Maud Angelica Behn:

Vant pris for den rørende talen

Hedret for åpenhet om psykiske lidelser og selvmord.

FIKK PRIS: Maud Angelica mottok Akuttpsykiatriprisen for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord. Hun holdt en rørende tale i sin far Ari Behns bisettelse i Oslo domkirke 3. januar. Foto: NTB Scanpix
FIKK PRIS: Maud Angelica mottok Akuttpsykiatriprisen for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord. Hun holdt en rørende tale i sin far Ari Behns bisettelse i Oslo domkirke 3. januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maud Angelica Behn (16) ble torsdag utdelt Akuttspykiatriprisen for sin åpenhet rundt psykiske lidelser og selvmord. Prisen deles ut årlig under Akuttpsykiatrikonferansen og går til en eller flere personer som har bidratt til å rette søkelyset på dette området.

Maud Angelica holdt som kjent en svært rørende tale til sin far Ari Behn da han ble bisatt fra Oslo domkirke 3. januar i år. Behn døde 25. desember i fjor, etter å ha tatt sitt eget liv. Han ble 47 år gammel.

Juryen skriver i sin begrunnelse at 16-åringen på en enestående måte har gitt et sjeldent bidrag for å forebygge selvmord.

«I din sorg velger du å dele. Dine sterke ord treffer oss alle med stor kraft. Du åpner hjertet ditt og retter blikket også mot andre. Du setter ord på smerten og formidler håp. Det ligger et stort hjertelag ved å bruke kirkerommet, mediene og den offentlige siden i det aller mest private til å snakke om psykiske lidelser og hvor viktig det er å be om hjelp» heter det i juryens begrunnelse, som er publisert på Psykologiforeningens nettsider.

«Du er opptatt av at selvmord ikke er en løsning og at selv i livets mørkeste øyeblikk finnes det en annen utvei. Med dine ord formidler du et budskap som gjør en forskjell» het det videre i juryens uttalelse.

RØRT: Jonas Gahr Støre var imponert over talen til Maud Angelica Behn. Vis mer

Hyllet for talen

I sin tale fortalte Maud Angelica Behn åpent om hvordan faren har roset henne og søstrene for de kunstneriske ferdighetene og de andre interessene deres.

Maud Angelica fortalte om hvordan de tre søstrene og moren hadde på seg rosa, fordi det var Aris farge. Hun fortalte om de siste møtene og de siste ordene. Hun kom også med en sterk oppfordring.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 16-åringen.

Etter bisettelsen var det flere som uttalte at de synes talen var vakker. Tidligere statsminister og nåværende Nato-general, Jens Stoltenberg, sa til Se og Hør at det rørte dypt:

- Det er viktig å ikke gi opp håpet, som datteren sa. Måten hun uttrykket seg til folk på, og tegningen hun aldri fikk gitt. Det gjorde veldig sterkt inntrykk.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Ord vi aldri kommer til å glemme

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, har fulgt Behn og familien hans tett i mange år. Talen til 16-åringen gjorde derfor også sterkt inntrykk på henne.

- Det var en fantastisk og sterk tale jeg ikke har sett maken til. Hun snakket direkte ut til alle som sliter psykisk, og det er imponerende av en 16-åring å snakke på den måten i sin fars begravelse. Ekstra fint er det å se Märtha ved siden av, som ga henne all den varmen hun kunne få, sa Vagle i januar.

Politiker Trond Giske - som er fadder til 16-åringen - hyllet også talen.

RØRENDE: Maud Angelica ble hyllet for sin svært rørende tale i faren Ari Behns bisettelse. Foto: NTB Scanpix
RØRENDE: Maud Angelica ble hyllet for sin svært rørende tale i faren Ari Behns bisettelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Talen til Maud lærer oss at vi må bry oss om hverandre. Det å se andre midt opp i en egen sorg - det står det utrolig stor respekt av. Hun er en klok og sterk 16 år gammel jente, forklarte han.

Hans kone, Haddy Njie, mente at talen trolig kan redde liv.

- Jeg kommer aldri til å glemme Mauds tale. Den kraften hun viste ved å stå i den sårbare situasjonen, og samtidig klare å se andre som står i samme situasjon som Ari gjorde, står det enorm respekt av. Den kraften Maud viser treffer en midt i hjertet, og er en uvanlig gave. Jeg er helt sikker på at Maud reddet liv i dag, sa hun etter bisettelsen.

LES OGSÅ: Røper bryllupsdatoen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer