Dronning Elizabeth:

Viser ansikt etter skandaleintervjuet

Den britiske monarken gjorde sin første kongelige opptreden etter hertugparets Oprah-intervju.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer
Publisert

Det har mildt sagt stormet rundt hertuginne Meghan (39) og prins Harry (36) etter det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey (67). I intervjuet rettet hertugparet kritikk mot det britiske kongehuset.

Kort tid etter at intervjuet ble vist, brøt kongehuset tausheten med dronning Elizabeth (94) i spissen. På vegne av hele kongefamilien uttrykket hun hvor triste de er over å høre hvor utfordrende de siste åra har vært for Harry og Meghan.

- Problemene som tas opp, spesielt de som handler om rase, er urovekkende, het det i uttalelsen.

Kongehuset skrev også at Harry, Meghan og sønnen Archie (1) alltid vil være elskede medlemmer av kongefamilien. Det britiske kongehuset opplyste også at problemstillingene om rase blir tatt på det høyeste alvor, og at disse spørsmålene nå blir diskutert innad i familien.

BEKYMRET FOR HUDFARGE: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Dukket opp

Prins William (38) valgte også denne uken å uttale seg. Det gjorde han da han møtte pressen under et skolebesøk med kona, hertuginne Kate (39).

- Vi er absolutt ikke en rasistisk familie, sa han til Sky News, og la til at han planlegger å ta kontakt med broren, prins Harry.

Fredag viste dronning Elizabeth ansikt for første gang siden hertugparets mye omtalte intervju.

GODT HUMØR: Dronning Elizabeth så ut til å storkose seg under det virtuelle møtet denne uka. Foto: AFP
GODT HUMØR: Dronning Elizabeth så ut til å storkose seg under det virtuelle møtet denne uka. Foto: AFP Vis mer

94-åringen dukket opp i anledning et virtuelt møte, som skulle markere British Science Week sammen med Storbritannias ledende forskere, lærere og flere skolebarn. Det melder blant andre US Weekly.

Sky News kongelige korrespondent, Rhiannon Mills, forklarer at det virtuelle møtet fant sted onsdag morgen, altså dagen etter kongehuset brøt tausheten om Harry og Meghans intervju.

- Mens vi alle fordøyde det hun hadde sagt, så det ut til at dronning Elizabeth koste seg med å lære om det siste oppdraget til Mars. Med et veldig muntert farvel til slutt, så hun ut til å være i et fantastisk humør, sier Mills til Sky News.

SPEKULASJONER: Kjolen Meghan brukte under intervjuet med Oprah skaper spekulasjoner. Video: CBS Vis mer

- Vil ikke distrahere henne

Videre forklarer Mills at til tross for at dette var første gang man så dronning Elizabeth siden Oprah-intervjuet til Meghan og Harry, var det ingen tegn til noen påkjenning.

- Hun har taklet mange andre personlige familieproblemer i løpet av hennes 69 år lange regjeringstid, og denne siste uroligheten vil absolutt ikke distrahere henne fra arbeidet, legger Mills til.

Den britiske monarken adresserte imidlertid ikke hertugparet under det virtuelle møtet, men mintes blant annet sitt møte i 1961 med Yuri Gagarin, den første personen som gikk ut i verdensrommet.

RASER: Journalist og programleder Piers Morgan raser over nattens intervju med Meghan og Harry. Video: CBS/ITV Vis mer

- Det var veldig interessant å møte ham, og jeg antar at det å være den første i verdensrommet, var spesielt fascinerende, delte hun, ifølge US Weekly.

Doktor Maggie Aderin, som også var en del av samtalen, svarte:

- Det må ha vært veldig skremmende å være den første i verdensrommet, og ikke helt vite hva som skulle skje.

På dette svarte dronning Elizabeth:

- Vel, ja - og om du kom til å komme tilbake igjen. Det er veldig viktig.

SNAKKER UT: Thomas Markle snakker ut etter intervjuet med Harry og Meghan. Video: ITV Vis mer

- Kjent for å tie

I flere timer satt hertuginne Meghan og prins Harry og fortalte om sitt forhold til den britiske kongefamilien i samtale med talkshowdronninga Oprah Winfrey.

Hertuginnen fortalte blant annet om et ellevilt mediekjør, selvmordstanker og ryktene om den påståtte isfronten med svigerinne Kate - for å nevne noe.

Prins Harry beskrev et heller kjølig forhold til både faren prins Charles (72) og broren prins William - og fortalte om en familie som ikke hadde stilt opp i en vanskelig tid.

Summen av det hele bidro til at hertugparet til slutt trakk seg ut av kongefamilien og flyttet til USA, hvor de nå har vært boende et års tid.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Kongehusekspert i Se og Hørs, Caroline Vagle, ble overrasket over at kongeghuset gikk ut med en uttalelse i etterkant av intervjuet. Det konservative kongehuset er ellers kjent for mantraet «never complain, never explain» når det stormer som verst.

- Det britiske kongehuset er kjent for å tie, men anklagene fra Meghan og Harry er vonde og setter familien i et dårlig lys. De har åpenbart fått råd om at taushet ikke alltid er gull, sa hun.

Hun fortsatte:

- I sin uttalelse møter de paret med forståelse og kjærlighet. Selv om de også påpeker at minner kan være ulike. Det er spesielt det som handler om rasisme de bekymrer seg for. Det forblir imidlertid en hemmelighet hvem som har kommet med rasistiske uttalelser: det skal de ta privat.

Vagle omtalte saken som trist for alle de involverte partene.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Trekkes inn i kongebråket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer