Prinsesse Sofia

- Visste ikke om jeg kom til å klare det

Prinsesse Sofia åpner seg om den vanskelige tilværelsen som kongelig.

PRINSESSE PÅ PRØVE: Prinsesse Sofia av Sverige forteller i et nytt TV-program at det ikke alltid har vært like enkelt å være henne. Tidvis har tvilen vært stort, og det har vært vanskelig å finne en god balanse. Foto: NTB scanpix
PRINSESSE PÅ PRØVE: Prinsesse Sofia av Sverige forteller i et nytt TV-program at det ikke alltid har vært like enkelt å være henne. Tidvis har tvilen vært stort, og det har vært vanskelig å finne en god balanse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I 2014 ble det kjent at den svenske prinsen Carl Philip (39) endelig hadde funnet sin utkårede. Den da 35 år gamle prinsen var kjent for å trave på byen, og det var forventet at han skulle slå seg til ro.

Hans valg av make var derimot nokså utradisjonelt. Da han forlovet seg med Sofia Hellqvist (34), etter flere år som av-og-på-kjærester, fikk trolig enkelte bakoversveis. Hun hadde nemlig en fortid som deltaker i den utskjelte realityserien «Paradise Hotel». Gjennom årene har hun likevel klart å riste stempelet av seg.

Den 13. juni 2015 giftet hun seg med prinsen i Stockholm. De sa begge «ja» da presten i Slottskyrkan spurte om de ville dele resten av sitt liv sammen. Det har imidlertid ikke alltid vært like enkelt å være prinsesse.

- Kjempevanskelig

Det avslører Sofia nå, i et nytt TV-program.

- Det har vært kjempevanskelig. For noen år siden visste jeg ikke om jeg kom til å klare dette, sier hun i «Året med kongefamilien 2018», programmet som skal sendes på SVT, ifølge Aftonbladet.

Det har altså gått tre år siden Sofia ble prinsesse av Sverige, og ble en del av en helt annen realitet enn den hun kjente fra før. Flere omtalte henne blant annet som falsk og kynisk etter deltakelsen i «Paradise Hotel».

AV OG PÅ: Prins Carl Philip forelsket seg i Sofia Hellqvist, en tidligere realitystjerne i Sverige. Her er hun fotografert på vei til prinsesse Estelles dåp i 2012, sammen med Chris O'Neill. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
AV OG PÅ: Prins Carl Philip forelsket seg i Sofia Hellqvist, en tidligere realitystjerne i Sverige. Her er hun fotografert på vei til prinsesse Estelles dåp i 2012, sammen med Chris O'Neill. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix Vis mer

Hun har også en fortid som glamourmodell, og ble i 2004 kåret til «Miss Slitz 2004» av et svensk manneblad. Lettkleddbildene som hun tok i forbindelse med et opphold i New York etter «Paradise Hotel»-deltakelsen, har siden blitt trukket tilbake.

Glamourjobbing og bikinishoots har hun derimot valgt å bytte ut med veldedighetsarbeid, selv før hun ble sammen med prinsen. Høsten 2009 jobbet hun som frivillig på et barnehjem i Ghana, og i 2010 opprettet hun veldedighetsorganisasjonen «Project Playground» med sin venninne Frida Vesterberg. I et intervju i den svenske TV3-dokumentaren «Project Playground - en galen drøm» snakket hun ut om fortiden:

- Jeg ville ikke ha tatt de valgene i dag. Det er sikkert. Men jeg har vanskelig for å si at jeg angrer på noe i livet mitt.

SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist ga hverandre sine ja i Slottskyrkan i Stockholm i 2015. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer Vis mer

I det nye SVT-programmet forteller hun at noe av det vanskeligste med rollen som prinsesse har vært å finne en balanse hun er komfortabel med.

- Det vanskeligste har nok vært å vende seg til og å være bekvem med at folk vet hvem man er. Det har også vært vanskelig å finne balansen mellom å kjenne at man er den man føler seg som, samtidig som man har sin rolle og skal leve opp til andres forventninger, sier hun.

Hun er lykkelig i dag, til tross for at det tidvis kan være vanskelig å stå i det. På spørsmål om hun noen gang ville byttet bort ektemannen, barna - prins Alexander (2) og prins Gabriel (1) - og hele livet som kongelig, svarer hun avkreftende.

TOBARNSFORELDRE: I fjor ble prins Carl Philip og prinsesse Sofia foreldre for andre gang, da til prins Gabriel (1). Fra før har paret prins Alexander (2). Her er familien avbildet sammen i juli i år. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Kungahuset.se
TOBARNSFORELDRE: I fjor ble prins Carl Philip og prinsesse Sofia foreldre for andre gang, da til prins Gabriel (1). Fra før har paret prins Alexander (2). Her er familien avbildet sammen i juli i år. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Kungahuset.se Vis mer

- Man gjør jo sine valg, og jeg kunne ha valgt å ikke være i den her verdenen. Men da hadde jeg også mistet mitt livs store kjærlighet og mine to barn, samt alle fantastiske muligheter som mitt oppdrag har gitt meg. Så nei, jeg angrer ikke, sier hun.

Hemmelig kodenavn

Bryllupet til Sofia og Carl Philip ble mye omtalt, og det nygifte paret fikk blant annet skryt for alt fra brudekjolen til hvor forelskede de så ut. Det hører med til historien at de også, kort tid etter bryllupet, avslørte at de skulle bli foreldre for første gang.

Selv om det svenske kongehuset anses som et av de mest moderne i Europa, er det ikke alle detaljer fra bryllupet som er kjent. Det bestemte SVT seg for å gjøre noe med.

HEMMELIG: Som alltid før et kongelig bryllup, var det flere spekulasjoner på kjolen i forkant. Sofia fikk masse skryt for Ida Sjöstedt-kreasjonen da den ble avduket sommeren 2015. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG: Som alltid før et kongelig bryllup, var det flere spekulasjoner på kjolen i forkant. Sofia fikk masse skryt for Ida Sjöstedt-kreasjonen da den ble avduket sommeren 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

I en dokumentar fra tidligere i år, som har fått tittelen «Kungeliga brudklänningar», lettet nemlig samtlige av damene i det svenske kongehuset på sløret om sine egne bryllup.

Hadde Sofia fått det som hun først ville, hadde bryllupet kanskje stått i en lokal kirke i hjembyen Täby - ikledd en bohemsk kjole - men Slotskyrkan kommer med i pakken når man forelsker seg i en prins. Det gjør også en luksuriøs brudekjole, som designer Ida Sjöstedt laget eksklusivt til anledningen.

KREVENDE: Brudekjoler er ofte ekstravagante nok fra før, men i kongelig kontekst går man gjerne hardere inn. Bak brudeparet måtte nemlig en mann bære prinsessens lange slør etter vielsen. Foto: NTB scanpix
KREVENDE: Brudekjoler er ofte ekstravagante nok fra før, men i kongelig kontekst går man gjerne hardere inn. Bak brudeparet måtte nemlig en mann bære prinsessens lange slør etter vielsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var ikke bare bare å holde det unna pressen.

- De kjoleprøvene som vi hadde oss tok vi etter arbeidstid, ettersom det var viktig at ingen andre på jobb visste hva vi drev med. Jeg tror vi sa at det var en viktig kunde som het Camilla som skulle ha kjolen, sa Sjöstedt i dokumentaren.

Sofia gikk derfor under kodenavnet Camilla frem til kjolen ble avslørt på bryllupsdagen. Svenske medier var raskt ute med å spørre om hvor kjolen var fra da den ble sett på henne, og Svensk Damtidning var blant de første som avslørte at den var designet av Sjöstedt.

- Tobarnslivet er et kaos

31. august i fjor kunne prins Carl Philip og prinsesse Sofia ønske sønnen prins Gabriel velkommen til verden. Den vesle prinsen ble født kun ett og et halvt år etter storebror prins Alexander.

I et tidligere intervju med bladet Kupé har paret blant annet fortalt om hvordan de opplever det hektiske småbarnslivet.

Tobarnsforeldrene la ikke skjul på at store deler av hverdagen var preget av våkenetter og bleieskift.

- Vi prøver å skape så mye familietid som mulig om kveldene og å få rutiner på plass. Men spør meg igjen om noen få måneder, haha. Gabriel sover og spiser mest nå, men vi har fortsatt noen små glimt av at det er tøffere med to barn. Men det er også dobbelt så mye kjærlighet, fortalte Sofia i intervjuet.

Carl Philip avslørte i intervjuet at det fort kan bli kaos, og at det er annerledes å ha to barn enn kun et.

LES OGSÅ: - Jeg kunne ikke jobbe på et år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer