<strong>UTEN FORMELT ANSVAR:</strong> En 301 år gammel lov i Storbritannia gjør at prins Harry og hertuginne Meghan ikke vil ha det formelle foreldransvaret for sine fremtidige barn. Det er det dronning Elizabeth som har. Foto: NTB Scanpix.
UTEN FORMELT ANSVAR: En 301 år gammel lov i Storbritannia gjør at prins Harry og hertuginne Meghan ikke vil ha det formelle foreldransvaret for sine fremtidige barn. Det er det dronning Elizabeth som har. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Den britiske kongefamilien:

Vil ikke få det formelle foreldreansvaret for barna sine

Gammel britisk lov gir dronningen myndighet over sine oldebarn.

Publisert
Sist oppdatert

Tre måneder etter det storslåtte bryllupet mellom prins Harry (33) og hertuginne Meghan (37) sto i Windsor Castle, er det mange som venter spent på hvorvidt paret snart vil annonsere en familieforøkelse.

Selv uttalte prins Harry i det offisielle intervjuet med BBC etter forlovelsen at de tar ett skritt av gangen, men at de «forhåpentligvis vil starte familie i nær fremtid».

At den fremtidige royale familien vil ha andre regler og forventninger enn en alminnelig familie, er slett ikke ukjent, men ikke alle regler har vært like mye omtalt.

Den amerikanske kongehuseksperten og forfatteren Marlene Koenig kan nå avsløre til News.com at Meghan og Harry ikke vil få det formelle foreldreansvaret om de får barn. Det er det dronning Elizabeth (92) som får.

- Dårlig forhold med sønnen

Ifølge forfatteren er det den som regjerer som har det lovlige foreldreansvaret for barna inntil de fyller atten år, selv om foreldrene er i live.

Den for mange ukjente, britiske loven, har siden den ble omtalt i den australske nettavisen onsdag, blitt mye omtalt i Meghans hjemland, USA. Kongelige tradisjoner og regler har naturlig nok vært mindre aktuelle for befolkningen der, før Meghan inngikk sitt royale forhold.

<strong>GODKJENNELSE:</strong> William og Kate må be dronningen om hennes godkjennelse før de tar beslutninger rundt sine egne barn. Det vil også Harry og Meghan måtte gjøre, om de får egne barn. Foto: NTB Scanpix
GODKJENNELSE: William og Kate må be dronningen om hennes godkjennelse før de tar beslutninger rundt sine egne barn. Det vil også Harry og Meghan måtte gjøre, om de får egne barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Årsaken til loven er, ifølge avisa, en nøyaktig 301 år gammel lov som ble innført av kong George I.

- Loven har aldri blitt endret. Han [George] gjorde dette fordi han hadde et veldig dårlig forhold til sin sønn, den da fremtidige kong George II. Han fikk derfor innført loven som gjorde at han som konge var verge for sine barnebarn, sier forfatteren til avisa.

Stoppet prinsesse Diana

Det er heller ikke bare Meghan og Harrys fremtidige barn dronningen vil ha myndighet over.

Også prins William (36) og hertuginne Kate (36) sine tre barn, prins George (5), prinsesse Charlotte (3) og prins Louis (3 md.) er underlagt dronningens myndighet. I og med at loven er gammel, har også William og Harry selv vært under sin farmors myndighet inntil de ble 18 år gamle.

<strong>FIKK «NEI»:</strong> Ifølge forfatteren Marlene Koenig opplevde Diana å få «nei» fra dronning Elizabeth da hun ville ta med sønnene på tur til Australia kort tid før hun omkom i bilulykka i Paris. Her er de avbildet i 1987. Foto: NTB Scanpix
FIKK «NEI»: Ifølge forfatteren Marlene Koenig opplevde Diana å få «nei» fra dronning Elizabeth da hun ville ta med sønnene på tur til Australia kort tid før hun omkom i bilulykka i Paris. Her er de avbildet i 1987. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge nettstedet skal loven slett ikke være av det slaget som eksisterer formelt sett, men som aldri blir benyttet.

Dronning Elizabeth hadde det siste ordet i hva gjaldt William og Harrys oppdragelse, inkludert hvorvidt og hvor de dro på utenlandsreiser, og hvilken utdannelse de fikk. Ifølge forfatteren skal prins Charles ha bedt sin mor om lov til å sende sønnene på et felles fly til Skottland da de var unge, hvorpå han den gang fikk «ja».

Et «ja» fra dronningen var imidlertid ikke noe de fikk bestandig, skal man tro forfatteren.

Koenig nevner nemlig også eksempler hvor dronningen skal ha stanset prinsesse Diana og prins Charles i sine avgjørelser om utenlandsopphold for sønnene. Diana skal blant annet ha blitt nektet å ta med sønnene på en reise til Australia kort tid før hun omkom. Dronningen skal også ha satt ned foten omkring Charles plan om å sende William på sommerleir i USA da han var ung, ifølge avisa.

Saken fortsetter nedenfor.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Videreføres ved en sønn

At det britiske kongehuset har regler som av mange vil oppfattes som gammeldagse, kom også frem tidligere i sommer.

Da prins Harry og Meghan giftet seg 19. mai, ga dronning Elizabeth dem titlene hertugen og hertuginnen av Sussex. Hertugdømmet og hertugtittelen vil imidlertid bare videreføres dersom paret får en sønn, ifølge Independent.

- Det faktum at fremtidige døtre ikke vil arve en kongelig tittel er antakelig noe den tidligere skuespilleren vil reagere på, sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

Meghan er nemlig en stolt feminist som ofte har snakket om kvinners rettigheter.

På den internasjonale kvinnedagen i 2015 snakket Meghan om det å være kvinne i dagens samfunn, og et av sitatene fra denne dagen er uthevet på Meghans emneside på det britiske kongehusets nettsider:

- Jeg er stolt over å være kvinne og feminist.

LES OGSÅ: Kastet opp på datterens første dag i barnehagen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer