Coronakrisen har nå pågått over flere uker, og påvirker hele verden. I Storbritannia var søndag over40 000 bekreftet smittet av viruset, og mer enn 4000 har dødd av covid-19.
Storbritannia valgte først en annen strategi enn mange andre land, og ønsket i utgangspunktet å la folk bli smittet, slik at det ville utvikle seg en flokkimmunitet. De endret siden strategi, og innførte strenge tiltak, ikke ulikt slik vi har det i Norge.
Årsaken til endringen var at antall smittede og døde skjøt i været, og Storbritannia fryktet tilstander som i Italia, hvor sykehuskapasiteten var sprengt.

Slik takler de coronakrisen
I forbindelse med den pågående krisen kunngjorde det britiske kongehuset at dronning Elizabeth ville tale til nasjonen i et sjeldent tv-sendt klipp.
- Jeg snakker til dere i en utrolig vanskelig tid, åpnet hun talen.
Dronningen beskriver sorgen til de pårørende som har mistet venner og familie til viruset. Hun forteller også om de økonomiske vanskelighetene som har oppstått.
- Det riktige å gjøre
Hun hyller også dem som kjemper mot viruset på frontlinja, og takker helsepersonell som hver dag står ansikt til ansikt med covid-19. Dronninga forteller også at denne tida kanskje er positivt i den forstand at befolkningen kan stoppe opp og reflektere. Hun mimrer også tilbake til andre verdenskrig.
- Dette minner meg om den aller første tv-sendingen jeg gjorde i 1940 sammen med min søster. Vi, som barn, talte her fra Windsor til barna som ble evakuert fra deres hjem og sendt av gårde for sin egen sikkerhet. Idag, igjen, føler mange på separasjonen fra sine kjære. Men vi vet, innerst inne, at det er den riktige tingen å gjøre, sier dronningen.

Slik velger de smykkene
I talen er det imidlertid ikke vanskelighetene som er budskapet, men at vi sammen skal klare å overvinne viruset.
- Vi kommer til å lykkes. Suksessen vil tilhøre hver og en av oss. Det kommer bedre dager. Vi vil snart være sammen med vennene våre igjen, våre familier igjen, vi vil møtes igjen. Men for nå sender jeg min takknemlighet og gode ønsker til dere alle, avsluttet hun talen.
Den britiske kongefamilien ble direkte påvirket av coronaviruset da prins Charles testet positivt. Han fikk imidlertid milde symptomer, og er nå ute av isolasjon.
Historisk tale
Talen er historisk i den forstand at det bare er femte gang dronningen taler direkte til befolkningen i løpet av sine 68 år på tronen, med unntak av den årlige juletalen. Det skriver blant andre BBC.
- Det er ikke særlig mange ganger med tanke på at hun kan skilte med utrolige 68 år på tronen, og sier virkelig noe om alvoret av situasjonen vi står i, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.
- Monarkens rolle i krisetider er på mange måter å være samlende. Derfor betyr taler som dette mye, og vi har sett at de skandinaviske monarkene allerede har talt i forbindelse med pandemien, fortsetter hun.
Kong Harald talte til det norske folket for tre uker siden, og søndag kveld hold også den svenske kongen, Carl Gustav, tale for folket.
- Uansett hvor lenge denne krisen varer, så tar den før eller siden slutt. Da kommer vi alle til å ha nytte av omtanken og kraften som svenskene nå utviser. Jeg ønsker deg og alle i Sverige en fin påske. Uansett om det føles vanskelig, så husk på: du er ikke alene, sa han blant annet.

Prinsessetittel skaper forvirring
Vagle tror monarkenes taler betyr mye for mange, og at det er trygt og godt i en tid med mye uvisshet.
Slapp deler av talen
På forhånd slapp det britiske kongehuset deler av talen til Elizabeth, som blant annet dreier seg om å stå samlet.
- Jeg håper at alle i årene som kommer kan være stolte over måten de svarte på denne utfordringen. Og at alle dem som kommer etter oss vil si at britene av denne generasjonen var sterke som noen kunne vært. At egenskaper som selvdisiplin, stille, positiv besluttsomhet og medfølelse fortsatt representerer dette landet, er noe av det dronningen vil si ifølge Sky News.
Sist dronningen gjorde noe lignende var i 2012, da hun feiret 60 år på tronen. Før det holdt hun tale for nasjonen på tv da hennes mor døde, som var i 2002.
I 1997 talte dronningen for nasjonen i forbindelse med prinsesse Dianas død, hvor hun var svært personlig. Den aller første gangen hun talte til nasjonen i forbindelse med ekstraordinære hendelser var i 1991 under starten av Golfkrigen.
LES OGSÅ: Slik blir kongefamiliens påske
