HETSET, TRUET OG ANGREPET: «Hotell Cæsar»-skuespiller Marianne Westby (35)(fra venstre) har blitt drapstruet, «Paradise Hotel»-deltaker Cathrine Tinnestad (24) ble angrepet på gata og Victoria Norrman (20), kjent fra samme program, ble angrepet på gata. Foto: TV 3 / TV 2
HETSET, TRUET OG ANGREPET: «Hotell Cæsar»-skuespiller Marianne Westby (35)(fra venstre) har blitt drapstruet, «Paradise Hotel»-deltaker Cathrine Tinnestad (24) ble angrepet på gata og Victoria Norrman (20), kjent fra samme program, ble angrepet på gata. Foto: TV 3 / TV 2 Vis mer

Derfor blir TV-kjendiser hetset, truet og angrepet på gata

Spesielt realitydeltakere utsettes for offentlig fordømmelse. De som står bak er ofte psykisk syke.

Publisert

||| (Dagbladet): Den siste uka har tre ulike TV-kjendiser fortalt at de enten har blitt hetset, truet eller angrepet som følge av sin tilstedeværelse på skjermen.

«Hotell Cæsar»-skuespiller Marianne Westby (35) fortalte tirsdag at hun blitt truet på livet gjennom Facebook, mens «Paradise Hotel»-deltaker Victoria Norrman (20) ble hetset på sin egen blogg. Cathrine Tinnesand (24), kjent fra samme program, ble angrepet på gata.

Kan være psykisk syke
- Personer som går til angrep eller utsetter personer på TV for trusler lever seg så sterkt inn i det som skjer på skjermen at de ikke klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet. Dette er personer med forstyrrelser, sier Ragnhild Bjørnebekk, som er forsker ved Politihøgskolen.

Hun har tidligere jobbet med et forskningsprosjekt som handler om hvordan medier og virkelighet virker inn på seerne.

- Det kan være personer med psykoser, men jeg kan ikke si at dette gjelder alle. Men det er alvorlig for de som er på TV at de ble angrepet, understreker Bjørnebekk overfor Dagbladet.

Kriminaleksperten mener man må skille mellom det som er fiksjonsbasert TV og reality-TV.

BLIR UTSATT FOR FORDØMMELSE: - Det er vanlig at folk danner seg sterke negative eller positive oppfatninger av de som har vært med på realityprogram, og de negative oppfatningene kan være sterkt fordømmende og veldig moralsk ladet, sier instituttleder Espen Ytreberg ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. På bildet vises årets deltakere av «Paradise Hotel». Foto: TV 3
BLIR UTSATT FOR FORDØMMELSE: - Det er vanlig at folk danner seg sterke negative eller positive oppfatninger av de som har vært med på realityprogram, og de negative oppfatningene kan være sterkt fordømmende og veldig moralsk ladet, sier instituttleder Espen Ytreberg ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. På bildet vises årets deltakere av «Paradise Hotel». Foto: TV 3 Vis mer

- Når det gjelder reality-serier prøver man å framstille virkeligheten. At noen blir sinte og agressive knyttet til personer som er seg selv eller framstiller seg som seg selv på TV har ofte allerede impulsproblemer og problemer med aggresjon.

Hun mener folk som melder seg på slike programmer må tenke nøye gjennom om man ønsker å eksponere seg på den måten.

- Det er viktig å huske på at det ikke bare er positiv eksponering, selv om mange har en oppfatning om det. Men det kan føre med seg problemer. Blant annet kan man møte på utfordringer med måten man har eksponert seg på, og man må hele tiden leve opp til disse forventningene.

Utsatt for fordømmelseInstituttleder Espen Ytreberg ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo forteller at realitydeltakere blir mer utsatt for andres fordømmelse etter at de har vært med på seriene.

- Man har ved tidligere anledninger gjort undersøkelser på deltakerne, og de fleste har hatt en positiv opplevelse av det de har vært med på. Men det finnes også et betydelig mindretall som kan rapportere om at det har vært en belastning. Det vil si at de enten har opplevd selve deltakelsen som vanskelig, eller at man har opplevd uønsket oppmerksomhet, forklarer Ytreberg.

- PSYKISK SYKE: Ifølge Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen, kan personer som går til angrep eller utsetter personer på TV for trusler være psyisk syke. 

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- PSYKISK SYKE: Ifølge Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen, kan personer som går til angrep eller utsetter personer på TV for trusler være psyisk syke. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er vanlig at folk danner seg sterke negative eller positive oppfatninger av de som har vært med på realityprogram, og de negative oppfatningene kan være sterkt fordømmende og veldig moralsk ladet, sier han videre.

Han mener folk føler seg fri til å mene veldig sterkt om realitydeltakere, men er mindre oppmerksomme på måten de blir framstilt.

- Resultatet er at man blir mer utsatt for andres fordømmelse i forlengelse av å ha vært med på denne type programmer.

Skaper vansker i arbeidslivetYtreberg utelukker ikke at offentlig eksponering av denne typen kan skape vansker i arbeidslivet, og at denne typen blottleggelse går direkte på omdømmet til deltakerne.

- Det som er vanskelig er at offentliggjøringen er mer eller mindre permanent på grunn av nettopp at ulike medier skriver om programmene. Man er veldig søkbar og om man melder seg TV-program bør man forestille seg at dette er tilgjengelig for alle mulige mennesker i mange år etterpå.

- Vil du fraråde folk å delta på slike program?

- Jeg vil råde folk som har lyst til å melde seg på slike program til å være forsiktige. Jeg vil råde dem til å være bevist på betignelsene de deltar på.

- Det er selvfølgelig forskjellige produksjonsselskaper og TV-program, men bransjens evne og vilje til å informere deltakerne om dette er ikke tillitsvekkende nok.

VANSKER I ARBEIDSLIVET: - Jeg vil råde folk som har lyst til å melde seg på slike program til å være forsiktige. Jeg vil råde dem til å være bevist på betignelsene de deltar på, sier medieprofessor Espen Ytreberg. Foto: Universitetet i Oslo (UiO)
VANSKER I ARBEIDSLIVET: - Jeg vil råde folk som har lyst til å melde seg på slike program til å være forsiktige. Jeg vil råde dem til å være bevist på betignelsene de deltar på, sier medieprofessor Espen Ytreberg. Foto: Universitetet i Oslo (UiO) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer