Buckingham Palace:

Ut mot falske biografier: - Ufølsomt

Flere forfattere raser mot Amazon.

HAR FÅTT PÅVIST KREFT: Kong Charles takket for alle meldinger og støtte tidligere denne uken etter at hans kreftdiagnose ble kjent. Foto: Samir Hussein/AP/NTB
HAR FÅTT PÅVIST KREFT: Kong Charles takket for alle meldinger og støtte tidligere denne uken etter at hans kreftdiagnose ble kjent. Foto: Samir Hussein/AP/NTB Vis mer
Publisert

Nylig kom nyheten om at kong Charles (75) har fått påvist kreftdiagnose etter å ha blitt innlagt på sykehuset i forbindelse med en prostataoperasjon.

Slottet har tidligere opplyst at det er snakk om en godartet forstørret prostata. Det betyr at pasienten ikke har økt risiko for å utvikle prostatakreft.

Tester som ble tatt under operasjonen har imidlertid «avdekket en form for kreft». Det er ikke kjent hvilken krefttype det gjelder.

Mandag kom beskjeden om at kong Charles har kreft. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør, NTB. Vis mer

Bare timer etter at kongens helsetilstand ble kjent, har det blitt lagt ut flere falske bøker for salg med påståtte private detaljer på Amazon. Disse bøkene skal være skrevet med bruk av kunstig intelligens.

Det får flere forfattere til å rase mot netthandel-giganten.

Avdekket syv biografier

I en uttalelse beskriver Buckingham Palace disse boksalgene som «påtrengende» og «ufølsomme», og understreker at bøkene inneholder falske påstander om kongens helse. Slottet opplyser samtidig at advokater er satt på saken, skriver Daily Mail.

«Vi oppfordrer alle enkeltpersoner eller organisasjoner som legger til rette for deres salg om å trekke dem tilbake umiddelbart», heter det i uttalelsen fra slottet.

Avisen har avdekket syv biografier som har blitt solgt på Amazon. Salgsannonsene hevder at bøkene deler eksklusive detaljer om kongen og sidestilles med ekte bestselgende kongelige biografier.

Mandag 5. februar kom nyheten om at kong Charles har fått kreft. Nå beklager han. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug/Se og Hør, NTB. Vis mer

Ifølge salgsannonsene kan du blant annet lese om beskrivelser av øyeblikket kongen fant ut om kreftdiagnosen, hvor han ifølge de falske bøkene skal ha følt både «sinne, redsel og fortvilelse». Det påstås også at leseren får et innblikk i hvordan kreftdiagnosen blir brukt som et PR-knep og om hvordan kreften kan spre seg til andre steder på kroppen.

«Legen, en klok gammel mann som generasjoner av kongelige stoler på, gjennomførte en rekke tester. Stillheten hans var foruroligende. Til slutt så han på Charles og sa: 'Deres Majestet, jeg er redd jeg har noen alvorlige nyheter.' Ordene hang i luften: 'Du har blitt diagnostisert med kreft'. Verden så ut til å stå stille», er blant det som står i en av de falske biografiene.

De falske bøkene bærer titler som «Behind Palace Walls», «Kong Charles og hans frykter» og «Kong Charles: Biografien».

Ifølge Daily Mail har Amazon lykkes med å slette flere salgsannonser, men noen av dem er fremdeles synlige på nettsiden.

Svarer: - Betydelig tid og ressurser

Flere kongelige forfattere har kommentert salgsannonsene og retter kritikk mot Amazon, deriblant lord Michael Dobbs.

- Denne invaderingen i kongens privatliv når han er syk og lider viser hvor lavt noen kan synke. Hvorfor er dette skvipet til salgs? Amazon er et godt selskap, gjør noe bedre, sier han til Daily Mail.

Mandag kom nyheten om at kong Charles har fått kreft. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør, NTB. Vis mer

Forfatter Hugo Vickers beskriver salgene som «dårlig stil» av Amazon.

- Dette vil utvilsomt være opprørende for kongefamilien. Disse KI-bøkene bør reguleres og merkes, slik at vi vet at de er uansvarlige publikasjoner i stedet for godt undersøkte, legitime verk.

Bøkene dukket opp på Amazons nettside bare timer etter at kong Charles' kreftdiagnose ble kjent for verden.

En talsperson for Amazon opplyser til Daily Mail at det blir tatt grep for å få bokannonsene fjernet.

- Det har blitt brukt betydelig tid og ressurser for å sikre at bøker publisert på nettstedet følger retningslinjene for innhold. Vi tillater ikke KI-generert innhold som bryter retningslinjene våre, inkludert innhold som skaper en skuffende kundeopplevelse. Vi har fjernet titlene vi fant som brøt med retningslinjene våre.

LES OGSÅ: - Sikkert noen som blir rasende