Prins William og hertuginne Kate i Norge:

William skulle møte sjakkongen - Kate overrasket «alle»

Den populære hertuginnen ombestemte seg tilsynelatende i siste liten.

DUKKET OPP LIKEVEL: Det var ventet at prins William kom til å besøke MESH uten gravide hertuginne Kate torsdag ettermiddag - men i siste liten gjorde Kate helomvending. Her møter de verdensmester i lynsjakk, hele Norges Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DUKKET OPP LIKEVEL: Det var ventet at prins William kom til å besøke MESH uten gravide hertuginne Kate torsdag ettermiddag - men i siste liten gjorde Kate helomvending. Her møter de verdensmester i lynsjakk, hele Norges Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Like etter klokken 12 torsdag ettermiddag, ankom prins William (35) og hertuginne (36) Norge da de landet i privatfly på den militære delen av Gardermoen.

Kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) ga dem en varm velkomst, før turen bar videre til Oslo sentrum, Slottet og Slottsparken.

Da Kate og William ankom Slottet i sorte biler rundt klokken 13.00, vinket paret til de oppmøtte på Slottsplassen. Det samme gjorde vårt eget kronprinspar, som fulgte like etter i en egen bil.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med norgesbesøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer Vis mer

Klokken 15.00 ble Kate og William vist rundt i Ingrid Alexandras skulpturpark, som ligger i Slottsparken.

Her fikk hertugparet se skulpturene som barn rundt om i Norge har designet - og det var ikke tvil om at de sjarmerte den oppmøtte folkemengden i senk.

- Jeg har virkelig kost meg under oppholdet så langt. Vi har et veldig interessant program foran oss. Jeg gleder jeg meg veldig til utendørsaktivitetene i morgen, sa hertuginne Kate til Se og Hør på Slottsplassen.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Kate gjorde helomvending

Prins William og hertuginne Kate har et hektisk program å forholde seg til i Oslo før de reiser hjem til Storbritannia fredag ettermiddag.

En time etter spaserturen i Ingrid Alexandras skulpturpark, klokken 16.00, var det duket for en kongelig visitt hos gründerkollektivet MESH, som hjelper startup-bedrifter.

Det var ikke ventet at hertuginne Kate skulle dukke opp på MESH, men den gravide hertuginnen valgte å overraske:

Ifølge det offisielle programmet var det nemlig bare prins William som skulle ta turen til MESH, i selskap av både Haakon og Mette-Marit. Da følget ankom lokalene i Oslo sentrum, ble det imidlertid tydelig at Kate hadde ombestemt seg.

BLE MED WILLIAM: Hertuginne Kate ankom MESH gründerfellesskap i Oslo sentrum sammen med prins William, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BLE MED WILLIAM: Hertuginne Kate ankom MESH gründerfellesskap i Oslo sentrum sammen med prins William, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hertuginnen, som venter sitt tredje barn i april, kastet også glans over opplegget på MESH. Babymagen hennes var godt synlig i en lekker, blå kjole, og Kate virket opplagt og positiv.

Hertugparet møtte blant andre selveste «sjakkongen» Magnus Carlsen (27) under besøket hos MESH. Carlsen ble som kjent verdensmester i lynsjakk like før nyttår, og det oppstod både latter og smil i samtalen med Kate og William.

- Magnus’ selskap Play Magnus er en av fire norske gründerbedrifter som skal presenteres for dem. Innovasjon Norge kontaktet oss og spurte, sa Carlsens manager, Espen Agdestein til NTB i forkant av hertugmøtet.

INTERESSERT: Under besøket hos MESH fikk hertuginne Kate og prins William blant annet prøve det spesielle nettbrettet Remarkable, som er blitt en gründer-suksess. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
INTERESSERT: Under besøket hos MESH fikk hertuginne Kate og prins William blant annet prøve det spesielle nettbrettet Remarkable, som er blitt en gründer-suksess. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Trenger en pust i bakken

Før det kongelige besøket på MESH var det altså ventet at hertuginne Kate kom til å utebli fra denne delen av det offisielle programmet under norgesbesøket.

- Hertuginne Kate venter barn, og det er helt forståelig at hun trenger en pust i bakken.

- Det er tett program fra morgen til kveld, noe som kan bli heftig for alle og enhver, og ikke minst når man er gravid i sjette måned, sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, før det ble kjent at Kate hadde ombestemt seg.

VISTE MAGEN: Prins William og gravide hertuginne Kate sammen med kronprinsesse Victoria og prins Daniel under mottakelsen på Fotografiska
onsdag. Foto: NTB scanpix
VISTE MAGEN: Prins William og gravide hertuginne Kate sammen med kronprinsesse Victoria og prins Daniel under mottakelsen på Fotografiska onsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Norgesbesøket til Kate og William kom dessuten i kjølvannet av parets besøk hos den svenske kongefamilien i Stockholm, påpekte Vagle videre:

- Vi må også huske på at hertugparet har to dagers hektisk sjarmoffensiv i Stockholm bak seg før de kom til Norge. Men jeg merker meg at hun er med på de programpostene hvor de skal møte folket. Det er tydeligvis viktig for henne! Hun bruker alltid god tid med folk som har møtt opp, og slår gjerne av en prat og tar imot gaver og blomster.

LES OGSÅ: Sykehuset hyrer inn spesialhjelo før Kates fødsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer