Kronprinsesse Mette-Marit:

- Vi kan kjenne oss igjen selv om vi ikke bor på Stovner

Litteraturtoget går mot slutten og avsluttes i Stavanger.

SISTE STOPP: Kronprinsesse Mette-Marit inviterte til et siste bokbad i Stavanger fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SISTE STOPP: Kronprinsesse Mette-Marit inviterte til et siste bokbad i Stavanger fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

STAVANGER (Se og Hør): Årets litteraturtog går mot slutten, og kronprinsesse Mette-Marit (44) hadde invitert til «et lite stykke Oslo i Stavanger» ved å invitere Oslo-ordfører Marianne Borgen og forfatter Zeshan Shakar til bokbad på Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger.

- Jeg traff en del ungdommer på Stovner i Oslo og de spurte «hva synes du egentlig om Stovner?». De var tydelig opptatt av det, og det skal jeg komme tilbake til, sier kronprinsessen før hun snakker varmt om forfatteren.

Etter at hun kan avsløre at over 700 mennesker står i kø for å få låne boken hans, «Tante Ulrikkes vei» på Deichmanske bibliotek på Stovner, forteller kronprinsessen hva spørsmålet antakelig bunner i.

AVSLUTTER LITTERATURTOGET: Forfatter Zeshan Shakar og Oslo-ordfører Marianne Borgen i samtale om forfatterens bok, «Tante Ulrikkes vei». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
AVSLUTTER LITTERATURTOGET: Forfatter Zeshan Shakar og Oslo-ordfører Marianne Borgen i samtale om forfatterens bok, «Tante Ulrikkes vei». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror svaret er at hjemstedet betyr så mye for oss, og det som også betyr mye, er hvordan andre ser på hjemstedet vårt.

Kjenner seg igjen

At så mange ønsker å lese boken til Zeshan forstår kronprinsessen godt.

- Han har sett de som bor på Stovner og sett det med kjærlighet. Han beskriver også livet i alle nyanser, noe alle kan kjenne seg igjen i - selv om vi ikke bor på Stovner, forklarte hun.

Bakgrunn for at kronprinsessen valgte nettopp Oslo-ordføreren til å intervjue Zeshan er fordi Marianne Borgen selv er oppvokst i Groruddalen.

- Så dette er et lite stykke Oslo i Stavanger, sier 44-åringen og ønsker ordføreren og Zeshan velkommen til scenen.

STILIG: Mette-Marit har imponert med antrekkene på Litteraturtoget. Foto: Lise Åserud
STILIG: Mette-Marit har imponert med antrekkene på Litteraturtoget. Foto: Lise Åserud Vis mer

Rørt

Torsdag kveld tok derimot kronprinsessen med seg Litteraturtoget til sjøs med en festkveld i Lysefjorden ombord på MS Sandnes. Her delte hun gjerne ut en selfie og det oppmøtte publikum fikk virkelig bli kjent med landets kronprinsesse.

Den gode stemningen stoppet imidlertid ikke 44-åringen til å nesten ta til tårene. Det gjorde hun nemlig da hun introduserte forfatter Jostein Gaarder som ble intervjuet av forlagsredaktør Mia Bull-Gundersen.

- Jeg begynner nesten å gråte, sa kronprinsessen.

Saken fortsetter under bildene.

FØLELSESLADD: Kronprinsessen slet må holde tilbake tårene da hun snakket om forfatter Jostein Gaarder. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FØLELSESLADD: Kronprinsessen slet må holde tilbake tårene da hun snakket om forfatter Jostein Gaarder. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
TOPP STEMNING: Stemningen var til å ta og føle på ombord på MS Sandnes torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TOPP STEMNING: Stemningen var til å ta og føle på ombord på MS Sandnes torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
FORFATTER: Jostein Gaarder på vei ombord på MS Sandnes torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FORFATTER: Jostein Gaarder på vei ombord på MS Sandnes torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Gaarder selv satt stor pris på Mette-Marits gode ord.

- Det er gøy å høre at kronprinsessen har et personlig forhold til mine bøker, svarte han.

Kronprinsessen var journalist

Etter samtalen var det kronprinsesse Mette-Marit selv som skulle i ilden, da hun selv skulle intervjue forfatter, Carl Frode Tiller.

44-åringen var tydelig imponert av forfatterens verk og fyrte av imponerende spørsmål som indikerte at hun virkelig er nøye i sitt arbeid.

TIl SJØS: Kronprinsessen under den berømte Prekestolen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TIl SJØS: Kronprinsessen under den berømte Prekestolen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Torsdagen ble for øvrig sparket i gang av kronprinsessen selv og forfatter Monica Isakstuen på Eigersund Folkebibliotek.

Isakstuens bok, «Vær snill med dyrene», var samtalens hovedtema, en bok som omhandler Karen - som under og etter en skilsmisse strever med å forholde seg til barnefordeling, barnets far, sin egen mor, og ikke minst morsrollen.

Under samtalen kunne man tydelig merke hvor interessert kronprinsessen var i både samtalen og bokens tema.

I boken er nemlig barnefordeling ved en skilsmisse et av temaene som tas opp.

- Jeg får lyst til å brøle når jeg leser teksten, er en av kronprinsessens kommentarer til forfatteren.

Mette-Marit ble nok en gang mottatt av store folkemengder som håpet å få et glimt av landets kronprinsesse.

Ikke uvant, imponerte 44-åringen nok en gang i klesveien, og torsdag gikk kronprinsessen for gull - i form av et par lekre sandaler med liten hæl.

LES OGSÅ: - Jeg kan bære frem barnet normalt

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer