Charlene av Monaco fyller 40 år:

Vonde rykter har preget fyrstinne Charlene hele veien

I dag fyller den tidligere proffsvømmeren 40 år.

FIN FAMILIE: Om fyrstinne Charlene skulle få egne barn eller holde ut med fyrst Albert, er det blitt stilt spørsmål ved i flere år. Hun har likevel klart å motbevise ryktebørsen utallige ganger. I dag fyller fyrstinnen 40 år. Foto: NTB scanpix
FIN FAMILIE: Om fyrstinne Charlene skulle få egne barn eller holde ut med fyrst Albert, er det blitt stilt spørsmål ved i flere år. Hun har likevel klart å motbevise ryktebørsen utallige ganger. I dag fyller fyrstinnen 40 år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Alles øyne var på den mystiske blondinen som kom sammen med fyrst Albert II av Monaco under åpningen av vinter-OL i 2006.

På spørsmål fra pressen rundt romantikken, svarte Charlene Lynette Wittstock vagt. Hun hadde nok allerede opparbeidet seg noe erfaring med media, etter hennes årelange karriere som svømmer.

Likevel visste hun nok lite om hva som ventet henne. I dag er hun kjent under tittelen fyrstinne, og har tatt verden med storm.

SUPERPAR: I dag er Charlene fyrstinne av Monaco. Det er ikke en tittel hun alltid har hatt. Før hun møtte Albert av Monaco, var hun en afrikansk svømmer. Her er paret fotografert i 2011, før de giftet seg. Foto: NTB scanpix
SUPERPAR: I dag er Charlene fyrstinne av Monaco. Det er ikke en tittel hun alltid har hatt. Før hun møtte Albert av Monaco, var hun en afrikansk svømmer. Her er paret fotografert i 2011, før de giftet seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fra Zimbabwe til Monaco

Charlene vokste opp i Zimbabwe sammen med faren Michael, moren Lynette og brødrene Gareth og Sean. Den gang het landet fortsatt Rhodesia, og hun vokste opp i storbyen Bulawayo.

Forfedrene deres hadde flyttet til Afrika fra Tyskland på midten av 1800-tallet på grunn av vanskelige tider.

Familien har dessuten også engelske og irske aner. En trygg og rolig oppvekst ga rom for flere aktiviteter, men hun bestemte seg tidlig for å gå i morens fotspor. Hun drev aktivt med svømming. Valget av idrett forvandlet zimbabwerens liv for alltid.

PROFF: Charlene er en rask svømmer, men konkurrerer ikke aktivt lenger. Her fotografert under et stevne i Melbourne i 2002. Foto: NTB scanpix
PROFF: Charlene er en rask svømmer, men konkurrerer ikke aktivt lenger. Her fotografert under et stevne i Melbourne i 2002. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg vet hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Faren min jobber innen salg og moren min er svømmelærer. Det var det som startet interessen min. Jeg startet veldig tidlig. Jeg vokste opp på en veldig enkel måte sammen med mine yngre brødre, har hun sagt til Hello Magazine.

Allerede som 15-åring hadde hun utmerket seg innen idretten, og vant nasjonale juniormesterskap. I årene etter fulgte flere seire, men det gikk nedover da hun fikk en skulderskade som førte til en pause på hele 18 måneder.

Hun planla at hennes siste mesterskap ville bli under sommer-OL i Kina i 2008, men hun ble ikke tatt ut.

- Jeg har et år igjen, og jeg vil bare være den beste jeg kan være. Etter det vil jeg bli involvert i veldedighetsarbeid og utviklingsarbeid med idrettsorganisasjoner, sa hun i 2007.

Skjøt gullfuglen

Samtidig som den profesjonelle svømmekarrieren var på topp, begynte andre brikker i livet plutselig å falle på plass.

I 2000 møtte hun for første gang en mann som skulle forandre livet hennes for alltid.

Under et svømmestevne kom hun i snakk med fyrst Albert II, sønn av Grace Kelly og fyrst Rainer III.

FØRSTE GANG: Albert og Charlene møtte hverandre for første gang i 2000. Det skulle derimot ta seks år før de ble observert sammen for første gang, under vinter-OL i Torino. Foto: AFP, NTB scanpix
FØRSTE GANG: Albert og Charlene møtte hverandre for første gang i 2000. Det skulle derimot ta seks år før de ble observert sammen for første gang, under vinter-OL i Torino. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

De to skulle derimot ikke bli sett offentlig sammen før i 2006, under åpningen av OL i Italia. Samtidig begynte rykteflommen. Ville Monaco få en ny fyrstinne etter Grace Kellys død? Var dette Alberts utkårede?

Vi fikk stadig se mer av Charlene, som på dette tidspunktet fortsatt var en aktiv svømmer. Hun fulgte fyrsten på offisielle oppdrag rundt om i verden, og det ble raskt klart at de to hadde et romantisk forhold.

Paret var blant annet i prinsesse Victorias bryllup 19. juni i 2010. Fire dager etter det romantiske bryllupet annonserte fyrst Albert og Charlene forlovelsen sin.

REISTE RUNDT: Charlene ble med fyrst Albert på flere offisielle oppdrag. Her er de to fotografert sammen under en galla i New York i 2007. Den gang ble hun omtalt som Alberts venninne.Foto: NTB scanpix
REISTE RUNDT: Charlene ble med fyrst Albert på flere offisielle oppdrag. Her er de to fotografert sammen under en galla i New York i 2007. Den gang ble hun omtalt som Alberts venninne.Foto: NTB scanpix Vis mer

Ringen var stor, og hadde en pæreformet diamant på tre karat som sin midterste stein. Den var omringet av flere små diamanter, og ble laget i Paris.

Forlovelsen var imidlertid ikke helt uproblematisk. Zimbabweren konvertere nemlig fra katolisismen til den romerske katolisismen. Ifølge People var ikke det et krav fra staten, men hun gjorde det for å komme nærmere folket i Monaco og sin kommende ektemann. Hun måtte også lære seg fransk, mer spesifikt på monegaskiske-dialekten.

Tøffe rykter

Rykteflommen var også problematisk for paret. En fransk tabloidavis hevdet at Charlene hadde forsøkt å forlate Monaco like før bryllupet, etter å ha funnet ut at Albert hadde tre «uekte» barn fra før.

Ryktene om at den kommende fyrstinnen hadde kalde føtter ble kategorisk avvist av Monaco, ifølge AP.

Den 1. juli 2011 giftet paret seg, noe som ble en internasjonal hendelse. «Hele verden» fulgte med da fyrsten fikk sin fyrstinne. De giftet seg i tronerommet, som ligger i prinsens palass i Monaco.

Kortesje gjennom byen er også obligatorisk når kongelige gifter seg, og flere hadde møtt opp for å feire det rojale paret. Gjester som det svenske kongeparet og det danske kronprinsparet var til stede for å feire den store dagen.

KJÆRLIGHETEN SEIRET: Det storslagne bryllupet fant sted i Monaco i 2011, og flere velkjente gjester hadde tatt turen for å feire det romantiske øyeblikket. Her blir parets bryllupskyss foreviget av den oppmøtte pressen. Foto: NTB scanpix
KJÆRLIGHETEN SEIRET: Det storslagne bryllupet fant sted i Monaco i 2011, og flere velkjente gjester hadde tatt turen for å feire det romantiske øyeblikket. Her blir parets bryllupskyss foreviget av den oppmøtte pressen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det samme var fyrstinnens kjendisvenninner, blant andre dronning Máxima av Nederland og supermodell Naomi Campbell. Bryllupsreisen og hvetebrødsdagene ble tilbrakt i Sør-Afrika, men også der skulle ryktene prege paret.

Det gikk rykter om at de ikke bodde på samme hotell under bryllupsreisen, og disse ble aldri direkte kommentert.

Rykteflommen gikk også høyt og lavt i en rekke europeiske land etter at fyrst Albert kom alene til kroningen av kong Willem-Alexander og dronning Maxima i Nederland i slutten av april 2013.

Charlene valgte å reise hjem til Sør-Afrika i stedet, og flere hevdet at Charlene og Albert gikk gjennom en dyp krise i ekteskapet. For første gang benektet hun påstandene selv.

- Albert og jeg er veldig lykkelige og alt er bra, sa fyrstinnen til tyske Bild Am Sonntag.

Dobbel lykke

I mai 2014 kunngjorde fyrsteparet at de venter barn, etter flere år med spekulasjoner om hvorfor de to ikke hadde stiftet familie. Senere ble det kjent at det ikke bare var ett barn i magen, men to.

I starten av desember samme år kom en liten gutt og en liten jente til verden på Fyrstinne Grace-sykehuset i fyrstedømmet, bekreftet hoffet i Monaco.

- Fyrsten og fyrstinnen har den store gleden av å annonsere fødselen av barna deres som har fått navnene Gabriella Thérèse Marie og Jacques Honoré Rainier. Fyrstinnen og barna har det bra, sto det deres offisielle Facebook-side.

TVILLINGLYKKE: Magen til Charlene ble større og større, og flere begynte å spekulere på om det var tvillinger hun ventet. Da de to sjarmtrollene kom til verden, fikk spekulantene bekreftet ryktene. Foto: NTB scanpix
TVILLINGLYKKE: Magen til Charlene ble større og større, og flere begynte å spekulere på om det var tvillinger hun ventet. Da de to sjarmtrollene kom til verden, fikk spekulantene bekreftet ryktene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om Charlene fødte datteren først, så er det sønnen som stiller først i arverekkefølgen og blir tronarving. Ifølge Svensk Damtidning ble barna ønsket velkommen med 21 kanonskudd hver, samt en 15 minutters lang klokkeringing.

Til bladet Vanity Fair har Charlene tidligere sagt at hun gledet seg til å bli mor.

- Jeg har et sterkt ønske om å bli mamma, men alt ligger i Guds hender.

I desember 2015 delte fyrsteparet av Monaco en ytterst privat video på Facebook, der de lot seg intervjuet om småbarnstilværelsen.

- La meg få presentere Jaques og Gabriella, startet fyrsten med å si, mens barna lekte foran føttene hans.

- De er veldig aktive, veldig lekne og helt nydelige. Det er mye moro med dem, og mye jobb, sa Charlene.

Videre åpnet paret seg om tvillingenes personligheter og drømmene for fremtiden. Vi får også se kjærlige øyeblikk mellom mor og barn, og fyrst Albert som skryter av Charlenes ferdigheter som mamma.

Sett bort fra å være foreldre, engasjerer fyrsteparet seg i dag i en rekke veldedige organisasjoner. Paret er for øvrig også gode venner med den tidligere norske idrettsutøveren Bjørn Maaseide.

LES OGSÅ: Kontaktet ekskona da romanseryktene begynte å svirre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer