Kronprins Frederik fyller 52 år:

- Wow, for en mann

Kronprins Frederik av Danmark fyller år, men det er ikke bare det nye bursdagsbildet som får oppmerksomhet.

FYLLER ÅR: Kronprins Frederik fyller 52 år i dag, tirsdag, og i den anledning har kongehuset delt et nytt bilde av kronprinsen. Foto: NTB scanpix/ Steen Evald, Det danske kongehuset
FYLLER ÅR: Kronprins Frederik fyller 52 år i dag, tirsdag, og i den anledning har kongehuset delt et nytt bilde av kronprinsen. Foto: NTB scanpix/ Steen Evald, Det danske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, tirsdag 26. mai, fyller kronprins Frederik av Danmark 52 år, og i den anledning har det danske kongehuset delt et helt nytt bilde av kronprinsen, slik de pleier å gjøre på de kongelige fødselsdagene.

Det er imidlertid ikke bare bildet som vekker oppmerksomhet på en dag som denne. Kronprinsens siste år har nemlig ikke vært helt smertefritt, og har brakt med seg både skiulykke, skiveprolaps og hytteskandale i de sveitsiske alpene.

Jubilanten er uansett godt likt i hjemlandet, og hundrevis har tatt seg tid til å gratulere kronprinsen med dagen.

- For en mann

Som nevnt har det danske kongehuset delt et portrett av kronprins Frederik i anledning fødselsdagen. Bildet ligger ute på kongehusets nettside, men det er også delt på deres offisielle Instagram-konto.

I kommentarfeltet har det rent inn med gratulasjoner, og i skrivende stund er det lagt igjen nesten 2000 kommentarer under bildet. Blant dem er det flere som påpeker at kronprinsen ikke ser så verst ut til å være 52 år gammel.

- Et svært vakkert bilde, har en kommentert.

- Wow, for en mann. De øynene! Gratulerer så mye med dagen, har en annen skrevet.

- Et virkelig godt bilde av vår vakre prins, har en tredje skrevet.

Flyttet til Sveits

Som nevnt har det vært et noe trøblete år for den danske kronprinsen, som startet sitt 51. år med skiveprolaps i ryggen. Dermed måtte han avstå fra Royal Run, som arrangeres av Danmarks Idrettsforbund, der han opprinnelig skulle løpe en mil.

I oktober ble det kjent via en pressemelding at han og kona, kronprinsesse Mary (48), skulle sende alle barna på kostskole i Sveits fra nyttår av.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Første uken i januar var familien på plass i skiparadiset Verbier, der arveprins Christian (14), Isabella (13) og tvillingene Vincent og Josephine (9) i utgangspunktet skulle tilbringe 12 uker. De gledet seg stort til den kommende tiden, men det skulle vise seg at det ikke bare ble fryd og gammen for den danske kronprinsfamilien.

KOSTSKOLE: De danske kronprinsbarna skulle etter planen gå på kostskole i Sveits i 12 uker fra januar av. Foto: NTB scanpix
KOSTSKOLE: De danske kronprinsbarna skulle etter planen gå på kostskole i Sveits i 12 uker fra januar av. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hytteskandale

Ifølge danske Se og Hør ble det nemlig oppstandelse i hjemlandet da det ble kjent at kronprinsparet for en del år siden hadde brukt ti millioner danske kroner fra budsjettet sitt for å finansiere en skihytte i Sveits.

Kronprins Frederik fortalte selv til pressen, da de møtte familien i Sveits, at de for ti år siden gikk til innkjøp av skihytta, og det var der de skulle oppholde seg i denne perioden.

- Vi skal bo i huset vi har bodd i i ti år. Det er et hus vi faktisk kjøpte for mer enn ti år siden. Så det er et hjem vi kjenner, skal han ha uttalt, ifølge det danske ukebladet.

Frem til da skal det danske folk ha vært uvitende om fritidsboligen og dens pris, da det skal ha vært sagt at familien bodde hos velstående venner i periodene de besøkte stedet. Kort tid etter kunne derimot Ekstra Bladet, som hadde vært i kontakt med personen som solgte huset til kronprinsfamilien for ti år siden, avsløre prisen.

Selgeren, en svensk forretningsmann, fortalte at det var kronprinsen selv som hadde vist interesse for boligen som de senere kjøpte for over ti millioner danske kroner.

Det kom også frem i Ekstra Bladet at kronprinsfamilien hadde leid ut hytta i periodene de ikke befant seg i skiparadiset, og det for mellom 27 800 og 86 800 danske kroner i uken - noe som vekket reaksjoner.

Måtte operere

Utenlandsoppholdets negative sider stoppet ikke der. I midten av februar skrev nemlig Ekstra Bladet at 52-åringen hadde havnet i en skiulykke i det sveitsiske skiparadiset.

- Hans Kongelige Høyhet kronprinsen pådro seg i forrige uke en mindre skade i venstre skulder i forbindelse med skigåing i Sveits. Kronprinsen er derfor i dag blitt poliklinisk undersøkt og behandlet på Rikshospitalet i København, het det i en uttalelse fra det danske kongehuset.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Som følge av skaden skal kronprinsen også ha gått gjennom en mindre operasjon.

- Behandlingen besto av en ukomplisert operasjon, som gikk etter planen. Skulderskaden påvirker ikke kronprinsens offisielle program, het det videre.

I begynnelsen av mars ble kronprinsfamilien dessuten nødt til å avbryte oppholdet i Verbier og reise hjem til Danmark, da coronapandemien for fullt traff Europa.

Dermed ble kostskoleoppholdet noe kortere enn først antatt, men barna har fortsatt med hjemmeundervisning etter endt opphold i Sveits. Det kunne kronprinsesse Mary avsløre i april.

LES OGSÅ: - Harry har vært ulykkelig i lang tid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer