Kong Carl Gustaf 50 år på tronen:

Vil «spolere» feiringen: - Grunnleggende feil

Ikke alle unner Carl Gustaf kongetittelen.

FEIRES: I disse dager feires kong Carl Gustafs 50 år på tronen. Foto: Splash News/NTB
FEIRES: I disse dager feires kong Carl Gustafs 50 år på tronen. Foto: Splash News/NTB Vis mer
Publisert

Torsdag kveld strømmet skandinaviske kongelige, statsoverhoder og andre profilerte mennesker inn dørene på svenske Drottningholm slott. Anledningen var den store feiringen av kong Carl Gustafs (77) hele 50 år på tronen.

15. september har svenskekongen sittet 50 år på tronen, og på fredag skal dagen markeres med fest.

Det er imidlertid ikke alle som ønsker kong Carl Gustaf hell og lykke på den store merkedagen.

Se de eksklusive bildene fra kronprinsesse Mette-Marits private bursdagsfeiring. Bilder: Andreas Fadum. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Ifølge Svensk Damtidning vil Republikanska föreningen gjøre alt i sin makt for å spolere feiringen.

Vil utnytte enhver anledning

Republikanska föreningen skriver på sine egne nettsider at de jobber for at Sverige skal avskaffe monarkiet og innføre republikk. Foreningen har 7538 medlemmer.

Overfor Svensk Damtidning forteller Niclas Malmberg, formann i foreningen, at de ønsker å «utnytte enhver anledning der monarkiet er i fokus».

- Da viser vi at vi mener at monarki er grunnleggende feil. Vi merker som regel at interessen for oss er spesielt stor i forbindelse med store kongelige begivenheter, som bryllup eller et jubileum, som nå.

Ingrid Alexandra uteksaminerte seg nylig fra Elvebakken videregående. Med seg hadde hun kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Håkon, prins Sverre-Magnus og Marius Borg Høiby - men også kjæresten. Video: Se og Hør Vis mer

På fredag skal flere medlemmer stå på Mynttorget i Stockholm og dele ut flyers, som en del av en «demokratikampanje».

- Vi skal også gå i fakkeltog gjennom Gamle stan (gamlebyen, journ.anm.), som en slags demonstrasjon. Da skal vi gå forbi slottet samtidig som kongen har jubileumsbankett i Rikssalen.

Malmberg understreker at han ikke frykter kritikk for sine standpunkt under jubileumsdagen.

- Vi ønsker alltid saklig debatt velkommen. Det er viktig at demokratiet debatteres. Jeg har forsøkt å få til en samtale med kongen, men har så langt fått avslag, hevder han.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

Ble konge som 27-åring

Carl Gustaf var bare 27 år gammel da han ble konge i 1973. Tre år senere giftet han seg med Silvia (79), som med det ble Sveriges nye dronning.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald får salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer

Ekteskapet resulterte i barna kronprinsesse Victoria (46), prins Carl Philip (44) og prinsesse Madeleine (41).

LES OGSÅ: - Kommer aldri til å skje

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer