Dronning Elizabeth og Anna Wintour:

- Vogue-redaktørens oppførsel er frekk og uhøflig

Etikette-ekspert og kongehusekspert stusser over Anna Wintours oppførsel da hun møtte dronning Elizabeth.

PÅ FØRSTE RAD: Dronning Elizabeth av Storbritannia satt ved siden av sjefredaktøren for Vogue, Anna Wintour, på sin aller første motevisning under London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix
PÅ FØRSTE RAD: Dronning Elizabeth av Storbritannia satt ved siden av sjefredaktøren for Vogue, Anna Wintour, på sin aller første motevisning under London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Dronning Elizabeth av Storbritannia (91) overrasket mange da hun dukket opp under London Fashion Week tirsdag ettermiddag. 91-åringen satt på første rad ved siden av ingen ringere enn sjefredaktøren for motemagasinet Vogue, Anna Wintour (68).

Den kjente Vogue-redaktøren og moteikonet er berømt for å «aldri» ta av seg solbrillene, og det var intet unntak da hun møtte dronning Elizabeth.

Saken fortsetter nedenfor.

VAREMERKE: Solbrillene til Vogue-redaktør Anna Wintour har blitt et varemerke, og hun tar dem sjelden av seg, selv ikke da hun møtte dronning Elizabeth under London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix
VAREMERKE: Solbrillene til Vogue-redaktør Anna Wintour har blitt et varemerke, og hun tar dem sjelden av seg, selv ikke da hun møtte dronning Elizabeth under London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En av de få gangene 68-åringen har tatt av seg solbrillene var da hun ble tildelt den engelske tittelen «dame» under et besøk på Buckingham Palace i 2017. Da fjernet Anna solbrillene før hun entret ballsalen og mottok prisen fra dronningen.

UTEN SOLBRILLER: Her er Vogue-redaktøren avbildet uten solbriller under Tom Fords motevisning nylig. Foto: NTB Scanpix
UTEN SOLBRILLER: Her er Vogue-redaktøren avbildet uten solbriller under Tom Fords motevisning nylig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Bare uhøflig

Etikette-ekspert William Hanson forteller til Daily Mail at da motedronningen møtte dronningen av Storbritannia iført solbriller på motevisningen, ble det helt feil.

- Solbriller er tilbehør du bruker utendørs og de bør alltid fjernes når man er innendørs, selv om det er varemerket ditt. For det første trenger du dem ikke innendørs og for det andre er det bare uhøflig å skjule øynene, et unntak Anna Wintour skulle gjort i nærværet av Hennes Majestet, sier Hanson, og fortsetter:

- Dronningen ville ikke ha kommentert Anna Wintour, men jeg er sikker på at hun tenkte at oppførselen var litt merkelig.

Saken fortsetter nedenfor.

Frekt å ikke se dronningen i øynene

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Stavseng, mener at Anna Wintour satte sitt image foran vanlig folkeskikk, da hun møtte dronning Elizabeth og at det fikk britene til å rase.

- Det er frekt å ikke se dronning Elizabeth i øynene når du prater med henne. Når de kongelige representerer og møter folket tar de av seg solbriller for å få øyenkontakt. De venter nok det samme tilbake, i hvert fall innendørs og i mørket på en motevisning, sier kongehuseksperten.

Saken fortsetter under bildet.

KONGELIG BESØK: Dronning Elizabeth ankommer London Fashion Week for sin aller første motevisning. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG BESØK: Dronning Elizabeth ankommer London Fashion Week for sin aller første motevisning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stavseng uttaler videre at det nok var mange briter som fikk seg en overraskelse da de fikk se bildene av dronning Elizabeth på første rad under Richard Quinns motevisning.

- Dronning Elizabeth så ut til å storkose seg under moteshowet. De unge kongelige viser seg ofte på moteshow. Det har både kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise gjort, i inn- og utland, sier Stavseng, og legger til:

- Dronning Elizabeth er selv svært klesbevisst. Hun har hundrevis av kjoler og drakter i sin kongelige garderobe. De fleste er spesialsydd til henne. Den todelte drakten Elizabeth bar på moteshowet var sydd av dronningens faste syerske, Angela Kelly.

Saken fortsetter nedenfor.

MOTEINTERESSERT: Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) sammen med prosjektleder Thor Husby og handels- og næringsminister Sylvia Brustad under den offisielle etableringen av Norsk Moteinstitutt under Oslo Fashion Week i 2009.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
MOTEINTERESSERT: Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) sammen med prosjektleder Thor Husby og handels- og næringsminister Sylvia Brustad under den offisielle etableringen av Norsk Moteinstitutt under Oslo Fashion Week i 2009. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

Skilte seg ut

Under moteshowet satt dronningen på første rad, og skilte seg ut iført et lyseblått ullskjørt med en matchende jakke utsmykket med små Swarovski-krystaller, designet av Angela Kelly.

Som tilbehør til det elegante antrekket valgte dronningen sorte hansker, sorte sko og en klassisk håndveske.

Selv om det var dronningens aller første motevisning, så hun svært avslappet ut og så ut til å kose seg under visningen.

FULGTE SPENT MED: f.v. konsernsjef for det British Fashion Council, dronning Elizabeth og sjefredaktør for Vogue, Anna Wintour. Foto: NTB Scanpix
FULGTE SPENT MED: f.v. konsernsjef for det British Fashion Council, dronning Elizabeth og sjefredaktør for Vogue, Anna Wintour. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at publikumet hadde kommet over sjokket over dronningens ankomst, var det tid for visningen av den nye kolleksjonen til designeren Richard Quinn.

RETRO: Den nye kolleksjonen viste blant annet frem lekre kledninger iført et retro blomstermønster. Foto: NTB Scanpix
RETRO: Den nye kolleksjonen viste blant annet frem lekre kledninger iført et retro blomstermønster. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den britiske designeren var ferdig utdannet ved Central Saint Martins College of Arts and Design og startet klesmerket sitt i 2016. Visningen av den nye kleskolleksjonen var preget av hans kjente, fasjonable skjerf som dekker til modellenes ansikt, og blant annet flere antrekk med retro blomstermønster.

Saken fortsetter nedenfor.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen, og hodepynten hun bar har fikk nettet til å koke. Video: CNN Vis mer Vis mer

Ble hyllet som moteikon

Dronning Elizabeth var ikke kun til stede for å kose seg med moteshowet, hun var først og fremst på visningen for å dele ut dronningens spesielle pris for britisk design.

Ifølge det britiske kongehuset representerer prisen rollen moteindustrien har for samfunnet, og blir tildelt en britisk motedesigner som viser eksepsjonelt talent og originalitet, samtidig som designeren viser samfunnsverdi.

Richard Quinn ble valgt som den aller første designeren til å vinne prisen, og dronningen annonserte vinneren under en seremoni som fant sted på catwalken etter visningen.

KLAPPET MED: Dronning Elizabeth så ut til å kose seg under motevisningen til Richard Quinn under tirsdagens London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix
KLAPPET MED: Dronning Elizabeth så ut til å kose seg under motevisningen til Richard Quinn under tirsdagens London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronningen av Storbritannia ble introdusert av konsernsjef for det British Fashion Council, Caroline Rush.

- Deres majestet, jeg vet at du ikke ønsker å bli anerkjent som et moteikon, men for alle oss i dette rommet, som har den høyeste respekt for deg, vet vi at du utvilsomt er et, sa Rush da hun introduserte dronning Elizabeth, ifølge The Guardian.

- En stor ære

Designeren Richard Quinn ble blant annet valgt som vinner av prisen for sitt arbeid med design og sitt studio i Peckham i London, som er et tilbud for andre designere og studenter.

- Det er en stor ære å få være her på London Fashion Week i dag. Fra tweed fra Hebridene til blonder fra Nottingham, og selvfølgelig Carnaby Street, har vår moteindustri vært kjent for fremragende håndverk i mange år, og fortsetter å produsere tekstiler i verdensklasse med banebrytende praktisk design, sa dronningen fra catwalken, og fortsatte:

- Som en hyllest til industrien, og som en arv til alle dem som har bidratt til den britiske moten, vil jeg gjerne presentere denne prisen for nye unge talenter. Jeg vil gjerne takke British Fashion Council for å ha valgt den aller første vinneren, Richard Quinn.

VANT PRIS: Det er ikke hver dag man får tildelt en pris for britisk design av selveste dronning Elizabeth, og det fikk designer Richard Quinn erfare under London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix
VANT PRIS: Det er ikke hver dag man får tildelt en pris for britisk design av selveste dronning Elizabeth, og det fikk designer Richard Quinn erfare under London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Richard Quinn mottok prisen iført en baseball-caps og en rutete skjorte. Ifølge The Guardian beskrev Richard etter visningen det hele som «en surrealistisk opplevelse», og fortalte at dronningen hadde vært en stor inspirasjon for den nye kolleksjonen hans.

- Jeg synes definitivt at hun er et moteikon, sa Richard.

Saken fortsetter nedenfor.

Nervøst møte med dronningen

91-åringens besøk på London Fashion Week ble holdt hemmelig i forkant, og hennes deltakelse førte til forbløffelse blant publikum.

Dronningen fikk også en privat omvisning i alle show-rommene på London Fashion Week, hvor hun fikk se alle de ulike kolleksjonene og fikk møte flere av designerne.

En designer som fikk bryne seg på et kongelig møte, var Harvy Santos. Harvy fortalte etter det spesielle møtet at han var helt skjelven da han hilste på dronningen.

- Jeg kunne nesten ikke tro det. Jeg tok av meg hatten og visste ikke hva jeg skulle si. Men hun var helt fantastisk, fortalte Harvy, ifølge People.

OMVISNING: Dronning Elizabeth, ved siden av Caroline Rush, fikk en egen omvisning i showrommene til London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix
OMVISNING: Dronning Elizabeth, ved siden av Caroline Rush, fikk en egen omvisning i showrommene til London Fashion Week. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harvy har tidligere vært ballettdanser og fortalte at dronningen var svært interessert i arbeidet hans.

- Jeg fortalte dronningen om min tidligere ballettkarriere og da spøkte hun med at «det må ha vært litt av et sprang», sa Harvy, og la ikke skjul på sin store begeistring over å få møte den britiske dronningen.

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth tar bladet fra munnen om kroningsdagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer