Ingrid Alexandra fyller 18:

- Vi er en veldig tett familie

Fredag 21. januar fyller Norges tronarving 18 år.

TRONEARVING: Kronprinsessen er den første kvinnelige tronarvingen som er født i Norge. Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff
TRONEARVING: Kronprinsessen er den første kvinnelige tronarvingen som er født i Norge. Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff Vis mer
Publisert

Norges tronarving Ingrid Alexandra fyller i dag 18 år og går offisielt inn i de voksnes rekker som myndig. Det betyr at hun tar steget ut i offentligheten og får en mer framtredende rolle for kongehuset. Nå har hun gitt sine første intervjuer.

Til VG forteller 18-åringen om familielivet og hvordan hun ser for seg livet som Norges dronning.

- Jeg tror jeg har et tett forhold med både pappa og mamma. Ikke nødvendigvis på grunn av den rollen vi har, men fordi vi er en veldig tett familie.

Selv om Ingrid Alexandra på utsida har et annerledes liv enn mange andre, forteller hun at hun aldri har opplevd oppveksten sin som annerledes. Noen av framtidsplanene er kanskje ikke helt klare, men én ting har alltid vært sikkert: Hun skal bli dronning.

- Jeg har alltid visst det, på en måte. Jeg kan ikke huske ei tid da jeg ikke visste det.

I anledning bursdagen har også kongehuset delt en rekke bilder fra prinsessens liv.

10 ÅR: Prinsesse Alexandra på 10-årsdagen i 2014. Foto: Sølve Sundsbø/Det kongelige hoff
10 ÅR: Prinsesse Alexandra på 10-årsdagen i 2014. Foto: Sølve Sundsbø/Det kongelige hoff Vis mer

Feminist

Selv om det er en god stund til Ingrid Alexandra er dronning, har bestefaren hennes, Hans Majestet Kongen, allerede gitt henne noen råd.

- Det er jo kanskje at jeg må gjøre det til mitt eget, og finne min egen vei. At ingen andre kan fortelle meg hvordan jeg kan være den beste versjonen av meg.

Tronearvingen har rukket å være med på en rekke oppdrag, men det er spesielt ett som har satt spor.

- Jeg husker alle. Men særlig da vi besøkte Utøya i fjor sommer, under tiårsmarkeringen, svarer hun.

18-ÅRSDAGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra blir myndig og vi har har samlet gratulasjoner og råd fra folk på gata. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

Videre forteller hun til avisa at det er på tide med dronning som statsoverhode i Norge, og både og hun og bestemoren er feminister.

- Dronning Sonja har også sagt flere ganger at hun er feminist, er hun et forbilde for deg her?

- Ja! Hun har gjort mye for feminisme og likestilling. I starten, da hun kom inn i sin rolle som kronprinsesse, jobbet hun masse med Forsvaret, blant annet for å fremme kvinner. Det har vært viktig.

LESESTUND: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra i 2007. Foto: Knut Hollandsrud/Det kongelige hoff
LESESTUND: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra i 2007. Foto: Knut Hollandsrud/Det kongelige hoff Vis mer

Elsker taco

Ingrid Alexandra beskiver en familiehverdag som mange kan kjenne seg igjen i. Sangkonkurranse på TV, brettspill og tacofredager. Med det røper hun også favorittretten - taco, helst med guacamole hun har laget selv.

Hun har ønsket at foreldrene, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er tilstede under sitt aller første intervju. Norges kommende konge røper at han forsøkte å sette ned foten for tacofredag, da han var blitt lei, men at det hele gikk dårlig. Mette-Marit på sin side, elsker taco i likhet med datteren.

- Eh, jeg krangler av og til med pappa, men da er det mest jeg som krangler. Jeg blir veldig morgengretten. Så det er jeg som krangler, mens han nikker og går. Det er kanskje mamma jeg krangler mest med. Og Magnus, avslører prinsessen.

18-åringen forteller også om framtidsplaner. Hun har en ambisjon om å studere utenlands, men ville ikke gå ut med nøyaktig hvordan hun har sett for seg åra framover, da hun ikke ønsker å skape unødvendige forventninger til seg selv.

Prinsessen får spørsmål om hun har kjæreste, hvorpå hun svarer at hun ønsker å holde det privat.

STORSLÅTT BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøker i dag Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse men sin 18-årsdag fredag 21.01. Video: Celina Morken / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen. Vis mer

Norgesmester

Prinsessen har også gjort et intervju med NRK.

- Jeg er veldig takknemlig for den muligheten jeg har, og tenker at jeg kan gjøre veldig mye med det. Man kan selvfølgelig drømme seg bort og undre seg på hvordan et helt annet liv hadde vært. Det gjør jo jeg også. Men det er ikke det livet jeg lever, så det er vanskelig å forestille seg å ikke være i den rollen jeg er i, sier hun til statskanalen.

I 2020 ble da 16 år gamle Ingrid Alexandra norgesmester i surfing i juniorklassen for kvinner. Det var et stolt øyeblikk for prinsessa, som vant med 12.83 poeng.

- Vi var noen venninner som var på surfeleir, sommeren før norgesmesterskapet. Det var ikke så mange som hadde meldt seg på NM året etter, så de spurte om vi ville være med. Og så – ja, så gjorde vi det. Og så vant jeg. Det ble kanskje litt mer medieoppmerksomhet enn det jeg hadde tenkt.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Det kan se ut til at 18-åringen lever et relativt aktivt liv. Hun både glad i slalåm, løping, styrke og litt forskjellig, forteller hun.

- Jeg har lyst til å være med i NM igjen. Vi får se. Det er bare gøy å være med, man trenger ikke å vinne hver gang.

Prinsessa går i 2. klasse på Elvebakken videregående skole i Oslo. Hun er ei aktiv jente som liker sport, trening og vannsport, ifølge hennes offisielle biografi.

Selv om Ingrid Alexandra nå fyller 18 år, vil hun antakelig ha en litt tilbaketrukket rolle også de neste årene. De nærmeste årene vil hennes viktigste oppgave være å konsentrere seg om utdanningen, heter det i Slottets biografi.

– Jeg er jo fortsatt ung, og det er lenge til jeg skal bli dronning … Så det ligger litt i kortene at jeg har tenkt å gjøre det, sier hun.

LES OGSÅ: Dette skjer når prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer