Prins Joachim av Danmark:

Vekker oppsikt med antrekket

- Det er usedvanlig.

- IKKE PENT NOK: Flere reagerer på prins Joachims antrekk under den store gallaen til ære for det franske presidentparet denne uka. Det er ingen tvil om at det er formelt, men er det formelt nok? Enkelte eksperter kaller valget av antrekk for usedvanlig. Foto: NTB Scanpix
- IKKE PENT NOK: Flere reagerer på prins Joachims antrekk under den store gallaen til ære for det franske presidentparet denne uka. Det er ingen tvil om at det er formelt, men er det formelt nok? Enkelte eksperter kaller valget av antrekk for usedvanlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det franske presidentparets besøk til Danmark har allerede klart å skape overskrifter her til lands. I sin tale, som dronning Margrethe (78) holdt på flytende fransk, snakket hun blant annet varmt om sin avdøde ektemann - franskfødte prins Henrik.

Nå er det en annen i den danske kongefamilien som har fått pressens søkelys rettet mot seg. Prins Joachim (49), dronningens yngste sønn, var nemlig også til stede under den fasjonable gallaen som ble holdt i Emmanuel (40) og Brigitte Macrons (65) ære.

Han er gift med prinsesse Marie (42), og arm i arm ankom de gallaen sammen. Det var derimot en spesiell detalj som kongehusentusiaster og eksperter merket seg med prinsen denne kvelden. Antrekket hans var, etter kongelig kutyme å dømme, svært lite formelt.

- Usedvanlig

Joachim og Macron kom faktisk i relativt like antrekk. Problemet er bare at prinsen, i likhet med sin storebror kronprins Frederik (50), egentlig er forpliktet til å gå i militæruniform ved slike anledninger.

Kronprinsen dukket ikke overraskende opp i militæruniformen, som han ofte er å se i. At lillebror derfor gikk en annen vei, er ifølge danske BT et uventet valg fra hans side. Den danske kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen sier det er lenge siden han har sett noe liknende.

UVANLIG: Flere reagerer på prins Joachims manglende militæruniform, som han historisk sett har brukt i slike formelle anledninger. Foto: NTB scanpix
UVANLIG: Flere reagerer på prins Joachims manglende militæruniform, som han historisk sett har brukt i slike formelle anledninger. Foto: NTB scanpix Vis mer
NORMALEN: Det er slik vi er vant med å se de danske prinsene. Her er Joachim fotografert under feiringen av moras 75-årsdag i 2015. Foto: NTB scanpix
NORMALEN: Det er slik vi er vant med å se de danske prinsene. Her er Joachim fotografert under feiringen av moras 75-årsdag i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er usedvanlig. Han pleier å dukke opp i sin militære gallauniform. Når et utenlandsk statsoverhode er på besøk, er det normalt å ta på seg sitt fineste tøy, forklarer han.

Norske Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng er enig. Til Dagbladet tilføyer han at det er forventet at man følger etiketten som er forbundet med en såkalt gallataffel.

- Det er mange dansker som undret seg over prins Joachims antrekk denne kvelden. På samme måte som dronningen og prinsessene pynter seg med både gallakjoler og tiaraer, forventes det også at prinsene tar på seg de flotteste antrekkene, forklarer han.

Kutyme, etikette og protokoll står som kjent høyt i de fleste kongehus verden over, og inngifte medlemmer, deriblant hertuginne Meghan og prinsesse Sofia, får kritikk for å bryte med de ærverdige normene.

LIKNER: Frankrikes president gikk også for sjakett under gallaen. Foto: NTB Scanpix
LIKNER: Frankrikes president gikk også for sjakett under gallaen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At en som derimot er født prins gjør det, hever flere øyenbryn.

- President Macron har vært hedersgjest i Danmark denne uka, sammen med sin kone Brigitte. Gjestene overlevde nok middagen, selv om prins Joachim var kledd i kjole og hvitt. Men Elefantordenen var i hvert fall på plass, sier han, og henviser til det lyseblå båndet prinsen har over skjorten.

Skylder på arvefølgen

Elefantordenen er den høyeste utmerkelsen i den danske ridderordenen, og blant andre kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise er riddere av nevnte orden.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Stavseng mener en av grunnene til at prins Joachim valgte å gå for en mindre formell variant, skyldes hans plass i arvefølgen i Danmark.

Hans storebror er først i rekka, etterfulgt av hans sønn, prins Christian. Joachim er faktisk på en sjetteplass, fordi alle kronprinsens fire barn kommer først.

På grunn av dette, ville denne kleskodeblemma trolig aldri oppstått i Norge.

- Kronprins Haakon og kong Harald har alltid gallauniform med sverd under slike høytidelige middager. Prins Joachim har imidlertid en annen rolle ved det danske kongehuset enn Haakon, som er kronprins. Det er mulig derfor han har slakket av på dresskoden. Men det er en god tommelfingerregel å pynte seg når man får gjester, sier han og fortsetter:

- Det gjelder selvsagt både de med blått blod og de uten.

Føler seg misforstått

Dette er langt fra første gang at dronningparets yngste sønn skaper overskrifter i nordiske medier. I 2005 skapte han overskrifter da han og hans daværende kone, prinsesse Alexandra (54), annonserte at de skulle skilles etter ni års ekteskap. Sammen fikk de sønnene prins Nikolai (19) og prins Felix (16).

Det var en kongelig begivenhet som den gang sendte en sjokkbølge gjennom Danmark.

- Jeg var den første i kongefamilien på over 100 år som ble skilt, sa han i dokumentaren «Den andre prins» i desember, ifølge danske BT.

- Glansbildet ble plutselig krøllete. Det var ikke noe man hadde forventet at skulle skje eller noe man mente var greit å gjøre. Det var en norm som ble brutt, sa han.

Da møtte han imidlertid kjærligheten på ny, nemlig prinsesse Marie (42), som han giftet seg med i 2008. Paret har fått to barn sammen, prins Henrik (9) og prinsesse Athena (6).

Bare to måneder før bryllupet skapte prins Joachim skandale igjen, da han ble observert full på en av Københavns klubber for homofile. Prinsen har hatt et rykte på seg for å være arrogant, snobbete og en utagerende festløve.

I dokumentaren fortalte prinsen at han føler seg misforstått av det danske folk.

- Jeg er en følsom person. Jeg er også en person som har lært å ha en viss framtoning, uansett om det er på store offisielle begivenheter, eller som privatperson. Der har jeg fått et rykte for å være arrogant.

- Jeg er som jeg er. Jeg er ikke som du tror, hører, og i noen tilfeller ønsker, at jeg skal være. Jeg er et menneske av kjøtt og blod, sa han i dokumentaren, ifølge TV2.dk.

LES OGSÅ: Her blir de avslørt av kroppsspråket

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer