- Vi kunne ikke vært lykkeligere

Etter en ti timer lang fødsel kunne prins William og hertuginne Kate juble over å få en sønn mandag.

FOLKEHAV: Både foran sykehuset og Buckingham Palace har store mengder med briter samlet seg i forbindelse med fødselen. Foto: All Over Press
FOLKEHAV: Både foran sykehuset og Buckingham Palace har store mengder med briter samlet seg i forbindelse med fødselen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: - Det er en gutt, bekrefter dronning Elizabeth, ifølge kongereporteren Richard Palmer.

Den lille gutten ble født 16.24 mandag ettermiddag, engelsk tid.

- Alt står bra til med Hennes Kongelige Høyhet Hertuginnen og barnet, de vil bli på sykehuset over natten, opplyser Slottet i en pressemelding.

Ifølge det britiske hoffet veide tronarvingen 3,85 kg da han ble født.

Prins William legger ikke skjul på sin store lykkefølelse.

- Vi kunne ikke vært lykkeligere, sier han i en kort pressemelding etter fødselen.

Kongefamilien er informert
Dronning Elizabeth, prins Philip, prins Charles, prins Harry og Kates familie er alle informert om den gledelige babynyheten.

Prins Charles var blant de første til å gratulere etter fødselen:

 
«Både min kone og jeg er overlykkelige over å kunne ønske vårt første barnebarn velkommen. Det er et utrolig spesielt øyeblikk for William og Catherine og vi er så glade over fødselen til deres lille gutt.

Det å bli besteforeldre er et unikt øyeblikk i en persons liv, noe utallige mennesker har sagt til meg de siste månedene. Jeg er utrolig stolt og glad over å bli bestefar for første gang, og vi gleder oss fryktelig mye til å møte babyen i nær fremtid», sier han i en pressemelding mandag kveld.

Fotografer og journalister fra hele verden var samlet utenfor Lindo Wing ved sykehuset St. Marys i London i påvente av den gledelige nyheten. Fødselen fant sted i en privat del av sykehuset. Samme sted ble prins William og hans bror prins Harry også født.

Hertuginne Kate ble kjørt til sykehuset i bil like etter klokken 6 engelsk tid mandag morgen. Fødselen tok rundt ti timer.

Naturlig fødsel
Ifølge den britiske avisa Daily Mail skal Kate ha valgt en naturlig fødsel istedet for keisersnitt.

Prins Williams talsmann, Ed Perkins, fortalte før fødselen at det Dronning Elizabeths pensjonerte gynekolog, doktor Marcus Setchell (69), som er en av legene som har hatt ansvar under fødselen.

Den aldrende gynekologen har lang erfaring med kongelige fødsler, han var også på plass da hertuginne Sophie fødte Lady Louise Windsor og Viscount James.

En annen lege, Marcus Setchell, var også tilstede da babyen ble født.

Det er en flott baby, en vakker baby, sier han til avisa Daily Express.


Tronarvingen, pappa William og mamma Kate er nå på sykehusets private fløy, som tilbyr deluxe-rom med seng, lounge, satelitt-TV, safe og eget kjøleskap. Det skal også være vinmeny tilgjengelig for de lykkelige foreldrene. Om du som privatperson ønsker å leie deg inn på den eksklusive fødeavdelingen må du betale over 50 000 kroner dagen...

Kate og Williams førstefødte skyver prins Harry ned til nummer fire i arverekken til den britiske tronen.

På båndet alle nyfødte får rundt armen står det foreløpig "Baby Cambridge" ifølge britiske medier.

Barnets kongelige tittel blir Hans/Hennes kongelige høyhet prins/prinsesse (navn) av Cambridge. '

Spåmannen Henning Hai Lee: - Slik blir barnet ditt, Kate!

Babyen er nummer tre i den britiske arverekken, etter bestefar prins Charles og pappa prins William og vil en dag bli britenes regjerende monark.

Avslørte graviditeten
Det var i begynnelsen av desember at nyheten om den kongelige graviditeten ble kjent.

«Hertugparet av Cambridge er veldig glade for at de kan annonsere at hertuginne Kate venter barn. Hertuginnen har blitt lagt inn på King Edward VII-sykehuset i London etter akutt svangerskapskvalme. Siden hertuginnen er i et tidlig stadie av graviditeten, er det ventet at hun vil tilbringe flere dager på sykehuset», sa Det britiske kongehuset i en uttalelse.

Kongehuset ble tvunget til å avsløre babynyheten tidligere enn planlagt, fordi hertuginnen led av hyperemesis gravidarum, en type svangerskapskvalme som kun rammer 0,5-2 prosent av alle gravide.

De siste månedene har dog Kate vært meget frisk og opplagt.

Kate har bestemt at mormor Carole vil være babyens sjefsnanny. Når Kate må reise bort fra babyen, vil Carole ha ansvaret – med hjelp fra et par deltidsbarnepiker.

Vil oppdra barnet selv

Kate vil oppdra barnet sitt selv, i stedet for å overlate ansvaret til en kongelig barnepike slik tradisjonen tilsier. Her følger Kate i Dianas fotspor.

Mamma Kate har vist at hun ikke lar seg diktere av slottet. Hun har trumfet gjennom at hun får ta med seg babyen hjem til sin mor Carole (58). I seks uker skal de bo der, før den lille familien flytter inn i hjemmet sitt på Kensington Palace’ slottseiendom.

Nå venter hele Storbritannia i spenning på de første bildene av den kongelige babyen - mens spekulasjonene om babynavnet har startet.

Ifølge en meningsmåling sier over hver fjerde brite at de ønsket at barnet skulle få navnet Diana etter Williams avdøde mamma – dersom  det ble en jente.

Under en femtedel ønsket at babyen skulle bli kalt opp etter landets nåværende dronning, Elizabeth, mens Kates eget navn, Catherine, får nærmere 4 prosent oppslutning blant de 1500 som er spurt av Baby TV.

Blant guttenavn er navnet Philip folkets favoritt – med William og Charles på de neste plassene.

Bookmakerne i England trodde ikke folket fikk sin vilje. De trodde Kate ville føde en jente som ville få navnet Alexandra.

Det britiske veddemålsfirmaet Coral  kuttet oddsen fra 25-1 helt ned til 2-1 – hvilket betyr at du kun får tilbake det dobbelte av innsatsen om navnet ble Alexandra – i stedet for 25 ganger innsatsen slik det var sist tidligere.

Oddsen ble kuttet drastisk etter at veddemålsfirmaet mottok en lang rekke høye innsatser på navnet Alexandra.
 
Tradisjonelt kongenavn.
- Det er den nest største bølgen av veddemål vi har vært vitne til siden vi ble tvunget til å stoppe veddemålene på at Kate får en jente, skriver Coral i en pressemelding, ifølge avisa Metro.

Navnet Alexandra har dype rojale røtter. Dronning Alexandra regjerte sammen med sin ektemann kong Edward VII etter hans mors død i 1901. Nåværende dronning Elizabeth har Alexandra som ett av sine mellomnavn - og har også har et søskenbarn som heter prinsesse Alexandra.

Her hjemme har vi allerede en prinsesse med Alexandra i navnet, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits eldste datter, prinsesse Ingrid Alexandra.


Mest populære jentenavn:
Diana - 27.52%
Elizabeth - 18.35%
Catherine - 3.67%

Mest populære guttenavn:
Philip - 24.77%
William - 7.34%
Charles - 7.34%

 
LES OGSÅ: Prins Charles: - Gleder meg til å bli bestefar

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer