Kong Charles III

- Veldig uventet valg

Valget om å kalle dronning Elizabeths sønn for Charles var overraskende av flere årsaker. Blant annet fordi hans to navnebrødre i kongerekken var henholdsvis en landsforræder og en rundbrenner.

ARVTAKER: Prins Charles og hans avdøde mor, dronning Elizabeth, Dumfries House i Skottland i 2014. Foto: Danny Lawson / Pa Photos
ARVTAKER: Prins Charles og hans avdøde mor, dronning Elizabeth, Dumfries House i Skottland i 2014. Foto: Danny Lawson / Pa Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at dronning Elizabeth (96) torsdag døde i Balmoral-slottet i Skottland, ble det klart at hennes eldste sønn blir kong Charles III av Storbritannia.

Det har imidlertid ikke alltid vært like sikkert. På 2000-tallet skrev nemlig flere medier, blant andre The Guardian, at prins Charles angivelig vurderte å ta i bruk navnet George når han en dag skulle bli konge.

Det skal ha vært flere årsaker til det.

For det første på grunn av de negative assosiasjonene knyttet til Charles' historiske navnebrødre, Charles I og Charles II - eller kong Karl I og kong Karl II som de har blitt kalt på norsk. Mer om det senere i saken.

For det andre fordi kongene av det nåværende dynastiet med bare to unntak hadde blitt kalt George.

- Det handlet kanskje også om at han følte for en frisk start når han ble konge, en slags «rebranding» ved å kalle seg for kong George VII etter å ha vært prins Charles, sier historiker og tidligere kongehusekspert i TV 2, Trond Norén Isaksen, til Dagbladet.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Denne diskusjonen ble imidlertid lagt død da hans sønn prins William og kona, hertuginne Kate, valgte å kalle sin eldste sønn for George.

- Ikke spesielt vellykket

Charles var et «veldig uventet» navnevalg da prinsen ble født i 1948, sier Norén Isaksen.

Det hang som nevnt blant annet sammen med de to andre bak ham i kongerekka som het Charles; Charles I og hans sønn Charles II.

- Charles I var ikke en spesielt vellykket konge. Han endte opp med en borgerkrig og med å bli henrettet gjennom offentlig halshogging i 1649, sier historikeren.

KONG CHARLES I: Maleriet av kong Charles I (1600-1649) er malt av kunstneren Anthony von Dyck i 1636. Foto: Wikimedia Commons
KONG CHARLES I: Maleriet av kong Charles I (1600-1649) er malt av kunstneren Anthony von Dyck i 1636. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Kong Charles I, som regjerte mellom 1625 og 1649, er faktisk den eneste britiske monarken som noensinne har blitt stilt for retten og henrettet for forræderi.

Han ble tronarving etter at hans eldre bror, Henry Frederick, døde i 1612.

Borgerkrig

Regjeringstida til Charles I var preget av en rekke kontroverser og feider.

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Det var for eksempel stor misnøye knyttet til kongens ekteskap til den katolske prinsessen Henrietta Maria av Frankrike, på grunn av hennes tro.

Kongen havnet også jevnt og trutt i disputter med medlemmene av den lovgivende forsamlingen.

En strid rundt bevilgninger som skulle brukes til å slå ned på et opprør i Skottland utviklet seg til Den engelske borgerkrigen, som endte med henrettelsen av Charles I.

Fra hans død i 1649 og fram til 1660 ble Storbritannia styrt som en republikk.

«Krigene skapte dyp splid i befolkningen på den tida, og historikere er fortsatt uenige om de faktiske årsakene til konfliktene, men det er på det rene at Charles ikke var en vellykket regent», heter det på kongehusets offisielle nettsider.

- Et fargerikt privatliv

Kong Charles II var den eldste overlevende sønnen til Charles I og Henrietta Maria. I 1660 ble han kalt tilbake fra eksil i Frankrike og gjenopprettet kongedømmet.

RUNDBRENNER: Kong Charles II, malt av Sir Peter Lely rundt år 1672. Foto: Wikimedia Commons
RUNDBRENNER: Kong Charles II, malt av Sir Peter Lely rundt år 1672. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Kontroversene rundt Charles II var imidlertid ikke knyttet til hans rolle som statsoverhode.

- Som konge var han ganske vellykket, selv om han hadde et fargerikt privatliv. Han var en rundbrenner, sier kongehusekspert Norén Isaksen.

Kong Charles II var gift med Catherine of Braganza fra 1662 og fram til hans død i 1685. Likevel fikk de ingen barn sammen.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

Kongen fikk derimot totalt 14 barn med sine ulike elskerinner, noe som kan forklare hans rykte som rundbrenner.

Blant alle hans etterkommere finner man blant andre prinsesse Diana, Kong Charles IIIs avdøde kone, og Sarah Ferguson, prins Andrews fraskilte kone, ifølge historikeren.

Oppkalt etter kong Haakon

På tross av det man kanskje skulle tro, er ikke dronning Elizabeths eldste sønn oppkalt etter disse kongene, forteller Norén Isaksen.

Han er faktisk oppkalt etter Haakon VII, kong Haralds bestefar, som var Norges konge fra 1905 til 1957.

- Kong Haakon var dronning Elizabeths inngiftede grandonkel. Fordi han ble født som prins Carl av Danmark, ble han alltid kalt for onkel Charles, forklarer kongehuseksperten.

Haakon VII var også fadderen til prins Charles. I et brev skrevet under dåpen sa kong Haakon at han var rørt over at de hadde valgt å kalle opp sin sønn etter ham.

Tidligere var det vanlig praksis i Norge å oversette kongenavn. Det er derfor Charles I og hans sønn har blitt kalt henholdsvis Karl I og Karl II.

Norén Isaksen er krystallklar på at den praksisen har opphørt.

- Vi skal ikke kalle ham Karl III, men kong Charles III, avslutter han.

LES OGSÅ: Derfor må Philips lik flyttes

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer