Kronprinsesse Victoria av Sverige:

Victorias varme gest til prinsesse Ingrid Alexandra

Blir å se på prinsessens store dag 31. august.

BRUDEPIKE: Da prinsesse Victoria giftet seg i 2010, var prinsesse Ingrid Alexandra blant brudepikene. Nå blir den svenske kronprinsessen å se i Ingrid Alexandras konfirmasjon 31. august. Foto: NTB Scanpix
BRUDEPIKE: Da prinsesse Victoria giftet seg i 2010, var prinsesse Ingrid Alexandra blant brudepikene. Nå blir den svenske kronprinsessen å se i Ingrid Alexandras konfirmasjon 31. august. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 31. august skal prinsesse Ingrid Alexandra (15) konfirmere seg i Slottskapellet i Oslo. Det ble kunngjort i en pressemelding fra det norske kongehuset i januar.

Det er knyttet mye spenning til prinsessens store dag, som nå bare er uker unna, og en rekke kongelige gjester skal overvære dagen som markerer overgangen til voksenlivet for Norges kommende dronning.

Blant det som er ventet å delta i konfirmasjonsgudstjenesten i Slottskapellet, er Sveriges tronarving, kronprinsesse Victoria (42). Hun er nemlig Ingrid Alexandras gudmor, og er dermed en selvskreven gjest på prinsessens store dag.

Det skriver Svensk Damtidning.

SAMMEN I LØYPA: Her er kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus sammen med Sveriges kronprinspar, Victoria og Daniel. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SAMMEN I LØYPA: Her er kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus sammen med Sveriges kronprinspar, Victoria og Daniel. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Er nære venner

Ifølge det svenske magasinet har kronprinsessen hele 18 gudbarn i kongehus over hele Europa, og ett av dem er altså prinsesse Ingrid Alexandra. Likevel har Sveriges kommende dronning en helt spesiell link til den norske tronarvingen.

DEN GANG DA: Ingrid Alexandra sammen med sin fadder i forbindelse med kronprinsparets 10-års bryllupsdag i 2011. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Ingrid Alexandra sammen med sin fadder i forbindelse med kronprinsparets 10-års bryllupsdag i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Victoria og Ingrid Alexandras far, kronprins Haakon (46) er fjerne slektninger, og går også for å være svært gode venner. Ifølge det svenske magasinet omgås de ikke bare i offisielle sammenhenger, men de tilbringer også mye tid med hverandre privat.

Victoria har også god kontakt med kronprinsesse Mette-Marit (45), og den svenske prinsessen skal ha vært en god støtte under Mette-Marits lungesykdom den siste tiden, ifølge Svensk Damtidning.

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

Det er liten tvil om at det svenske og norske kongehuset har tett kontakt. Kronprins Haakon er nemlig også gudfar til kronprinsesse Victoria og prins Daniels (45) eldste datter, Estelle (7). Kronprinsesse Mette-Marit er også gudmor til lille prins Oscar (3) som kom til verden i 2016.

Det er kanskje ikke så rart at kronprinsesse Victoria vil bli å se i Ingrid Alexandras konfirmasjon om et par uker. De er begge fremtidige dronninger, og Ingrid Alexandra kan nok komme til å ha mye å lære av sin svenske gudmor den dagen hun tar over tronen i Norge.

Ingrid Alexandra var også blant brudepikene til Victoria da hun giftet seg med prins Daniel i 2010.

Bytter skole

Ingrid Alexandra er altså på full fart inn i de voksnes rekker. 15-åringen har den siste tiden fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet, under ledelse av prost Tor Øystein Vaaland.

Konfirmasjonsgudstjenesten i Slottskapellet 31. august, vil bli forrettet av blant andre Oslos biskop Kari Veiteberg, skriver kongehuset på sine nettsider.

BURSDAGSBARN: Mandag 21. januar 2019 fylte arveprinsessen 15 år. Se hvor mye prinsesse Ingrid Alexandra har forandret seg siden hun var liten! Vis mer

Prinsessen går nå siste året på ungdomsskolen, og i mai i år ble det kjent at prinsessen skal fullføre det siste året av grunnskolen på Uranienborg skole i Oslo.

Her starter hun i disse dager i 10. klasse, etter å ha gått de siste årene på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua. Før det var 15-åringen elev ved Jansløkka skole i Asker.

DÅP: Da prinsesse Ingrid Alexandra ble døpt i Slottskapellet i 2004, var kronprinsesse Victoria en selvskreven gjest. Foto: NTB Scanpix
DÅP: Da prinsesse Ingrid Alexandra ble døpt i Slottskapellet i 2004, var kronprinsesse Victoria en selvskreven gjest. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Enn så lenge lever prinsessen et liv tilnærmet likt ungdommer flest. Skolearbeid står i fokus, og på fritida liker hun å stå på ski og driver med kickboksing. Hun deler også resten av familiens glede over vannsport og ski, har Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tidligere skrevet.

Men i tillegg hviler det et enormt ansvar på de unge skuldrene, en forpliktelse hun ikke kan dele med sine venner og klassekamerater. En dag skal hun bli landets kronprinsesse og deretter monark.

Hun har ifølge kongehuseksperten begynt i dronninglære for lengst, og får stadig flere offisielle oppdrag etter hvert som hun blir eldre.

LES OGSÅ: Venter tvillinger etter datterens (1) død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer