William og Kate feirer fem år som mann og kone

Prins William og hans hertuginne Kate har opplevd mye siden bryllupskysset som gikk verden rundt.

FEM ÅR GAMMELT KYSS: Fredag 29. april er det akkurat fem år siden prins William og hertuginne Kate ble smidd i hymens lenker i London og kysset foran det britiske folk på slottsbalkongen til Buckingham Palace som mann og kone. Foto: Afp
FEM ÅR GAMMELT KYSS: Fredag 29. april er det akkurat fem år siden prins William og hertuginne Kate ble smidd i hymens lenker i London og kysset foran det britiske folk på slottsbalkongen til Buckingham Palace som mann og kone. Foto: Afp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Den 29. april 2011 var det duket for stor folkefest i Storbritannia, da prins William ektet Kate Middleton i Westminster Abbey i London.

Bruden var strålende vakker i en spesiallaget blondekjole fra Alexander McQueen, og hertuginne Kate (34) høstet ros for brudekjolen i motepressen verden over.

Det var McQueens sjefsdesigner Sarah Burton som var hjernen bak drømmekjolen.

- Kate ønsket at kjolen skulle kombinere tradisjon og det moderne med det artistiske blikket som karakteriserer Alexander McQueens arbeid. Miss Middleton arbeidet nært med Sarah Burton i å formulere designet av kjolen, het det i en uttalelse fra Buckingham Palace den gang.

Fredag formiddag gratulerte Kensington Palace hertugparet med sin femte bryllupsdag på det sosiale mediumet Twitter, ved å legge ut en videosnutt med Kate og William:

«God bryllupsdag til hertugen og hertuginnen av Cambridge! Her er noen av favorittøyeblikkene våre fra de siste fem årene» heter det i Twitter-meldingen til videoen.

Få et gjensyn med Kate brudekjole og den rojale vielsen i 2011 nedenfor:

Pippa stjal oppmerksomheten

Selv om hertuginne Kate ble sammenlignet med filmikon og Monaco-fyrstinne Grace Kelly, fikk også brudens yngre søster mye av oppmerksomheten i bryllupet.

Pippa Middleton (32) tok seg nemlig flott ut i en sensuell og utringet hvit kjole på vei inn til vielsen.

Flere mente at Pippas antrekk ikke passet seg i et bryllup, og bakenden hennes ble verdensberømt etter at storesøsteren gav sitt «ja» til prins William (33).

- Med denne kjolen tar hun glansen fra bruden. Hun burde både valgt en mer konservativ design og en annen farge. Dette gjør man ikke i et bryllup og spesielt ikke i et kongelig britisk bryllup, sa moteekspert og tidligere redaktør i KK.no, Ine Thereze Gransæter, til Seoghør.no den gang.

Saken fortsetter under bildene.

BLE BERØMT: Den sexy, hvite kjolen Pippa Middleton bar som hertuginne Kates forlover i april 2011, bidro til at hun ble en snakkis verden over.  Foto: Reuters/ EPA/ NTB Scanpix
BLE BERØMT: Den sexy, hvite kjolen Pippa Middleton bar som hertuginne Kates forlover i april 2011, bidro til at hun ble en snakkis verden over. Foto: Reuters/ EPA/ NTB Scanpix Vis mer

Etter kysset på slottsbalkongen, men før bryllupsfesten startet på kvelden den 29. april 2011, skiftet hertuginne Kate til en annen Alexander McQueen-kjole designet av Sarah Burton.

Sønnen sjarmerer alle

I løpet av de fem årene som nå har gått siden Kate og Williams bryllupsdag, har hertugparet opplevd flere store begivenheter.

Den 22. juli 2013 kunne de to juble over at lille prins George (2) hadde kommet til verden, etter at hele Storbritannia hadde vært på «babyvakt» i flere dager. Knappe tre måneder senere ble prinsen døpt i Det kongelige kapell i St. James Palace i London, foran 22 utvalgte gjester.

De par siste årene har prins George vokst til å bli en skjønn og oppvakt sjarmør, og gjentatte ganger har han sjarmert både folket og garvede statsoverhoder - deriblant USAs president Barack Obama (54).

Dåp med historisk sus

Et par måneder før prins George sin toårsdag, kom Kate og Williams andre barn til verden.

Lille prinsesse Charlotte (snart 1), som er oppkalt etter sin avdøde farmor prinsesse Diana, ble født 2. mai 2015. Før fødselen satt rojale fans benket utenfor eksklusive The Lindo WingSt. Mary's Hospital i London.

Etter at de nybakte tobarnsforeldrene viste frem prinsessen etter fødselen, fikk både den nyfødtes babylue og fødselssattest oppmerksomhet i pressen. To måneder senere ble prinsesse Charlotte døpt i St. Mary Magdalene Church i Sandringham.

Da William, Kate og prins George ankom kirken med prinsesse Charlotte liggende i en 67 år gammel barnevogn, ble den populære hertugfamilien møtt med stor jubel.

Elsker småbarnslivet

Etter at prins William og hertuginne Kate ble foreldre, har de flere ganger delt flotte bilder av sine to hjerteknusere med folket. Stjernefotograf Mario Testino (61) stod bak prinsesse Charlottes dåpsbilder, men andre ganger er det Kate selv som har stått bak kamera.

Tidligere i år åpnet prins William seg om hvordan farsrollen har endret ham som person:

- Jeg pleide aldri å bekymre meg så mye før. Men nå, som far, påvirker selv de minste tingene i verden meg mye mer. Nå innser jeg hvor dyrbart livet er og det setter alt i perspektiv. Tanken på å ikke være til stede og se barna vokse opp, forteller han i en ny dokumentar, ifølge People.

Også hertuginne Kate har vist sine evner som mor, blant annet på polokamp med prins George på eksklusive Beaufort Polo Club i Westonbirt i England.

Nylig var prins William og hertuginne Kate på offisielt besøk til India og Bhutan, der de fikk prøve seg på alt fra lokal bakekunst til fotturer i fjellet og bueskyting - med varierende utfall. Da de besøkte Taj Mahal gjenskapte de prinsesse Dianas ikoniske portrett derfra, som ble tatt foran det verdenskjente mausoleet i 1992.

HEDRET DIANA: Etter at prins William ble far har han flere ganger snakket om sin avdøde mor, prinsesse Diana. Da han og hertuginne Kate besøkte Taj Mahal i India et par uker før sin femte bryllupsdag, satt de på den sammen benken som Diana satt på 24 år tidligere.  Foto: Pa Photos
HEDRET DIANA: Etter at prins William ble far har han flere ganger snakket om sin avdøde mor, prinsesse Diana. Da han og hertuginne Kate besøkte Taj Mahal i India et par uker før sin femte bryllupsdag, satt de på den sammen benken som Diana satt på 24 år tidligere. Foto: Pa Photos Vis mer

SPORTY PAR: Prins William og hertuginne Kate ser ut til å stortrives i hverandres selskap, uansett hva de driver med. Her er de på fottur og bueskyting i Bhutan i midten av april. Foto: Pa Photos/ NTB Scanpix
SPORTY PAR: Prins William og hertuginne Kate ser ut til å stortrives i hverandres selskap, uansett hva de driver med. Her er de på fottur og bueskyting i Bhutan i midten av april. Foto: Pa Photos/ NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Cameron Diaz reddet forholdet vårt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer