Etterforsker Diana-intervju:

- Veldig, veldig alvorlig

BBC anklages for å ha lurt prinsesse Diana til å delta.

NYE DETALJER: I 1995 avslørte Diana, den tidligere prinsessen av Wales, detaljer om ekteskapet med prins Charles. Nå krever broren hennes at det iverksettes en etterforskning rundt intervjuet. Her avbildet i juni 1997, ikke lenge før den fatale bilulykken. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB
NYE DETALJER: I 1995 avslørte Diana, den tidligere prinsessen av Wales, detaljer om ekteskapet med prins Charles. Nå krever broren hennes at det iverksettes en etterforskning rundt intervjuet. Her avbildet i juni 1997, ikke lenge før den fatale bilulykken. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november 1995 ga prinsesse Diana et eksklusivt intervju til BBC1 Panorama der hun for første gang offentliggjorde detaljer om det som ble omtalt som et mislykket ekteskap med prins Charles. Intervjuet, som ble sett av over 20 millioner mennesker i Storbritannia, vakte oppsikt i hele verden.

Paret ble skilt i 1996, og Diana ble drept i en bilulykke året etter.

Nå krever Dianas bror, lord Charles Spencer, en etterforskning av BBC-intervjuet.

Nye anklager 25 år senere

Spencer har gjentatte ganger anklaget journalisten Martin Bashir for å ha lurt til seg intervjuet med hans avdøde søster. Det skal ha skjedd gjennom falske påstander og dokumenter.

- Det inkluderer blant annet påstander om at Diana ble avlyttet av sikkerhetstjenestene, og at flere personer ble betalt for å gi ut informasjon om henne. Bashir skal angivelig ha levert falske dokumenter for å understreke dette, skriver Reuters.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Søndag anklaget Spencer BBC for å ha hatt kjennskap til hvordan Bashir skal ha lurt til seg intervjuet for 25 år siden.

OMSTRIDT INTERVJU: Prinsesse Diana avbildet under det omstridte BBC-intervjuet i 1995. Foto AP/ BBC Panorama/ NTB
OMSTRIDT INTERVJU: Prinsesse Diana avbildet under det omstridte BBC-intervjuet i 1995. Foto AP/ BBC Panorama/ NTB Vis mer

«Mange spør, naturlig nok, hvorfor jeg har ventet helt til nå med å dele sannheten om BBCs intervju med min søster. Jeg visste at Martin Bashir brukte falske dokumenter og annen uredelighet for å få søsteren min til å delta i intervjuet, men for bare to uker siden fant jeg ut at BBC også visste om det. Ikke bare var kanalen klar over det, men de skjulte det», skrev han på Twitter.

De nye påstandene kommer etter at en journalist som undersøkte intervjuet, skal ha fått tilgang til BBCs dokumenter.

- En mørk sky

Tidligere styreleder i kanalen, Michael Grade, omtaler hendelsen som «en veldig, veldig alvorlig sak» og at det nå «henger en mørk sky over BBCs journalistikk».

- Dersom BBC har forfalsket dokumenter for å få en god sak, reiser det veldig alvorlige spørsmål. BBC trenger å rydde opp i dette en gang for alle, sa han i et radiointervju mandag.

Den offentlig finansierte kringkasteren har lovet å iverksette en etterforskning av saken som følge av Spencers nye anklager.

DEN GANG DA: Prinsesse Diana avbildet ute på oppdrag sommeren 1995, et drøyt år før skilsmissen fra prins Charles ble sluttført. Foto: Alex Lentati/ REX/ NTB
DEN GANG DA: Prinsesse Diana avbildet ute på oppdrag sommeren 1995, et drøyt år før skilsmissen fra prins Charles ble sluttført. Foto: Alex Lentati/ REX/ NTB Vis mer

- BBC tar dette veldig seriøst, og vi ønsker å komme til bunns i saken. Vi er i ferd med å sette i gang en robust og uavhengig etterforskning av saken, bekrefter BBCs generaldirektør Tim Davie i en uttalelse mandag.

Martin Bashir har ikke kommentert saken.

LES OGSÅ: Millioner på spill etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer