- Ville gjøre prins Harald til Hitlers guttekonge

Ny bok hevder kronprinsesse Märtha var villig til å strekke seg langt for å bevare kongehuset etter okkupasjonen.

DRAMATISK FORSLAG: Forfatteren Egil Ulateig hevder kronprinsesse Märtha foreslo å returnere til Norge under okkupasjonen for å la prins Harald bli barnekonge under tysk regentskap. Foto: Scanpix
DRAMATISK FORSLAG: Forfatteren Egil Ulateig hevder kronprinsesse Märtha foreslo å returnere til Norge under okkupasjonen for å la prins Harald bli barnekonge under tysk regentskap. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO:  Den norske kongefamilien ble etter den tyske okkupasjonen i 1940 et viktig symbol på motstandskampen, da kong Haakon svarte et klart nei på tyskernes krav om kapitulasjon.

Men i den nye bok «En konge i bytte for fred» hevder forfatteren Egil Ulateig ifølge Dagbladet at mye kunne vært annerledes hvis kongefamilien hadde fulgt kronprinsesse Märthas forslag om å vende tilbake til Norge med de tre kronprinsbarna, og at prins Harald kunne bli barnekonge under tysk regentskap.

Ulateig sier til avisen at forslaget kom mens kronprinsessen oppholdt seg i Sverige sammen med barna, og kongen og kronprinsen var i London.

- Hjemmefra kom det meldinger om at presidentskapet i Stortinget hadde besluttet å be om at Haakon skulle abdisere. I denne situasjonen er det at hun sier seg villig itl å ta med prins Harald og flytte tilbake til Oslo.

- Meningen var at tyskerne skulle gå med på et regentskap for ham. Han ville da bli utnevnt til konge etter å ha oppnådd myndighetsalderen.


Ulateig skal ha funnet dokumentasjon for den dramatiske historien i britiske og amerikanske arkiver, i tillegg til de etterlatte papirene etter kronprinsesse Märthas hoffdame.

- Hvis tyskerne hadde gjort barnekonge av prins Harald, så ville familien blitt sittende på Slottet i Oslo, slik som situasjonen var for kongene av Danmark og Belgia. De ville sikkert blitt forferdelig misbrukt i tysk propaganda. Ingen kan da vite hva nordmennene ville mene om dem - etter at tyskerne hadde tapt krigen, sier han til Dagbladet.

Han får også støtte for historien av Tor Bomann-Larsen, som har skrevet flere bøker om kong Haakon.

- Ledende kretser i norsk samfunnsliv i Oslo hadde ikke tanker om at Harald skulle være Hitlers barnekonge. De tenke egentlig det motsatte - nemlig at Harald skulle være en garantist for norsk selvstyre innenfor Hitler-regimet.

- Det var Hitler som avbrøt dette spillet, men hadde det blitt noe av, ville jo Harald vært regent på Hitlers premisser og slik sett Hitlers barnekonge, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Hattefin dronning i Oslo

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer