Kong Harald:

Vitset om egen «død» under stortingsmiddagen

Nok en gang får kong Harald hele Norge til å le.

FIKK ALLE TIL Å LE: Kongen vitset om sin egen «død» i talen under årets stortingsmiddag. Foto: NTB Scanpix
FIKK ALLE TIL Å LE: Kongen vitset om sin egen «død» i talen under årets stortingsmiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Torsdag var det duket for den årlige stortingsmiddagen på Slottet, hvor alle representanter på Stortinget var invitert.

Tradisjonen tro holdt kongen tale, og i kjent stil hadde 80-åringen også denne gang en liten spøk på lur.

I september meldte Norsk Telegrambyrå (NTB) ved en feiltakelse at kong Harald hadde avgått ved døden.

NTB la raskt ut en beklagelse, og Slottet avkreftet det som sto skrevet i nyhetsmeldingen. Under stortingsmiddagen lot likevel ikke kongen sjansen gå fra seg til å kommentere glippen.

- Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet - selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september. Den eneste som har gått ut av tiden her i kveld, er nok elgen vi snart får servert, åpnet kong Harald talen sin med.

- Ikke overrasket

Se og Hørs kongereporter Caroline Vagle kan fortelle at stemningen under den årlige stortingsmiddagen alltid er god, og hun er derfor ikke overrasket over kongens spøk om NTBs feilmelding.

- Kong Harald er kjent for sin humor og glimt i øyet, og han får ofte forsamlingen til å le når han holder taler, forteller Vagle.

Det er nemlig ikke første gang kongen har fått oppmerksomhet for sin humoristiske tone, og for mange er det spesielt én episode som de fleste husker ekstra godt.

Saken fortsetter under:

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kalte dronningen for et troll

- Vi husker vel alle da kongen i NRK-programmet «Året med kongefamilien» presterte å si til dronningen at forskningsstasjonen «Troll» vel var oppkalt etter henne, forteller Vagle.

I 2014 ble nemlig kongen og dronningen intervjuet av programlederen Nadia Hasnaoui (54) for å oppsummere året som hadde gått.

Kongen fortalte da at han skulle besøke forskningsstasjonen på Dronning Maud Land i Antarktis på nyåret, og dronningen var rask med å fortelle at hun innviet stasjonen for ti år siden.

«Den ble vel oppkalt etter deg?», sa kongen til dronningen, som svarte «nei, det er den ikke. Den heter Troll».

«Nettopp», sa kongen og lo.

- Klippet gikk sin seiersgang verden over, og kongen fikk mye ros for sin humoristiske tone langt over landegrensene, forteller Vagle.

Saken fortsetter under:

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.12.2014 KONGE PÅ HUMOR: Kong Harald erter Sonja, og mener stasjonen «Troll» er oppkalt etter henne. Video: NRK / Året med Kongefamilien Vis mer

Setter pris på humoren

Opp gjennom årene har kongen uttalt mye vittig, som har ført til en helt egen bok, «Gullkorn fra Kong Harald V», skrevet av Morten Malmø.

Boka ble utgitt samme år som kongens Troll-vits, og har samlet opp en rekke gode humoristiske minner fra kongen opp gjennom åra.

I et tidligere intervju med Dagbladet trakk Malmø fram sitt aller beste minne fra kongen - også fra en stortingsmiddag.

- Han påpekte en gang at Slottplassen hadde blitt så fin, og håpet at folk ikke ville kjøre ned trappa, slik Eli Hagen gjorde i sin tid. I samme slengen tøyset han med politikere som framstår som drosjesjåfører, i forbindelse med valgkampstuntet til Jens Stoltenberg samme år, sa han den gang.

Ifølge Se og Hørs kongereporter er det mange som setter pris på kongens gode humør.

- Blant andre har dronning Margrethe uttalt at han har en vidunderlig humor. Også kronprins Haakon setter pris på sin fars morsomheter, og har tidligere sagt at faren både er veldig morsom og har en utrolig kvikk kommentar, sier Vagle.

KONGEN PÅ TUR: HMK Harald ble med Regnskogfondets Dag Hareide på hemmelig tur til Amazonas og besøkte Yanomami-indianerne. Der fikk kongen være med på jakt, sove i hengekøye og bli kjent med lokalbefolkningen. Video: Regnskogfondet Vis mer Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: I dag er prinsen konge for en dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer