Kong Charles III

- Veldig uventet valg

Valget om å kalle dronning Elizabeths sønn for Charles var overraskende av flere årsaker. Blant annet fordi hans to navnebrødre i kongerekken var henholdsvis en landsforræder og en rundbrenner.

ARVTAKER: Prins Charles og hans avdøde mor, dronning Elizabeth, Dumfries House i Skottland i 2014. Foto: Danny Lawson / Pa Photos
ARVTAKER: Prins Charles og hans avdøde mor, dronning Elizabeth, Dumfries House i Skottland i 2014. Foto: Danny Lawson / Pa Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at dronning Elizabeth (96) torsdag døde i Balmoral-slottet i Skottland, ble det klart at hennes eldste sønn blir kong Charles III av Storbritannia.

Det har imidlertid ikke alltid vært like sikkert. På 2000-tallet skrev nemlig flere medier, blant andre The Guardian, at prins Charles angivelig vurderte å ta i bruk navnet George når han en dag skulle bli konge.

Det skal ha vært flere årsaker til det.

For det første på grunn av de negative assosiasjonene knyttet til Charles' historiske navnebrødre, Charles I og Charles II - eller kong Karl I og kong Karl II som de har blitt kalt på norsk. Mer om det senere i saken.

For det andre fordi kongene av det nåværende dynastiet med bare to unntak hadde blitt kalt George.

- Det handlet kanskje også om at han følte for en frisk start når han ble konge, en slags «rebranding» ved å kalle seg for kong George VII etter å ha vært prins Charles, sier historiker og tidligere kongehusekspert i TV 2, Trond Norén Isaksen, til Dagbladet.

Denne diskusjonen ble imidlertid lagt død da hans sønn prins William og kona, hertuginne Kate, valgte å kalle sin eldste sønn for George.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer