Dronning Margrethe og Emmanuel Macron:

Vakte oppsikt med tale under statsbesøket

Dronningens tale til Frankrikes president tok en uventet vending.

- ÆRLIG: Tirsdag tok dronning Margrethe imot Frankrikes president Emmanuel Macron på Amalienborg. Talen hun holdt har vakt oppsikt i Danmark. Foto: NTB Scanpix
- ÆRLIG: Tirsdag tok dronning Margrethe imot Frankrikes president Emmanuel Macron på Amalienborg. Talen hun holdt har vakt oppsikt i Danmark. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne uken har Frankrikes president Emmanuel Macron (40) vært på et to dager langt statsbesøk i Danmark, i håp om å få gehør for budskapet om at Europa må knytte tettere bånd.

Tirsdag ble Macron og kona Brigitte (65) ønsket velkommen av kronprins Frederik (50) og kronprinsesse Mary (46) i København. På ettermiddagen ble paret tatt imot på Amalienborg av dronning Margrethe (78), der det ble avholdt en gallamiddag.

Under arrangementet holdt dronningen en tale til den franske presidenten, som raskt vakte oppsikt i de danske mediene.

Overrasket på gallamiddag

78-åringen snakket i varme ordelag om Frankrike og hva landet har betydd for henne personlig.

På samme tid var talen også i stor grad en hyllest til dronningens avdøde ektemann, prins Henrik.

- Det var en meget annerledes og personlig tale, i motsetning til de talene hun ellers pleier å holde når det er statsbesøk, sier kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til danske BT.

PÅ BESØK: Tirsdag ble Emmanuel Macron og kona Birgitte (65) invitert til en såkalt gallataffel på Amalienborg. Her sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix
PÅ BESØK: Tirsdag ble Emmanuel Macron og kona Birgitte (65) invitert til en såkalt gallataffel på Amalienborg. Her sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nær venn

Det var på flytende fransk at dronningen fremførte sin tale, som blant annet er gjengitt i sin helhet av Billedbladet.

«(...) Frankrike er en nær venn og en alliert, og jeg har sett veldig frem til dette besøket. Jeg vet også hvor mye det ville ha gledet prins Henrik å kunne vise dem dette landet, som ble hans.», fortalte hun innledningsvis.

Dronningen fortalte også at hun takket være sitt ekteskap har fått lov til å lære prins Henriks franske barndomssted å kjenne - og at hun fortsatt føler seg hjemme der. 78-åringen benyttet i tillegg muligheten til å minnes parets første møte.

«Min mor, dronning Ingrid, la tidlig vekt på at mine søstre og jeg skulle lære fransk. Derfor tilbrakte jeg også noen verdifulle måneder i Paris i 1963. Det fikk stor betydning da jeg traff min fremtidige mann, diplomaten Henri de Monpezat, i London (i 1965. journ.anm.). Han insisterte på at våre sønner skulle lære fransk fra de var små, og livet gjennom jobbet han for å fremme fransk kultur og det franske språk.», fortalte hun i talen, ifølge Billedbladet.

- Talen er en hyllest til både Frankrike og prins Henrik, som sto for den franske kulturen og tankegangen. Det kan godt være at man har ventet på riktig tidspunkt for dronningen å holde en tale om prins Henrik på. Det er ikke i alle sammenhenger at det er naturlig å snakke så mye om ham. Men i kveld passet det veldig fint, sier Sørensen til BT.

I GODE OG ONDE DAGER: Prins Henrik og dronning Margrethe kunne feire gullbryllup 10. juni. Da hadde ekteparet vært gift i 50 år. Foto: Keld Navntoft / Scanpix
I GODE OG ONDE DAGER: Prins Henrik og dronning Margrethe kunne feire gullbryllup 10. juni. Da hadde ekteparet vært gift i 50 år. Foto: Keld Navntoft / Scanpix Vis mer

- Ble personlig

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener i likhet med Sørensen at det var en særdeles ærlig tale fra dronningens side. Også den franske presidenten valgte å nevne prins Henrik i sin tale.

- Margrethe vakte oppsikt med sin tale, fordi hun ble personlig, og snakket om sin mann. Også den franske presidenten hyllet prins Henrik i sin tale.

At talen også ble framført på fransk, er noe oppsiktsvekkende, ifølge Stavseng.

- Dronning Margrethe har ikke holdt tale på fransk i en gallataffel siden hun hadde François Mitterrand (Frankrikes president fra 1981 til 1995, journ.anm.) på besøk. Dronningen har et nært forhold til Frankrike. Ikke bare var hennes ektemann fransk greve, men paret tilbrakte også alle sommerferier på sitt franske vinslott Chateau Cayx.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

- Meget hyggelig

Stavseng mener videre at besøket fra det franske presidentparet etter alt å dømme var etterlengtet fra dronningens side.

- Margrethe mistet sin ektemann tidligere i vår, og har nok savnet fransken, som også var offisielt språk ved hoffet. Margrethe storkoste seg i Emmanuel Macrons selskap, og de to snakket fransk med hverandre hele kvelden. Dette var nok en meget hyggelig stund for Margrethe.

Da prins Henrik gikk bort 13. februar i år, mistet dronningen sin ektemann gjennom 51 år. Tidligere denne måneden stilte Margrethe til sin første pressekonferanse etter Henriks død, hvor hun fortalte om hvordan livet som enke har vært.

- Vi tar en dag om gangen. Det er den eneste måten å leve på. Jeg er så heldig som fortsatt har et arbeid å stå opp til. Det er til stor hjelp, fortalte Margrethe, ifølge Ekstra Bladet.

Aksepterte prinsens beslutning

På spørsmål om hvordan ekteparets siste tid sammen var, svarte en tydelig preget dronning på følgende vis:

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen, fordi han ikke var særlig frisk. Men det var som det var. Jeg er glad for at den siste tiden ble så verdig som den ble. En vakker avslutning på hans tilværelse.

Før sin død uttalte prins Henrik at han ikke ville bli gravlagt ved siden av sin kone i Roskilde domkirke, slik tradisjonen er. Som begrunnelse oppga han misnøye med at han ikke var likestilt med sin kone.

Under samme pressekonferanse ble det klart at dronningen har akseptert dette ønsket.

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning. Det aksepterte jeg jo, sa hun.

LES OGSÅ: Takker familien etter den tøffe tiden

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer