Dronning Elizabeth:

Vil at Camilla skal bli kalt «dronning»

Dronning Elizabeth håper at hertuginne Camilla får bære dronningtittelen.

DRONNING: Det vært store forventinger knyttet til hvilken tittelen hertuginne Camilla får når ektemannen tar over tronen. Foto: AP / Alastair Grant / NTB
DRONNING: Det vært store forventinger knyttet til hvilken tittelen hertuginne Camilla får når ektemannen tar over tronen. Foto: AP / Alastair Grant / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth (95) har sittet på tronen helt siden 1952, og ble kronet bare 25 år gammel. Det er nå hele 70 år siden den spesielle kroningsdagen, og hun er dermed verdens lengst regjerende monark.

Den neste britiske monarken i rekken til å ta over tronen, er prins Charles (73), som nå har ventet i en årrekke på å ta over etter sin mor.

Siden 2005 har prins Charles levd lykkelig sammen med hertuginne Camilla (74), og det har lenge vært knyttet store forventninger til hvilken tittel hertuginnen kommer til å få den dagen ektemannen inntar den britiske tronen.

Nå har selveste dronningen kommet med sin mening om Camillas tittel.

SÅPEOPERA: Det britiske kongehuset sier de er lei seg. - Dette er en såpeopera, bare på ekte, sier Se og Hørs kongehusekspert til Dagbladet TV om situasjonen som har oppstått. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Ønsker henne som dronning

Ifølge Reuters sa dronning Elizabeth på lørdag at hun ønsker at Camilla skal bli stilt med dronninggemal når prins Charles tar over som konge.

I en melding som markerte 70-årsjubileet for dronningens regjeringstid, sa dronningen at det var hennes oppriktige ønske at Camilla skulle ha denne tittelen.

«Jeg vil gjerne uttrykke min takk til dere alle for deres støtte. Jeg er evig takknemlig for, og ydmyk over, lojaliteten og hengivenheten som dere fortsetter å gi meg», sto det videre i meldingen fra dronningen.

Hyllet ektemannen

Jubileet er monarkens første uten hennes ektemannen gjennom 73 år, prins Philip, noe hun også erkjente i brevet.

GÅTT BORT: Prins Philip gikk bort 99 år hammel. Se og Hørs kongehusekspert tror dødsfallet kan bli samlende for de britiske kongehuset. Vis mer

«Jeg var velsignet med at jeg i prins Philip hadde en partner som var villig til å utføre rollen som gemal, og uselvisk gjøre de ofrene som følger med det. Det er en rolle jeg så min egen mor utføre under min fars regjeringstid», sa Elizabeth.

Tøft år for kongefamilien

Mens Elizabeth søndag feirer 70 år på den britiske tronen, kommer jubileet i en tid med mye motgang for kongefamilien. Blant annet rundt den amerikanske rettssaken hvor sønnen prins Andrew (61) anklages for seksuelle overgrep.

Virginia Giuffie har stått frem som et av Epsteins ofre, og samtidig saksøkt prins Andrew for overgrep. I søksmålet påstår hun at prinsen skal ha forgrepet seg på henne tre ganger da hun var 17 år. Prins Andrew har hele tiden nektet på anklagene.

Kan miste tittelen

I kjølvannet av denne nyheten har britisk presse trykket flere saker om prinsens fremtid i det britiske kongehuset. The Sunday Times hevder nemlig at flere innad i det britiske hoffet har diskutert tittelen hans.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Det kommer frem at prins Andrew, som er hertug av York, kan bli spurt om å si fra seg hertugtittelen hvis Giuffre vinner søksmålet.

– Hvis han taper saken, er spørsmålet «hva skal vi gjøre med ham?». De kan ikke tvinge ham til å tre tilbake, slik du ville gjort med en normal person. Men han kan bli spurt om å sette hertugdømmet til side, har en kilde uttalt til avisen, gjengitt av Daily Mail.

LES OGSÅ: Prins Charles: - Føler seg enormt sviktet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer