Hertuginne Meghan:

- Var mest utsatt for netthets i hele verden

Hertuginne Meghan hevder hun var den mest hetsede personen på nett i fjor.

TUNGT: Hertuginne Meghan og prins Harry gjestet en podkast i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Der kom førstnevnte inn på all netthetsen hun opplevde i fjor. Foto: Splash News / NTB
TUNGT: Hertuginne Meghan og prins Harry gjestet en podkast i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Der kom førstnevnte inn på all netthetsen hun opplevde i fjor. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Hertuginne Meghan (39) har flere ganger vært offer for netthets. I fjor gikk det så langt at det britiske kongehuset ble nødt til å ta grep, da hetsen var ute av kontroll.

Da meddelte kongehuset at de kom til å ruste opp når det kom til sosiale medier, og forklarte at de blant annet kom til å jobbe med å slette kommentarer som regnes som hets.

Den ukontrollerbare netthetsen Meghan ble utsatt for i fjor kommer også opp i podkasten «Teenager Therapy». Der er hertuginne Meghan sammen med ektemannen, prins Harry (36), gjest i anledning Verdensdagen for psykisk helse som var i går.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Tøff tid

I podkasten er hertuginne Meghan brutalt ærlig om hvordan hun har slitt med å bli utsatt for netthets.

- Jeg har blitt fortalt at i 2019 var jeg den mest hetsede personen på nettet i hele verden, uttaler hertuginnen i podkasten, ifølge CNN.

Dette til tross for at Meghan påpeker at hun i åtte måneder av 2019 var nærmest usynlig, da hun var i fødselspermisjon eller tilbrakte tid med sønnen, Archie Mountbatten-Windsor (1).

- Det var nesten ikke til å holde ut alt som ble oppfunnet og produsert. Det var så stort at du ikke en gang kan forestille deg hvordan det føles. Det spiller ingen rolle om du er 15 eller 25 år, hvis folk sier ting om deg som ikke er sanne, skader det din mentale og følelselsmessige helse, fortsetter hun.

ÆRLIG: Hertuginne Meghan snakker åpenhjertig om netthetsen hun ble utsatt for i fjor. Foto: Michele Spatari / AFP / NTB
ÆRLIG: Hertuginne Meghan snakker åpenhjertig om netthetsen hun ble utsatt for i fjor. Foto: Michele Spatari / AFP / NTB Vis mer

Videre påpeker hertugparet at selv om deres erfaring med netthets er unik og annerledes enn hva folk opplever hver dag, er det fortsatt en menneskelig opplevelse.

Dette i form av at de mener at alle vet hvordan det føles å ha vondt og å være isolert. Derfor mener de det er viktig at andre vet at det alltid finnes noen å snakke med, og at man ikke er alene.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Holder seg langt unna

Prins Harry på sin side mener at sårbarhet ikke er en svakhet, men et tegn på styrke og påpeker i podkasten hvor viktig det er å snakke om psykisk helse. Han kommer videre med en oppfordring om å kutte ut negativitet, noe han selv har valgt å gjøre.

- Jeg tok valget om å ikke lese det, ikke se det og holde meg unna det, og heller fokusere på den oppløftende og håpefulle siden som er det jeg får mest fra deres generasjon, forteller han til de fem tenåringene som driver podkasten.

Den britiske prinsen påpekte også at meditasjon har hjulpet ham.

OPPFORDRER TIL Å HOLDE SEG UNNA: Prins Harry forklarer at han selv har valgt å holde seg langt unna netthets. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
OPPFORDRER TIL Å HOLDE SEG UNNA: Prins Harry forklarer at han selv har valgt å holde seg langt unna netthets. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer

Hertugparet har de siste årene gått hardt ut mot det de mener er urettferdig behandling av dem selv - spesielt til britiske kongelige å være. I august oppfordret prins Harry bedrifter til å kreve endring av sosiale medier-aktører for å få bukt med hat og splittelse på nett.

I et brev skrev prinsen at en bedre digital opplevelse er avgjørende for mennesker over hele verden som stoler på informasjonen de får i sosiale medier.

«En kan argumentere for at tilgang til nøyaktig informasjon er viktigere enn noensinne nå, enn noen annen tid i moderne historie. Likevel er de samme stedene som tillater desinformasjon å spre seg dem som kaster hendene i været når de blir bedt om å ta ansvar og finne løsninger», skrev han i et åpent brev publisert i Fast Company, ifølge People.

NEI: Alt gikk ikke helt etter planen da Hertuginne Meghan Markle skulle hilse på en gammel venn på et veldedighetsarrangement. Video: Rød Løper/AP DV Vis mer

Hjertesak

I brevet oppfordret 36-åringen også bedrifter til å slå ned på hatefulle og rasistiske ytringer, antisemittisme, farlig desinformasjon og generelt en digital kultur som fremmer vold og storferdighet. Han oppfordret også bedrifter til å spytte inn penger for å sørge for endring.

«Håpet vårt er at dette er starten på en bevegelse der vi, som mennesker, setter fellesskap og forbindelser, toleranse og empati, og glede og vennlighet fremfor alt», fortsatte han i brevet.

Harry skrev også at internett bidrar til å bringe mennesker sammen, men at det samtidig forsterker og fremmer det negative.

LES OGSÅ: Se hertugparets nye millionvilla

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer