<strong>NAVNEBYTTE:</strong> Tirsdag fortalte kronprinsesse Mette-Marit til en forsamling i Trondheim at hun egentlig hadde andre planer for navnet til prinsesse Ingrid Alexandra. Her er de to fotografert i sommer, på vei til åpningen av dronning Sonjas KunstStall. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NAVNEBYTTE: Tirsdag fortalte kronprinsesse Mette-Marit til en forsamling i Trondheim at hun egentlig hadde andre planer for navnet til prinsesse Ingrid Alexandra. Her er de to fotografert i sommer, på vei til åpningen av dronning Sonjas KunstStall. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit:

- Vi hadde tenkt til å kalle Ingrid Alexandra for Tyra Eufemia

Mette-Marit letter på sløret om navnevalget.

Publisert

(Se og Hør): Kronprinsesse Mette-Marit (44) er tirsdag i Trondheim, der hun har steppet inn som dronning Sonjas stedfortreder. Se og Hør kunne i går avsløre at dronningen har måttet avlyse to oppdrag på grunn av ryggsmerter, så svigerdatteren har derfor tatt på seg oppgavene.

Hun åpnet utstillingen «Dronningens Ja» i Erkebispegården, og tok seg samtidig tid til å snakke litt med publikum under åpningen.

Hun kunne blant annet avsløre at hennes eldste datter, prinsesse Ingrid Alexandra (13), egentlig skulle ha hatt et annet navn.

Saken fortsetter under:

<strong>MOR OG DATTER:</strong> Tidligere i høst avduket prinsessen nye statuer i Slottsparken. Her smiler hun og kronprinsessen stolt ved en av de nye kreasjonene. Foto: NTB scanpix
MOR OG DATTER: Tidligere i høst avduket prinsessen nye statuer i Slottsparken. Her smiler hun og kronprinsessen stolt ved en av de nye kreasjonene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Betinget i historie

- Vi hadde faktisk tenkt til å kalle Ingrid Alexandra for Tyra Eufemia, men vi syntes det ble så spesielt at vi turte ikke likevel, sa kronprinsessen, ifølge Adressa, og fortsatte:

- Hadde det vært i dag, hadde vi nok gjort det, men vi er jo også glad for at det ble Ingrid Alexandra, fortalte hun.

Overfor TV 2 forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland at han er glad for at navnevalget ble som det ble. Han avslører derimot at det ligger historie i det som kunne blitt prinsessen, som senere i livet trolig blir kronprinsesse, sitt navn.

- Tyra Eufemia er et vakkert navn, men kanskje litt tungt for en ungpike og prinsesse av i dag. På samme måte som kronprinsparet jo bare kaller sin datter Ingrid til daglig, ville hun trolig ha blitt kalt Tyra, forteller han. Og det var faktisk navnet på en av kong Haakons søstre, som ofte besøkte sin bror i Norge, forklarer han.

Kronprinsesse Mette-Marit har også barna prins Sverre Magnus (11) og Marius Borg Høiby (20).

Saken fortsetter under:

<strong>KRONPRINSFAMILIEN:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra er hver 17. mai å se på trappa utenfor Skaugum. Foto: NTB scanpix
KRONPRINSFAMILIEN: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra er hver 17. mai å se på trappa utenfor Skaugum. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ryggtrøbbel

Presseansvarlig ved Slottet, Sven G. Gjeruldsen, fortalte i går at det ikke var noe grunn til panikk rundt dronning Sonjas fravær tirsdag.

- Det skyldes at dronningen har fått vondt i ryggen, og derfor må innstille programmet i morgen. Kronprinsessen stepper derfor inn i dronningen, sa han.

Dronningen skulle egentlig vært på to arrangementer i Trondheim. Hun skulle være til stede under åpningen av utstillingen «Dronningens Ja», og på markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen i Nidaros domkirke.

Sistnevnte arrangementet skal kong Harald (80) også være til stede under. Deltakerne på arrangementene blir likevel ikke skuffet over fravær av kongelige, da kronprinsessen gladelig tar svigermors rolle.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, fortalte at det ikke er uvanlig at andre i kongefamilien stepper inn dersom uforutsette ting dukker opp.

Saken fortsetter under:

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

- Mette-Marit var oppsatt på jobb samme dag i Nidarosdomen sammen med kronprins Haakon og kongeparet i forbindelse med markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen, så derfor passet dette bra, sa han og fortsatte:

- Ettersom Sonja melder forfall er det naturlig at kronprinsessen stiller opp. Det gjorde hun også under åpningen av kunstbiennalen i Venezia i 2015, ettersom Sonja hadde tatt på seg for mye. Og Mette-Marit vikarierte med glans!

Det er ikke kjent hvor lenge dronningens ryggproblemer vil påvirke hennes offisielle program. Hennes neste opptreden er, ifølge programmet, under åpningen av utstillingen «Texture» i Aarhus den 2. november.

KONG HARALD 80 ÅR: Tirsdag 21. februar fyller Kong Harald 80 år, Dagbaldet har samlet noen av Kongens mange minneverdige øyeblikk. Video: Torstein Bøe / Ole Berg-Røsten / Scanpix / Dagbladets arkiv Vis mer

LES OGSÅ: - Mamma måtte sy på tærne mine igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer