Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon:

Ville flytte

Kronprinsparet har de siste dagene vært på Svalbard.

PÅ TUR: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit åpner opp om sitt forhold til Svalbard. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
PÅ TUR: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit åpner opp om sitt forhold til Svalbard. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag er siste dag for kronprinsesse Mette-Marit (48) og kronprins Haakons (48) tur på Svalbard. Kronprinsparet har tilbrakt to dager der, hvor de blant annet har besøkt lokalbefolkningen, institusjoner og myndigheter på øygruppa.

Skal vi tro kronprinsessen trives de godt på Svalbard. Da ungene, Marius Borg Høiby (25), prinsesse Ingrid Alexandra (18) og prins Sverre Magnus (16), var små, ville hun nemlig flytte dit.

- Det finnes alltid en god grunn til å dra til Svalbard. Sommeren 2008 pakket kronprinsen og jeg sekkene, tok med oss barna og dro til Fredheim. I tre uker bodde vi i den gamle fangsthytta til Hilmar Nøis, fortalte kronprinsesse Mette-Marit på en mottakelse i Longyearbyen, ifølge NTB.

TRIVES: Både Mette-Marit og Haakon forteller at de trives godt på Svalbard. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
TRIVES: Både Mette-Marit og Haakon forteller at de trives godt på Svalbard. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Stor plass i hjertene våre

Kronprins Haakon på sin side fortalte at allerede før de reiste fra Skaugum den gangen, ville kona flytte til Svalbard.

DEN GANG DA: Kronprinsesse Victoria av Sverige var med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon til Svalbard i 2008. Her vandret de gjennom Longyearbyen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DEN GANG DA: Kronprinsesse Victoria av Sverige var med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon til Svalbard i 2008. Her vandret de gjennom Longyearbyen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det gjorde vi altså ikke, men det ble en sommer som satte sitt merke på alle oss fem, fortalte kronprinsen, og la til:

- Da vi kom hjem, hadde Svalbard tatt en stor plass i hjertene våre, og vi hadde lyst til å reise tilbake igjen med en gang. Selv om det ikke finnes trær her, så er det lett å slå rot.

PÅ TUR: Hele kongefamilien på Svalbard i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ TUR: Hele kongefamilien på Svalbard i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Fælt å reise

Hvert år reiser både kronprinsparet og kongeparet på hver sin fylkestur, hvor de besøker folk og lokalsamfunn rundt omkring i Norge. En tradisjon kong Harald (85) og dronning Sonja (84) tok initiativ til, da de selv var kronprins og kronprinsesse.

Overfor Se og Hør har kronprinsesse Mette-Marit denne uken avslørt hvorfor kronprinsfamilien stadig vender tilbake til Svalbard.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

- Det er en så spesiell stemning her. Det er naturen og menneskene sammen, som skaper noe helt spesielt. Det er det som gjør at vi kommer tilbake om og om igjen. Og nesten ikke vil dra. Jeg synes alltid det er fælt å skulle reise herfra, sa hun.

LES OGSÅ: Sentimental detalj: - Helt spesielt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer