Prinsesse Märtha Louise:

Varsler endringer - brukte prinsesse­tittelen senest i går

Lager ny konto for å skille mellom næringsvirksomhet og prinsesserollen.

DEBATT: Prinsesse Märtha Louise har fått kritikk for å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Senest i går brukte prinsessen tittelen for et webinar sammen med kjæresten, den selverklærte sjamanen Durek Verrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEBATT: Prinsesse Märtha Louise har fått kritikk for å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Senest i går brukte prinsessen tittelen for et webinar sammen med kjæresten, den selverklærte sjamanen Durek Verrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Onsdag kunngjorde prinsesse Märtha Louise (47) at hun slutter å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Det skrev prinsessen på sin egen Instagram-profil.

Kongehuset kom også med en uttalelse om saken på sine nettsider.

- Prinsesse Märtha Louise har i samråd med sin familie besluttet at hun fra nå ikke vil bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet, het det i uttalelsen.

Endringen av tittelbruken kommer måneder etter at det tidligere i år har pågått en stor debatt om hvorvidt prinsesse Märtha Louise burde bruke tittelen eller ikke.

Prinsesse Märtha Louise brukte nemlig prinsessetittelen i kommersiell sammenheng da hun sammen med sin kjæreste Durek Verrett holdt foredraget «The Princess and the Shaman» - der tittelen altså er med i showets navn.

SLUTTER Å BRUKE TITTELEN: Prinsesse Märtha Louise skal ikke lenger bruke sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLUTTER Å BRUKE TITTELEN: Prinsesse Märtha Louise skal ikke lenger bruke sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Brukte tittelen seinest i går

Til tross for at hun nå varsler endringer i bruken av prinsessetittelen, benyttet hun den seinest i går.

På et bilde Märtha Louise delte på sin Instagram-profil i går, tirsdag, reklamerer hun nemlig for et web-seminar hun skal holde sammen med kjæresten Durek Verrett kommende lørdag.

I innlegget kommer det tydelig frem at Märtha Louise bruker prinsessetittelen i forbindelse med promoteringen av arrangementet - stikk i strid med det som kongehuset nå har vedtatt.

Web-seminaret har fått navnet «Life, love & change» og på bildet, som er en slags reklameplakat for arrangementet, kommer det frem at det arrangeres av nettopp prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek.

Prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen, sier til Dagbladet at endringen gjelder fra og med i dag onsdag.

- Hva gjelder planlagte seminarer og webinarer vil all informasjon bli endret og tilpasset dagens beslutning, sier Scheele Carlsen.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

Har laget ny konto

Etter at nyheten om tittelendringen slapp onsdag ettermiddag, opplyser Märtha Louise at hun har opprettet en ny konto på Instagram under brukernavnet «Martha.louise.intuitive» - en bruker som er forbeholdt alt som har med hennes næringsvirksomhet å gjøre.

På denne kontoen har prinsessen nå delt et bilde av det samme Web-seminar-arrangementet, der tittelen er fjernet.

På Märtha Louise sin gamle konto - som heter «princessmarthalouise» og som fra nå av skal brukes i kraft av hennes rolle som prinsesse - ligger det gamle innlegget fortsatt tilgjengelig. Der reklamerer hun fremdeles for web-seminaret med prinsessetittelen.

ORDKNAPP: Kronprins Haakon ønsket ikke å svare på spørsmål om sin søster Prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Durek Verrett tirsdag. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Jeg har laget en ny konto (...) Denne kontoen er der for min offisielle rolle og privat. Så det er tenkt på (...), skriver prinsessen i en kommentar under Instagram-innlegget hvor hun først offentliggjorde endringene av tittelbruken.

På sin nye konto beskriver hun den slik:

- Dette er min nye side for mine jobbrelaterte prosjekter hvor jeg bare bruker navnet mitt, uten tittel. Jeg er ganske enkelt Märtha Louise. La oss utforske livet og gå på eventyr sammen.

Debatt tidligere i år

Konklusjonen om tittelendringen kommer etter at prinsessen tidligere i vår fikk hard kritikk for å ha brukt prinsessetittelen i kommersiell sammenheng, da hun sammen med sin kjæreste Durek Verrett holdt foredraget «The Princess and the Shaman» - der tittelen altså er med i showets navn.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle sier at hun ikke er overrasket over dagens nyhet.

- Kronprins Haakon og kong Harald har tidligere signalisert at de var i dialog med prinsessen om dette, så jeg er ikke overrasket over dagens nyhet. Jeg tror nødvendigvis ikke dette vil gjøre så stor forskjell for hennes kommersielle virksomhet, hun vil jo alltid forbli kongsdatter og dra folk av den grunn, sier Vagle til Dagbladet.

I juni i år fortalte kong Harald at han var i dialog med dattera angående tittelbruken.

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke si hvor langt vi har kommet i dialogen. Men vi forsøker å få til en ordning, sa han til NRK den gang.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2 torsdag 16. mai. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

LES OGSÅ: Stjernen med sjelden uttalelse