Coronaviruset:

Vurderer alternativ 17. mai - feiring

Ettersom barnetoget i Oslo på 17. mai blir avlyst, må også de kongelige ha en alternativ feiring.

ALTERNATIV FEIRING: Tidligere denne uka ble det kjent at barnetoget i Oslo er avlyst. Dette fører til at også de kongelige må ha en alternativ 17. mai - feiring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALTERNATIV FEIRING: Tidligere denne uka ble det kjent at barnetoget i Oslo er avlyst. Dette fører til at også de kongelige må ha en alternativ 17. mai - feiring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Siden 1906 har den norske kongefamilien, med noen få unntak, stått på Slottsbalkongen og vinket til barnetoget som går forbi 17. mai.

Slik blir det derimot ikke i år.

Tirsdag denne uken bekreftet 17. mai-komiteens leder, Pia Farstad von Hall, overfor Dagbladet at barnetoget er avlyst. Dette følger av regjeringens beslutning om å ikke tillate noen kulturarrangementer fram til 15. juni.

Årsaken er den pågående coronapandemien, og dermed blir ikke kongefamilien å se på Slottsbalkongen på nasjonaldagen.

NRK får opplyst at kongehuset nå vurderer andre måter å feire nasjonaldagen på. Overfor Se og Hør forteller kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, at kongefamiliens offisielle program for nasjonaldagen kommer når det nærmer seg.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Få unntak

I løpet av de 114 årene som har gått siden daværende kong Haakon og dronning Maud startet skikken med å hilse barnetoget i Oslo, har det bare ved fem anledninger skjedd unntak.

Ifølge kongehusets nettsider var dette i 1910, da dronning Mauds far, engelske kong Edward, ble begravd, og i årene under andre verdenskrig.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, påpeker også at det bare er krig og død som tidligere har satt en stopper for tradisjonen.

2019: I fjor sto kongeparet, kronprinsparet og deres barn alle på Slottsbalkongen og vinket, slik de kongelige har gjort siden 1906. Foto: NTB Scanpix
2019: I fjor sto kongeparet, kronprinsparet og deres barn alle på Slottsbalkongen og vinket, slik de kongelige har gjort siden 1906. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Og nå er det pandemien, sier hun, og legger til at det kan være sannsynlig at de kommer opp med en løsning som skjer på tv-skjermen.

- Ta en dag av gangen

Kong Harald (83) har selv i et intervju med Aftenposten Junior kommentert en potensiell avlysning, i forkant av at det ble vedtatt tirsdag.

20. april sa kongen til avisen at ingen kunne svare på hvordan 17. mai-feiringen ville bli dersom toget ble avlyst - slik som det nå er blitt.

- Jeg synes det er en god regel å ta en dag av gangen. Så får vi ta utfordringene etter hvert som de kommer, sa han, før han la til at han er imponert over hvor kreative folk er til å finne nye løsninger i denne tiden.

- Så jeg er sikker på at det uansett blir en 17. mai i år også, selv om den kanskje blir litt annerledes, var kongens konklusjon rundt feiringen.

Selv har han stått på Slottsbalkongen i mange år, og det er ingen tvil om at tradisjonen er godt etablert hos både ham, resten av familien og hos det norske folk.

FESTFLETTE: Kjendis-stylist og skjønnhetsekspert Cecilie Krogh Sundbø: - Så enkelt fikser du 17. mai-flettene. Video: Cecilie Krogh Sundbø. Vis mer

Caroline Vagle tror kongefamilien setter stor pris på denne tradisjonen.

- Jeg ser mange spøke med at kongen sikkert synes det er deilig å slippe å vinke i timevis. Det er klart det kan være langdrygt, men jeg tror likevel det er en fin tradisjon kongefamilien også setter pris på.

LES OGSÅ: Slik skal hun bidra i coronakrisen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer