Prinsesse Märtha Louise:

- Var et problem fra jeg ble født

Prinsessen åpner seg i nytt intervju.

ÅPEN: Prinsesse Märtha Louise deler om oppveksten sin i kongefamilien. Foto: Carina Johansen / NTB
ÅPEN: Prinsesse Märtha Louise deler om oppveksten sin i kongefamilien. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et nylig intervju med Insider letter prinsesse Märtha Louise (49) på sløret forholdet til det norske kongehuset.

Da prinsessen ble født i 1971 var det bare menn som kunne arve tronen i Norge, noe som ifølge Märtha Louise bydde på problemer.

Det skal imidlertid nevnes at kvinner kan ta over som monark i Norge den dag i dag. Dette som følge av en grunnlovsendring i 1990 der kjønnene ble likestilt.

ET PROBLEM: Prinsesse Märtha Louise hevder hun var et problem fra hun ble født. Her er hun avbildet med foreldrene dronning Sonja og kong Harald, og broren kronprins Haakon i 1985. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
ET PROBLEM: Prinsesse Märtha Louise hevder hun var et problem fra hun ble født. Her er hun avbildet med foreldrene dronning Sonja og kong Harald, og broren kronprins Haakon i 1985. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

- Det første som skjedde da jeg ble født var: «Herregud, det er en jente, hva gjør vi?» Jeg var i utgangspunktet et problem fra jeg ble født, noe jeg ikke visste om. Mamma og pappa ville alltid ha en jente, så jeg følte aldri at jeg ble undergravd fordi jeg er en jente i familien min, sier hun.

Var ikke misunnelig

To år etter at Märtha Louise kom til verden ble kronprins Haakon (47) født. Han ble tronarving da kong Harald (83) ble konge i 1991.

Men da Märtha Louise var tenåring dukket det opp diskusjoner om hvorvidt reglene rundt arverekkefølgen skulle endres.

Märtha Louise ble spurt om hun ville være dronning, noe hun aldri hadde tenkt tanken på en gang, ifølge henne selv.

- Jeg var fornøyd med oppveksten min, jeg var ikke misunnelig i det hele tatt, lyder det fra Märtha Louise i intervjuet.

FORNØYD: Märtha Louise påpeker at hun er fornøyd med oppveksten sin og at hun ikke var misunnelig. Her avbildet i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
FORNØYD: Märtha Louise påpeker at hun er fornøyd med oppveksten sin og at hun ikke var misunnelig. Her avbildet i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Videre forklarer prinsessen at hun ikke følte seg i stand til å ta en så stor beslutning om fremtiden si i den alderen. Dermed ble det til slutt bestemt at broren, kronprins Haakon skulle forbli tronarving.

- For meg var det en lettelse. Det er mye press, og det er virkelig et liv du trenger å velge og være hundre prosent forpliktet til. Så jeg er glad for at broren min er neste i køen, han gjør en fantastisk jobb. Han er fokusert på alle de riktige tingene, fortsetter hun.

I dag er for øvrig prinsesse Märtha Louise nummer fire i arverekkefølgen, bak kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (15).

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

Strammet inn bruken av prinsessetittelen

I august i fjor ble det kjent at Märtha Louise ikke lenger får bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Det meddelte hun den gang på sin egen Instagram-profil.

Nyheten kom etter at det lenge hadde pågått en debatt om hvorvidt prinsessen skulle bruke tittelen i kommersiell sammenheng eller ikke. I mai i fjor fortalte kongehuset i en uttalelse at Slottet skulle ha en debatt med prinsesse Märtha Louise om bruken av tittelen.

«Det har vært mange diskusjoner om min bruk av tittel i kommersiell sammenheng i det siste. Det at jeg brukte prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten», skrev hun på Instagram.

Videre skrev prinsessen at hun i samråd med sin familie hadde funnet ut at det var best at hun gjorde noen endringer i sin praksis.

«Vi har derfor i fellesskap kommet frem til at jeg bruker tittelen prinsesse når jeg representerer Kongehuset, gjør mine offisielle oppdrag i inn- og utland og i private sammenhenger. Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger, bruker bare Märtha Louise», fortsatte hun.

Det skal imidlertid nevnes at hun i etterkant har gått på noen tittelblemmer. I mai dukket hun opp under et digital meditasjonsarrangement titulert som prinsesse.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslører Durek Verrett at han har planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vis mer

Tittelblemmer

Prinsessens rådgiver Carina Scheele Carlsen forklarte til Se og Hør etter å ha blitt gjort oppmerksom på at organisasjonen brukte prinsessetittelen i sine plattformer, at de jobbet med å få fjernet tittelen.

Kort tid senere var «princess of Norway», fjernet fra nettsiden, men promoteringsvideoen hvor tittelen ble brukt lå fortsatt ute på deres Instagram-konto.

- Dette er nok organisasjonen som står bak som har tatt seg friheter, forklarte Carlsen.

To dager senere, under selve arrangementet, introduserte imidlertid Märtha Louise seg selv som nettopp «prinsesse».

BRUKER TITTELEN: Märtha Louise bruker sin prinsessetittel i en kommersiell sending hos Sionearth på YouTube. Video: Sionearth via YouTube Vis mer

- Hei alle sammen, jeg er prinsesse Märtha Louise, sa 49-åringen under direktesendingen til arrangementet.

Til dette skrev Scheele Carlsen følgende i en tekstmelding til Se og Hør.

- Vi ba arrangørene ta ut tittelen både i videoen og på alle plattformer før lansering, men det ble dessverre ikke gjort. Märtha Louise beklager det inntrufne.

LES OGSÅ: Fyrstinne Charlene vekker oppsikt med nytt bilde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer