Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise

Vekker oppsikt i utlandet

«Har du sett noe merkeligere?»

SORGENS FARGE: Det norske kronprinsparet og prinsesse Mätha Louise var til stede i ekskong Konstantins begravelse i Athen, og var for anledningen kledd i sort. Foto: NTB/AP Photo/Petros Giannakouris
SORGENS FARGE: Det norske kronprinsparet og prinsesse Mätha Louise var til stede i ekskong Konstantins begravelse i Athen, og var for anledningen kledd i sort. Foto: NTB/AP Photo/Petros Giannakouris Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kongelige fra hele Europa var til stede i begravelsen til ekskong Konstantin av Hellas i Aten tidligere denne uken.

Kronprins Haakon (49) og kronprinsesse Mette-Marit (49) representerte det norske kongehuset. Men de hadde også med seg prinsesse Märtha Louise (51) som ifølge VG var det som privatperson.

Den norske kongefamilien har tette familiære og vennskapelige bånd med Konstantins familie, og det var derfor helt naturlig at de stilte i trespann.

KONGELIG: Kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise var tilstede i kong Konstantins begravelse i Athen. Video: Billed-Bladet. Vis mer

I etterkant av begravelsen har svigerinnene Mette-Marit og Märtha Louises valg av antrekk vekket oppsikt i utenlandsk presse.

«Prinsessens kleskollisjon etter bråket - alle ser det samme», skriver Svensk Damtidning, og fortsetter: «Har du sett noe merkeligere?».

LIKE: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise var begge kledd i sorte plisseskjørt til begravelsen, noe utenlandsk presse har lagt merke til. Foto: Hanne Juul/Billedbladet
LIKE: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise var begge kledd i sorte plisseskjørt til begravelsen, noe utenlandsk presse har lagt merke til. Foto: Hanne Juul/Billedbladet Vis mer

Mysterium

Det svenske nettstedet, som har spesialisert seg på kongelige nyheter, sikter til at de to svigerinnene har «presis samme look».

Med andre ord mener de at Mette-Marit og Märtha Louise har kledd seg likt for anledningen. «Eksakt like plisseskjørt. Snarlike svarte dressjakker og nesten like pumps», utbroderer nettstedet.

SORT ELEGANSE: Mette-Marit fulgte kongelige tradisjoner til punkt og prikke, og valgte sorte klær og hvite perler til begravelsen. Foto: Hanne Juul/Billedbladet
SORT ELEGANSE: Mette-Marit fulgte kongelige tradisjoner til punkt og prikke, og valgte sorte klær og hvite perler til begravelsen. Foto: Hanne Juul/Billedbladet Vis mer

Videre skriver de at det er et mysterium at de to var så likt kledd, og undrer seg om bagasjen deres hadde kommet på avveie og at plisseskjørt var det eneste de fikk kjøpt en mandagsmorgen i Aten.

Ifølge nettstedet ufonomore.com er kronprinsessens jakke og skjørt fra Christian Dior, mens skoene er fra Manolo Blahnik og clutchen fra Bottega Veneta.

Symboliserer tårer

Sorte antrekk er dog et svært vanlig valg i begravelser, og det ville vel egentlig vært mer overraskende om de norske prinsessene dukket opp i noe annet enn det?

Det faktum at begge valgte hvite perler som tilbehør, er heller ikke tilfeldig. Det er nemlig tradisjon for de kongelige å bruke hvite perler til de svarte klærne når de sørger. Perlene skal visstnok symbolisere tårer.

HYLLEST: Leah Isadora Behn tok med seerne hjem i «Powerwomen» og hyllet moren Märtha Louise. Video: ViaPlay/Rød Løper Vis mer

- Sørgeklær har vært en del av europeisk kongekultur i århundrer, men det nådde sitt høydepunkt på 1800-tallet med innflytelsen fra dronning Victoria, som satte standarden, har Matthew Storey, kurator ved Historic Royal Palaces, tidligere fortalt til The Telegraph.

LES OGSÅ: - Jeg er norsk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer