Kong Harald om Ari Behns død:

- Vi var sammen da det skjedde

Kong Harald åpner opp om dødsfallet i den ferske boken «Kongen forteller».

GIKK BORT: Ari Behn tok sitt eget liv i romjulen 2019. Dødsfallet er blant temaene som omtales i den nye boken «Kongen forteller». Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
GIKK BORT: Ari Behn tok sitt eget liv i romjulen 2019. Dødsfallet er blant temaene som omtales i den nye boken «Kongen forteller». Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag utkommer boken «Kongen forteller», som er skrevet av tidligere redaktør Harald Stanghelle. Den har blitt til som resultat av elleve samtaler Stanghelle har hatt med kong Harald (83), og tar for seg temaer som monarkiet, 22. juli, likestilling og familie.

Kong Harald har ikke for vane å stille opp på slike prosjekter, og det har derfor vært knyttet mye spenning til hva han skulle fortelle i boken.

I et av kapitlene snakker han blant annet åpent om hvordan det var i perioden etter at hans tidligere svigersønn, Ari Behn, valgte å avslutte livet sitt den 25. desember i fjor.

HJERTELIG: Ari Behn og kong Harald avbildet sammen på Henie Onstad kunstsenter i 2012. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
HJERTELIG: Ari Behn og kong Harald avbildet sammen på Henie Onstad kunstsenter i 2012. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Vanskelig å finne ord

Kong Harald var tidlig ute med å uttale seg om sorgen, som han gjorde i sin nyttårstale. I boken forteller han blant annet om beslutningen å snakke om dødsfallet.

«Jeg var ikke i tvil om at det som hadde skjedd med Ari Behn burde være med i talen. Når hans familie valgte å være åpen om grunnen, så var det naturlig for meg å være det. Det ville vært helt feil om jeg ikke hadde tatt det med. Men det var vanskelig å finne de riktige ordene. Jeg snakket jo om våre barnebarns far», står det i boken.

DET SISTE FARVEL: Kong Harald holder rundt datteren Märtha Louise etter bisettelsen til Ari Behn. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
DET SISTE FARVEL: Kong Harald holder rundt datteren Märtha Louise etter bisettelsen til Ari Behn. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Kongen sier videre at dødsfallet kom overraskende på, selv om familien var klar over at Ari slet.

«Vi var sammen da det skjedde. Det var et sjokk. Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer. Det er smertefullt, og det tar lang tid å komme over».

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Kongen trekker også paralleller til da hans egen mor døde - da han bare var 17 år gammel.

«Stort sett måtte jeg bearbeide dette selv. Det var ikke noen å snakke med om dette, men en av fars gode venner tok opp temaet. Han skjønte hvordan jeg hadde det. Ellers var det ikke så mange som snakket om det, nei. Mye har forandret seg ved at man nå oftere tar opp det personlige og følelsesmessige. Slik var det ikke da. Jeg vet ikke om det at jeg mistet mora mi ble så veldig bearbeidet», forteller han.

Det kommer tydelig fram i boken at kong Harald er stolt av barnebarnet sitt, Maud Angelica Behn, som holdt en sterk og minneverdig tale i farens bisettelse. Talen satte søkelyset på psykisk helse, og ble hyllet av tusenvis.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Blir sittende

Han snakker blant annet åpent om hva han tenker om monarkiets framtid, og sin egen tid på tronen. Han har vært landets konge siden den 17. januar 1991, da kong Olav døde. Kongen har tidligere uttalt at han ikke har noen planer om å abdisere, et synspunkt han fortsatt holder ved.

Det er det flere grunner til.

Det var i et intervju med Dagens Næringsliv i februar 2019 at kongen kom med de oppsiktsvekkende uttalelsene som Stanghelle har spurt om. Den gang sa han at han «har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut», og at han derfor skulle bli sittende.

- Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sa han.

Spennende

Ifølge forfatteren har samtalene foregått under fire øyne, og ingen av spørsmålene har vært avklart på forhånd. Kongen skal ha svart på alt han ble spurt om, noe som legger grunnlaget for det forlaget på lang vei lover er et åpent møte med Norges monark.

«Han har aldri avvist å svare på spørsmål selv langt utenfor de oppgitte temaer. Med mye tålmodighet og ikke så lite humor har kongen akseptert at våre samtaler har tatt sine egne veier», heter det i bokens forord.

Samtalene ble gjennomført før kong Harald i høst ble sykmeldt. For noen uker siden ble kongen innlagt med tung pust, men ble raskt skrevet ut igjen. Forrige uke kom beskjeden om at han skulle hjerteklaffopereres, en operasjon som ble utført fredag den 9. oktober.

Mandag formiddag kom nyheten om at kongen utskrives.

- Kongen er i god form og reiser hjem fra Rikshospitalet i dag, sa Bjørn Bendz, kongens livlege, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Slik var livet hans

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer