Dronning Elizabeth:

- Vi er dypt rørt

Dronningen takker for all omtanken etter ektemannens bortgang.

UTTALELSE: På bursdagen sin 21. april takker britenes monark for all støtten familien har opplevd den siste tiden. Foto: Paul Grover / Shutterstock Editorial / NTB
UTTALELSE: På bursdagen sin 21. april takker britenes monark for all støtten familien har opplevd den siste tiden. Foto: Paul Grover / Shutterstock Editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I anledning sin 95-årsdag i dag 21. april benytter dronning Elizabeth anledningen til å takke for all den varme støtten hun og kongefamilien har opplevd etter prins Philips bortgang tidligere i april.

Dronningens ektemann ble begravd i St. Georges kapell sist lørdag. Han ble 99 år gammel.

«Jeg har i anledning min 95-årsdag i dag mottatt mange meldinger med gode ønsker, noe jeg setter veldig høyt», sier hun innledningsvis i uttalelsen.

Hun fortsetter:

«Samtidig vi som familie er i en periode med dyp sorg, har det vært en trøst for oss å se og høre alle hyllestene til min ektemann, fra folk i Storbritannia og hele samveldet. Min familie og jeg vil takke for all støtten og vennligheten som har blitt vist oss de siste dagene. Vi er dypt rørt, og fortsetter å bli minnet om at prins Philip hadde en ekstraordinær virkning på folk gjennom hele sitt liv».

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Det har snart gått to uker siden prins Philip gikk bort. Det har naturligvis etterlatt en hel verden i sorg, spesielt for hans kone gjennom syv tiår, dronning Elizabeth.

Fødselsdagen i dag er den første uten ektemannen ved hennes side. I likhet med resten av kongefamilien, er dronningen fremdeles i en sørgeperiode. Dermed har bursdagsfeiringen også blitt kraftig endret.

Feirer alene

Evening Standard skrev tidligere denne uken at feiringen vil skje på Windsor slott, med bare 20 av hennes ansatte rundt seg.

Det merkbare fraværet av den avdøde prinsen vil være vanskelig å ignorere, og det som i utgangspunktet skulle bli en gledens dag, vil heller være fylt med sorg.

PRINS PHILIP: Prins William og prins Harry går sammen ut av begravelsen til prins Philip Vis mer

Normalt ville dronningen også få et nytt portrett, men disse planene skrinlegges. Det er på grunn av den nevnte sørgeperioden.

Den nasjonale sørgeperioden var over søndag, men dronningen og andre medlemmer av kongefamilien vil sørge frem til torsdag - dagen etter den store fødselsdagen.

Ifølge en rekke medier vil dronningen derfor feire bursdagen sin slik hun har gjort de fleste andre dagene det siste året, nemlig alene. Hun vil kjøre selv til Frogmore, som skal være et av hennes favorittsteder, og gå tur med sine nye hundevalper Fergus og Muick.

Senest mandag ble 95-åringen sett kjørende selv fra slottet til Frogmore.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

Tradisjonelt ville det vært en salutt for bursdagsdronningen. Disse blir normalt avfyrt fra Hyde Park og Tower of London, mendisse har blitt avlyst. Ifølge The Telegraph vil dronningen sannsynligvis spise lunsj med noen av sine aller nærmeste på den store dagen.

Det er også forventet at 94-åringen vil få minimalt med besøk, der bare prins Andrew og prins Edward, to av hennes sønner, vil være på plass. Prins Charles, prins William og hertuginne Kate vil gratulere over telefon.

LES OGSÅ: - Holdt sammen i opp- og nedturer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer