Kong Harald:

Utskrives etter operasjonen

Mandag ettermiddag deler kongehuset en ny oppdatering om kong Harald etter hjerteoperasjonen.

REISER HJEM: Mandag ettermiddag ble det kjent at kong Harald skrives ut fra Rikshospitalet i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB
REISER HJEM: Mandag ettermiddag ble det kjent at kong Harald skrives ut fra Rikshospitalet i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom nyheten om at kong Harald (83) hadde blitt hjerteklaffoperert ved Rikshospitalet. I en pressemelding fra Slottet kom det frem at operasjonen var vellykket, og at kongens tilstand var god.

I pressemeldingen ble det også kjent at kong Harald er sykmeldt ut oktober som følge av hjerteklaffoperasjonen.

Kort tid etter Slottets pressemelding møtte kongens livlege, Bjørn Bendz, pressen for å dele ytterligere informasjon om inngrepet. Bendz kunne fortelle at kong Harald lå på intensivavdelingen til observasjon.

Bendz forklarte videre at kongen skulle være innlagt på Rikshospitalet til over helgen, noe som er vanlig prosedyre etter et slikt inngrep. Livlegen sa også at det er forventet at kongen er tilbake i arbeid når sykmeldingen opphører.

Lørdag formiddag delte Slottet en ny pressemelding hvor de kunne fortelle at 83-åringen hadde tatt seg en kort spasertur, og at tilstanden etter operasjonen fortsatt var god.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

Mandag ettermiddag kommer nyheten om at kongen skrives ut fra Rikshospitalet i dag.

- Kongen er i god form og reiser hjem fra Rikshospitalet i dag, sier kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet i en pressemelding.

På bedringens vei

Nyheten kommer bare kort tid etter at kronprins Haakon uttalte seg om farens helsetilstand, og fortalte at kong Harald var på bedringens vei.

- Han har det bra. Og jeg vil gjerne takke hele teamet fra sykehuset med Bjørn Bendz i spissen som har gjort en utrolig fin jobb. Det er kjempeimponerende hva de får til, sa kronprinsen til NRK.

Han fortalte videre at de neste dagene vil vise om pusten til kongen har blitt bedre.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

Det var torsdag forrige uke det ble kjent at kong Harald skulle gå gjennom en operasjon for å bytte en hjerteklaff. Kongen har den siste tiden vært til utredning for å finne årsaken til at han tidligere i høst opplevde tung pust, noe som førte til innleggelse på Rikshospitalet.

Det viste seg altså å være nødvendig å erstatte den kunstige hjerteklaffen med en ny klaff - for å bedre kongens pust.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang kong Harald har gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom ti og 15 år, og dermed er det ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter en stund - slik kongen nå har gjort.

Under operasjonen i 2005 ble han i utgangspunktet utskrevet fra sykehuset etter en tilsynelatende vellykket operasjon. Etter få dager fikk han imidlertid smerter i brystet igjen, noe som senere viste seg å være væskeansamling rundt hjertet.

Kongen måtte da foreta en ny operasjon for å få fjernet væskeansamlingen, ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

LES OGSÅ: - Som å leve i et mareritt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer