SPILLER PÅ AKERSHUS I KVELD: Sondre Lerche får drahjelp av rundt 30 militante musikere fra Marinemusikken under kveldens konsert ved Karpedammen på Akershus festning. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
SPILLER PÅ AKERSHUS I KVELD: Sondre Lerche får drahjelp av rundt 30 militante musikere fra Marinemusikken under kveldens konsert ved Karpedammen på Akershus festning. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADETVis mer

- Det er de beste låtene jeg har skrevet

New York-baserte Sondre Lerche om nytt album.

(Dagbladet.no): Snart plateaktuelle Sondre Lerche (26) har hjemlengsel.

- Ja, jeg savner Norge, men er hjemme såpass ofte at det går greit. Hvis jeg plutselig får hjemlengsel, skal jeg som regel snart hjemom likevel, sier Lerche til Dagbladet.

Til vanlig er han gitartrubadur alene på scenene i store USA. I dag har han selskap av 30 militante musikanter og spiller i lille Norge. Den radiovennlige låtskriveren har etablert seg i Brooklyn, New York.

- Nå har jeg funnet meg til rette med noe som kan likne på en hverdag, sier bergenseren.

- Beste jeg har skrevet
Sammen med Marinemusikken — eller Kongelige Norske Marines musikkorps på fint — spiller Lerche i kveld konsert ved Karpedammen på Akershus festning. Deretter venter sju andre spillejobber i Norge, før det er fullt fokus på slippet av plata «Heartbeat Radio».

- Det er ei plate med litt av alt jeg interesserer meg for. Man hører litt av de andre skivene, men den er åpen og sjenerøs. Og den inneholder de beste låtene jeg har skrevet, fastslår bergenseren.

Etter lanseringa venter en omfattende turné i Lerches nye hjemland.

- Er det i USA det er viktigst å bli stor?

EN NORSK SINATRA: Sondre Lerche med storbandet Marinemusikken. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
EN NORSK SINATRA: Sondre Lerche med storbandet Marinemusikken. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer

- Jeg forestilte meg aldri å bli stor i USA. Egentlig ikke her hjemme heller. Jeg har bare lyst til å spille, og har vært heldig med å få publikum begge steder, sier den blyge bergenseren.

- Er det amerikanske publikummet viktigere enn det norske?

- For et tullete spørsmål. De som står foran scenen hver kveld er de viktigste, uansett hvor jeg er. De neste tre ukene er det her, og i september er det i USA.

En norsk Sinatra
Og i kveld er det Oslo: Konserten med Marinemusikken er en ønskereprise av fjorårets konsert på Kongsberg-jazzen, som Dagbladets Terje Mosnes rullet en femmer for. Jazzviteren skreiv «En festivalkonsert på høyt internasjonalt nivå, måtte den la seg gjenta, og ikke bare der fartøy flyte kan» - og fikk ønsket sitt oppfylt.

- Jeg tar singer/songwriter-formatet inn i denne konserten, og prøver å behandle låtene på samme måte som ellers. Jeg later som at det bare er meg og kassegitaren, sier Sondre Lerche.

Det er duket for allsang:

- Vi spiller et sjenerøst utvalg fra alle platene mine. Så selv de som er litt interessert, eller for den saks skyld uinteressert, finner noe de kjenner igjen. Settet funker nok enten man er popgeek eller jazzsnobb.

- Min gode kollega Terje Mosnes nevnte at du sammen med Marinens storband er det nærmeste man kommer en norsk Sinatra...

- Haha! Sånt blir vanskelig å kommentere uten å høre ut som en idiot. Det høres jo ut som et vanvittig kompliment — selv om Sinatra aldri var min største favoritt, sier Lerche.

Vil ikke til L.A.
Foruten spillejobber, er Sondres framtid åpen. Han utelukker ikke at han vil følge opp filmmusikksuksessen med komedien «Dan in Real Life» fra 2007.

- Filmfolk jeg har jobbet med oppfordrer meg til å flytte til Los Angeles. Det er festlig å være der, altså, men jeg liker ikke tanken på å flytte dit. Jeg trives veldig godt i Brooklyn, sier Sondre, som har fått flere tilbud om å skrive filmmusikk.

- Men det må være den helt riktige greia om jeg skal si ja. Jeg har ingen ambisjon om å være James Horner. Jeg kan jo ikke engang skrive noter! Men aldri si aldri — kanskje jeg i morgen får tilbud om en film jeg ikke kan si nei til, og plutselig flytter jeg til L.A.

SNART PLATEAKTUELL: Sondre Lerche slipper nytt album 8. september. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
SNART PLATEAKTUELL: Sondre Lerche slipper nytt album 8. september. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer

Elsker Ylvis-parodien
På tampen av intervjuet med Dagbladet, innrømmer Sondre at han synes Bård Ylvisåkers kjente parodi av ham selv er fantastisk.

- Jeg føler meg veldig truffet. Noen ganger når jeg står på scenen, ter jeg meg i å tenke at «herregud, nå er jeg jo parodien på Sondre Lerche», sier Sondre, som påpeker at Ylvisaker har gjort parodien i fire år.

I parodien harsellerer Ylvisaker med Sondres sceneanekdoter, hans bevegelser på scenen og spillemåten hans.

- Hver gang jeg møter Bård, plukker han opp nye ting som jeg ser igjen neste gang han framfører parodien, ler Sondre.

- Han framførte til og med parodien i bryllupsfesten min!

Nedenfor kan du se videoen fra Youtube.