Ylvis og kronprinsesse Mette-Marit:

Ylvis-brødrene gjør narr av Mette-Marits fortid

- Tillot et lite sjangerbrudd.

TULLER MED METTE-MARIT: I siste episode av Ylvis-brødrenes «Stories of Norway» får kronprinsesse Mette-Marit og hennes «utsvevende fortid» kraftig gjennomgå. Video: TVNorge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Atten og et halvt år etter at forholdet mellom kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) ble offentlig kjent, har Ylvis-brødrene viet et helt program til å oppsummere den svært omtalte kjærlighetshistorien.

I kveldens siste episode av musikalprogrammet «Stories from Norway», der tv-duoen lager humor av konkrete hendelser fra det norske nyhetsbildet, får tv-seerne følge de første møtene mellom Mette-Marit (spilt av Bård Ylvisåker) og Haakon (spilt av Vegard Ylvisåker) - og tiden fram mot bryllupet i 2001.

Og det er ingen tvil om at Norges kronprinsesse, akkurat som i 1999, igjen får gjennomgå for det som den gang ble sett på som en radikal fortid.

Hasjpiper og drikkeleker

Illustrert med vill festing, tunge rusmidler, seksuelle preferanser og belastende miljøer, gjør Ylvis-gutta et særlig poeng av debatten og oppstyret som fulgte da uheldige drypp fra Mette-Marits ungdomstid lekket til offentligheten på slutten av 90-tallet.

Saken fortsetter nedenfor.

ET AV DE FØRSTE BILDENE: Bård Ylvisåker bruker Mette-Marits antrekk fra dette bildet som inspirasjon i store deler av kveldens «Stories from Norway» Foto: Se og Hør
ET AV DE FØRSTE BILDENE: Bård Ylvisåker bruker Mette-Marits antrekk fra dette bildet som inspirasjon i store deler av kveldens «Stories from Norway» Foto: Se og Hør Vis mer

I én scene har brødrene tolket Mette-Marits første middag med «svigers», et møte der hun som kjent la kortene på bordet for kongeparet.

Bård Ylvisåkers noe rebelske versjon av Mette-Marit presenterer riktignok fortiden si med en egensnekret presentasjon, der hasjpiper, pistoler, drikkeleker, housemusikk og en seksualisert sykepleieruniform er en del av «oppvisningen».

Tydelig dratt ut av proporsjoner til tross, vertskanalen TVNorge frykter ikke at Ylvis-gutta har dratt historiefortellingen for langt.

- Vi tillot Ylvis et lite sjangerbrudd i siste episode. Dette er vel strengt tatt et dramatisert musikalsk eventyr, som kanskje ikke er av den mest undersøkende sorten. Hele Norge vet jo enden på visa, og da synes vi dette var veldig gøy, forteller mediesjef i Discovery, Hanne McBride, til Se og Hør.

BILDEFRAMVISNING: Bård Ylvisåker i rollen som en fersk kronprinsesse Mette-Marit. Foto: TVNorge
BILDEFRAMVISNING: Bård Ylvisåker i rollen som en fersk kronprinsesse Mette-Marit. Foto: TVNorge Vis mer

- Gjort med kjærlighet

Slottet har verken vært involvert i produksjonsprosessen eller fått vite hva de har i vente. McBride satser likevel på at eventuelle negative reaksjoner fra kongelig hold uteblir.

- Og som med tidligere episoder, og forhåpentligvis unødvendig å understreke: Dette er gjort med kjærlighet. Humor og kjærlighet. Og det håper og tror jeg både publikum og kronprinspar ser, sier hun.

Se og Hør har vært i kontakt med Slottets assisterende kommunikasjonssjef, Sven Gj. Gjeruldsen. Han ønsker ikke å svare på hva kongehuset tenker om framstillingen av Mette-Marit i «Stories from Norway», og ønsker på generelt grunnlag ikke å kommentere saken.

Også i virkelighetens fortelling om Mette-Marits inntog i kongehuset var oppmerksomheten rundt alenemoren fra Kristiansand som kapret kronprinsens hjerte, enorm.

Saken fortsetter nedenfor.

«LANGRENNSFAR»: Se Ylvis-brødrenes musikkvideo om Petter Northug her, fra deres aktuelle TV-program «Stories of Norway» på TV Norge. Vis mer

Det er tidligere kjent at kronprinsessen var svært fortvilet over den massive mediedekningen omkring hennes person, og at det norske folk var splittet i to om hennes beryktede fortid. Spesielt ekspertenes debatt om kongehusets framtid, som også er nevnt i «Stories from Norway», skal ha gått hardt inn på Mette-Marit, som kjente på et stort press fra offentligheten.

Innrømmet ryktene

Kongehuset unngikk lenge å kommentere spekulasjonene om sørlandskvinnens bakgrunn, før Mette Marit selv tok saken i egne hender på en pressekonferanse, tre dager før bryllupet:

- Jeg var i et miljø hvor det ble testet og vi gikk ut over grenser. Det har også ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Det har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det tar lang tid å bearbeide, sa hun 22. august 2001.

I Dagbladets omtale av den ekstraordinære pressekonferansen ble det pekt på at mange mente erkjennelsen var lite fornuftig, selv om det i etterkant trolig viste seg å være et smart trekk.

Blant annet ble det skrevet at Mette-Marit viste menneskelighet ved å innrømme ryktene som hadde gått om henne i hele Norge.

Bryllupet var en folkefest, og Mette-Marit ble Askepott som vant folket - og som gjorde alle dystre spådommer til skamme.

«Stories of Norway» vises på TVNorge i kveld, klokka 21.30. Episoden ligger også ute på Dplay.

Bård og Vegard Ylvisåker har ikke vært tilgjengelig for kommentar i denne saken.

LES OGSÅ: Prinsesse Charlotte blir historisk når Kate føder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer