Sarah Ferguson og prins Andrew:

- Vi slåss for hverandre

Snakker ut om skilsmissen for første gang på 20 år.

ETTERLENGTET: Da Sarah Ferguson og prins Andrew bestemte seg for å gå hver til sitt i 1992, var det mange som reagerte. Nå snakker hun ut om skilsmissen for første gang på 20 år. Foto: NTB scanpix
ETTERLENGTET: Da Sarah Ferguson og prins Andrew bestemte seg for å gå hver til sitt i 1992, var det mange som reagerte. Nå snakker hun ut om skilsmissen for første gang på 20 år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da hertuginne av York, Sarah Ferguson (58), giftet seg med prins Andrew (58) i 1986, var det trolig få som kunne forutse hvilket hodebry hun ville skape for det britiske kongehuset.

Hun fikk raskt kallenavnet Fergie, og har vært en favoritt for tabloidmediene helt siden hun først dukket opp i rampelyset. I 1989 møtte hertuginnen den amerikanske mangemilliardæren Steve Wyatt på en operafestival, mens hun gikk gravid med prinsesse Eugenie. Ifølge Independent hadde de to et forhold bak ryggen på prins Andrew.

SKANDALEMAKERE: På starten av 1990-tallet var det vanskelig å åpne en avis uten å se prins Andrew og hans kone avfotografert. Det var ofte på grunn av skandalene de var involvert i. Her er de fotografert i 1984, to år før bryllupet. Foto: NTB scanpix
SKANDALEMAKERE: På starten av 1990-tallet var det vanskelig å åpne en avis uten å se prins Andrew og hans kone avfotografert. Det var ofte på grunn av skandalene de var involvert i. Her er de fotografert i 1984, to år før bryllupet. Foto: NTB scanpix Vis mer

De ble avbildet sammen på ferie, og situasjonen ble prekær. Prins Andrew reagerte i 1992 med å søke om separasjon, og dermed var Fergie like fort ute av kongefamilien som hun kom inn i den. Hennes kobling til eksmannen og den britiske kongefamilien eksisterer i dag på grunn av de to prinsessedøtrene de fikk sammen, Beatrice (30) og Eugenie (28).

Hertuginnen har vært mye i mediene opp gjennom åra, og har blant annet vært å se i «Friends». Likevel har hun holdt sine innerste følelser godt skjult for omverdenen, og har eksempelvis pratet lite om den høyprofilerte skilsmissen. Nå, 20 år etter at hun sist pratet om skandalen, forteller hun om hvordan forholdet mellom hun og eksmannen er i dag.

- Verdens lykkeligste skilte par

Det er Daily Mail som har pratet med Ferguson. 58-åringen har den siste tida vært en god del i rampelyset, mye på grunn av dattera Eugenies bryllup tidligere i høst. I akkurat dette intervjuet tar hun oss derimot over 30 år tilbake i tid, til hennes eget bryllup.

- Den 23. juli 1986 var den lykkeligste dagen i livet mitt, forteller hun om dagen hun giftet seg med prinsen og ble tildelt hertugdømme over York.

- Andrew er den beste mannen jeg kjenner. Det han gjør for Storbritannia er fantastisk; Ingen vet hvor hardt han jobber for landet sitt. (...) Jeg er så stolt av ham. Jeg står ved hans side og kommer alltid til å gjøre det. Måten vi er på er vårt eventyr, og selv om vi ikke er et par, har vi en stor tro på hverandre, forteller hun åpent i intervjuet.

IKKE LYKKELIG I ALLE SINE DAGER: Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986, og fikk tittelen hertuginne av York. Den bærer hun fortsatt, selv om hun offisielt sett er ute av kongefamilien. Et godt forhold med eksmannen har hun derimot fortsatt. Foto: NTB scanpix
IKKE LYKKELIG I ALLE SINE DAGER: Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986, og fikk tittelen hertuginne av York. Den bærer hun fortsatt, selv om hun offisielt sett er ute av kongefamilien. Et godt forhold med eksmannen har hun derimot fortsatt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ekteskapet deres var turbulent, og slutten var alt annet enn fin. Eksperter har tidligere uttalt at prins Andrew ikke hadde noe særlig valg i en eventuell skilsmisse. Dette var tidlig 1990-tallet, og utroskap ble sett på som helt utilgivelig i den britiske kongefamilien.

Stemningen mellom Ferguson og flere fra den britiske kongefamilien har også vært betent etter at hun i 2010 tilbød å selge tilgang til sin tidligere ektemann, prins Andrew.

Hertuginnen havnet dette året i sin - så langt - største skandale da hun ble rundlurt av magasinet News of the World. I samtalen, som er filmet av avisas undercover-journalister, ber Ferguson om 40 000 dollar i kontanter. I tillegg ber hun tilsynelatende om at 500 000 pund overføres til hennes bankkonto.

HOLDT SAMMEN FOR BARNA: Sarah og Andrew har hele veien, tross skilsmissen, hatt et tett bånd. Her er de fotografert i 1999 i Sveits sammen med barna. Foto: NTB scanpix
HOLDT SAMMEN FOR BARNA: Sarah og Andrew har hele veien, tross skilsmissen, hatt et tett bånd. Her er de fotografert i 1999 i Sveits sammen med barna. Foto: NTB scanpix Vis mer

Avisas journalister møtte Sarah Ferguson flere ganger, under dekke av å være indiske forretningsmenn. I bytte mot pengene skal hun ha lovet dem en introduksjon til prins Andrew. Eksmannen arbeidet da som ubetalt spesialutsending for den statlige etaten UK Trade & Investment.

Hun la seg paddeflat da dette ble offentliggjort. Likevel virker det ikke å ha forverret forholdet med eksmannen.

Mistenker nytt ekteskap

- Vi er verdens lykkeligste skilte par. Vi er skilt med hverandre, ikke fra hverandre, sier hun til avisa.

- Vi står opp for hverandre, vi slåss for hverandre. Vi har fullverdig respekt for hverandres posisjoner og tanker, og vi hører på hverandre. Barna våre lytter også. Og vi sitter rundt bordet og drikker ettermiddagste sammen. Det er en viktig del av livene våre, forklarer hertuginnen.

ENGLAND: Prinsesse Eugenie, datter av prins Andrew og Sarah Ferguson og barnebarn av dronning Elizabeth, gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Video: AP Vis mer

På spørsmål om de to skal gifte seg igjen, svarer hun at de er lykkelige med det de har nå og at de bruker tid på å la hverandre blomstre. Dersom de to hadde funnet tilbake til hverandre igjen, og giftet seg for andre gang, hadde det vært historisk i kongelig sammenheng.

Prins Andrew har støttet ekskona gjennom alle skandalene opp gjennom. Paret bor sammen på Andrews eiendom, og de eier også et chalet i Sveits sammen. Offisielt bor de sammen for barnas skyld.

- Nå begynner det å bli noen år siden barna flyttet ut. De to er svært glade i hverandre, og det er nok bare et tidsspørsmål før de gifter seg på ny, har kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng, tidligere spekulert på.

- Britene tror imidlertid det først kommer til å skje etter prins Philips død, har han uttalt.

GOD TONE: Det tidligere ekteparet, her fotografert sammen i 2015, har fortsatt god kontakt. Tidligere er det blitt spekulert på om de to kommer til å finne tilbake til hverandre igjen. Foto: NTB scanpix
GOD TONE: Det tidligere ekteparet, her fotografert sammen i 2015, har fortsatt god kontakt. Tidligere er det blitt spekulert på om de to kommer til å finne tilbake til hverandre igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Norgesvenn

Da den kongelige apanasjen tok slutt etter skilsmissen, gikk det ikke lang tid før Ferguson innså nødvendigheten av en inntekt.

58-åringen ble ambassadør for porselensmerket Wedgewood, og reiste verden rundt for å promotere og signere porselen. Ferguson flyttet også til USA for en periode, hvor hun ifølge CNN ble talskvinne for Weightwatchers - USAs svar på Grete Roede. Hertuginnen har også gitt ut flere livsstilsbøker om mat.

Summen av alle skandalene har ført til vekslende popularitet for den 58 år gamle hertuginnen. Britene har en konservativ kongefamilie, og slike skandaler tolereres sjelden blant folket. Til tross for at Ferguson er mindre populær i England, gjelder det totalt motsatte her i Norge, har Stavseng tidligere forklart.

- Nordmenn elsker Sarah. Ikke bare fordi hun elsker lusekofte og Lofoten, men fordi hun er menneskelig. Sarah har gjort sine feil, angret og reist seg. Det finnes ingen som er perfekte. I vår egen kongefamilie har vi også hatt både Mette-Marit og Ari, som har vært kontroversielle. Men vi har trykket dem til vårt bryst. Det samme gjelder Sarah.

STOLT: I oktober giftet hertuginne Sarahs datter Eugenie seg i Windsor. Her ankommer den stolte mora sammen med brudens søster, prinsesse Beatrice. Foto: NTB scanpix
STOLT: I oktober giftet hertuginne Sarahs datter Eugenie seg i Windsor. Her ankommer den stolte mora sammen med brudens søster, prinsesse Beatrice. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Avslører hva som skjedde før dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer