ut blant over 700 håpefulle.

- Vi er ikke noe liksminkeband, vi spiller for å ha det gøy. Og vi har lyst til å vinne hele greia og representere Norge i Düsseldorf. Tyskland er et stort marked for metal og vi har fans over hele kontinentet som synes det er kult at vi er med og heier på oss, hevder bandet.

HADDE KJEMPESUKSESS: Med Dimmu Borgir og plater som «Puritanical Euphoric Misanthropia», «Death Cult Armageddon» og «In Sorte Diaboli» har Mustaparta (nr. to fra høyre) ligget på salgslistene i mange land. Nå er han ute av bandet. Foto: Jørn Moen/Dagbladet
HADDE KJEMPESUKSESS: Med Dimmu Borgir og plater som «Puritanical Euphoric Misanthropia», «Death Cult Armageddon» og «In Sorte Diaboli» har Mustaparta (nr. to fra høyre) ligget på salgslistene i mange land. Nå er han ute av bandet. Foto: Jørn Moen/Dagbladet Vis mer