Prins Henrik er død:

- Vi minnes prins Henrik med stor varme

Det norske og det svenske kongehuset med kondolanser til den danske kongefamilien.

MINNES PRINSEN: Både den norske og den svenske kongefamilien har kommet med sine kondolanser etter prins Henriks død. Her er han avbildet med kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, dronning Margrethe og kong Harald på Eidsvoll i anledning Grunnlovsjubileet i 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
MINNES PRINSEN: Både den norske og den svenske kongefamilien har kommet med sine kondolanser etter prins Henriks død. Her er han avbildet med kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, dronning Margrethe og kong Harald på Eidsvoll i anledning Grunnlovsjubileet i 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Natt til onsdag kom den triste beskjeden om at prins Henrik av Danmark er død, 83 år gammel.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokken 23.18 på Fredensborg Slott, het det i pressemeldingen fra det danske kongehuset.

- Varme minner

I løpet av morgentimene onsdag har kondolansene begynt å strømme inn til den danske kongefamilien, deriblant fra det svenske kongehuset. Kong Carl Gustaf (71) har kommet med følgende kondolanse:

- Jeg vil uttrykke vår dypeste medfølelse med Dronning Margrethe, Kronprins Frederik og Prins Joakim med familier. Det er nære relasjoner mellom de nordiske kongehusene, ikke minst gjennom de nære slektsbåndene som forbinder oss. Vi minnes Prins Henrik med stor varme, sier kong Carl Gustaf i en uttalelse fra det svenske kongehuset.

PÅ BESØK: Kong Carl Gustav og dronning Silvia sammen med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria, dronning Margrethe og prins Henrik under et offisielt besøk i København i 2007.
Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
PÅ BESØK: Kong Carl Gustav og dronning Silvia sammen med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria, dronning Margrethe og prins Henrik under et offisielt besøk i København i 2007. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix Vis mer

- Stor sorg

Også den norske kongefamilien har offentliggjort en kondolanse på kongehusets nettsider.

«Kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik av Danmark er gått bort», begynner meldingen, fulgt av følgende personlige meddelelse fra kongefamilien:

«Våre tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved Prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk».

Kong Harald har besluttet at det i forbindelse med prins Henriks dødsfall skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

DØDE TIRSDAG KVELD: - Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset. Video: NTB Vis mer

En måneds hoffsorg

​Det danske kongehuset opplyser om at det til og med onsdag 14. mars vil avholdes en månedslang hoffsorg ved det danske kongehuset.

Hoffsorg anlegges ved et hoff ved dødsfall i fyrstehuset eller i et nærstående og beslektet fyrstehus. Det er en sørgetid av varierende lengde, alt etter den avdødes stilling. Under hoffsorg brukes det også en bestemt sørgedrakt, ifølge Store Norske Leksikon.

PÅ HALV STANG: Det kongelige slott i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
PÅ HALV STANG: Det kongelige slott i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

I forbindelse med prins Henriks dødsfall innebærer hoffsorgen at dronningen, kongefamilien og hoffet ikke vil delta i selskapelige eller underholdende arrangementer i sørgeperioden.

Under sørgeperioden bæres det mørkt tøy i offentlige sammenhenger, og personalet vil bære sørgebånd på venstre overarm.

Hadde familien hos seg

Tirsdag 13. februar, under en time før midnatt, sovnet prins Henrik inn hjemme på Fredensborg Slott.

Til stede var dronning Margrethe og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, opplyste kongehuset i sin pressemelding.

- Henrik sovnet stille inn med sin kone og to sønner rundt seg. Det var nok en fin stund, selv om det samtidig er vondt å miste noen som står en nær, sier Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng.

Saken fortsetter nedenfor.

- Umulig å ikke være glad i ham

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at dødsfallet er fryktelig trist for det danske kongehuset, og for hele det danske folk.

- Det er ufattelig trist at prins Henrik nå er borte. Ikke bare for kongefamilien, men det danske folket. Det var umulig å ikke være glad i prins Henrik. Han var født som fransk greve og tok for seg av livets gleder. Han produserte egen vin og var glad i å lage mat. Prins Henrik hadde alltid en artig kommentar på lur og skapte god atmosfære hvor enn han dro, noe danskene satte stor pris på, sier Stavseng.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

LES OGSÅ: Derfor nektet han å ta imot prinsetittelen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer