BYTTER UT FLAGGET? 17. mai kan Victoria og Estelle bytte ut flagget med et norsk - og feire grunnlovsdagen her til lands. Foto: All Over
BYTTER UT FLAGGET? 17. mai kan Victoria og Estelle bytte ut flagget med et norsk - og feire grunnlovsdagen her til lands. Foto: All OverVis mer

- Victoria kan erstatte kongeparet

Det vekker oppsikt at kong Carl Gustaf og dronning Silvia har takket nei til grunnlovsjubileumet i Norge.

SEOGHØR.NO: I forbindelse med feiringen av grunnlovsjubileumet i år ble både det svenske kongeparet, samt prins Henrik og dronning Margrethe invitert til markeringen utenfor Eidsvollsbygningen 17. mai, ifølge NRK.

Det danske regentparet har takket ja til invitasjonen – mens NRK erfarer at kong Carl Gustaf og dronning Silvia har takket nei.  

Det har skapt reaksjoner.

- Om de har takket nei må de ha noe annet på kalenderen som de absolutt ikke kan avlyse. Kong Carl Gustaf og dronning Silvia står jo det norske kongeparet meget nært. De ville kommet om de kunne, sier Expressens kongeekspert Johan T. Lindwall til Se og Hør.

– Kongeparet burde komme fordi det er en stor begivenhet i den norske nasjonens historie. De burde være med og glede seg sammen med nordmennene. Det var jo så å si takket være Bernadottene at vi fikk vi en grunnlov, som vi ikke hadde hatt, dersom vi hadde fortsatt under danskene. Bernadottene var på en måte med på å sikre at Norge fikk beholde sin grunnlov, sier professor i historie, Ole Kristian Grimnes til NRK.

Johan T. Lindwall mener de tette båndene mellom det norske og svenske kongehuset vil føre til at den svenske kongefamilien trolig vil bli representert på Eidsvoll 17. mai.

- Jeg tror kongehuset kan komme til å sende kronprinsesse Victoria og prins Daniel til Norge. Eventuelt kan også prinsesse Madeleine være en kandidat, sier Lindwall til Se og Hør.

Dersom kronprinsesse Victoria kommer til landet under nasjonaldagsfeiringen er det heller ikke utenkelig at prinsesse Estelle blir med. Den lille prinsessen har det siste året fulgt mamma på de fleste reisene...