Prins Harry og hertuginne Meghan:

Usikker skjebne for barna

Etter dronning Elizabeths død, har barna til hertugparet rett til å få kongelige titler. Det kan imidlertid den nye kongen gjøre noe med.

KONGELIGE TITLER: Hertuginne Meghan og prins Harrys barn kan få kongelige titler. Foto: Matt Dunham / Pool / NTB
KONGELIGE TITLER: Hertuginne Meghan og prins Harrys barn kan få kongelige titler. Foto: Matt Dunham / Pool / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld kom den triste nyheten om at britenes dronning Elizabeth hadde gått bort, og en hel verden sørger nå over hennes bortgang. Hun ble 96 år gammel.

Dronningen satt hele 70 år på tronen i løpet av sitt lange liv. Etter at hun døde ble sønnen, kong Charles (73), automatisk konge, og har nå tatt over tronen.

Nå må Charles riktignok ta flere viktige beslutninger. Som følge av dronningens død har nemlig barna til prins Harry (37) og hertuginne Meghan (41) rett til å få tildelt kongelige titler.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Kan bli endringer

Ifølge The Guardian og TMZ er barna deres Archie (3) og Lilibet (1) teknisk sett prins og prinsesse, med mindre kong Charles bestemmer seg for å endre de kongelige protokollene.

I henhold til protokollene som ble etablert av kong George V i 1917, har barn og barnebarn til en monark automatisk rett til tittelen Royal Highness, oversatt til Deres Kongelige Høyhet på norsk, samt prins eller prinsesse.

KONGEFAMILIE: Flere medlemmer av den britiske kongefamilien samlet seg på balkongen til Buckingham Palace. Her er de avbildet i 2018. Foto: Matt Dunham/AP/NTB
KONGEFAMILIE: Flere medlemmer av den britiske kongefamilien samlet seg på balkongen til Buckingham Palace. Her er de avbildet i 2018. Foto: Matt Dunham/AP/NTB Vis mer

Buckingham Palace har imidlertid gjort det klart at de ønsker å redusere antallet såkalte «kongelige nøkkelpersoner». Det kan skje hvis kong Charles utsteder en endring - kjent som et brevpatent - som vil oppheve Archie og Lilibets titler.

SØNN: Meghan og Harry med deres eldste barn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, i 2019. Foto: Dominic Lipinski / POOL / AFP
SØNN: Meghan og Harry med deres eldste barn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, i 2019. Foto: Dominic Lipinski / POOL / AFP Vis mer

Det har vel og merke ennå ikke blitt kjent hva Charles kommer til å gjøre, men stemningen mellom han, prins Harry og hertuginne Meghan skal trolig ikke ha vært særlig god den siste tiden.

- Fikk ikke politibeskyttelse

I mars 2020 stilte hertuginne Meghan og prins Harry opp i det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey (68). Der ble hun blant annet spurt om det var viktig for henne at Archie ble prins.

- Hvis det betydde at han kom til å være trygg, så selvfølgelig, svarte hun under intervjuet.

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Dette ble sagt på bakgrunn av at familiemedlemmer som ikke faller inn under definisjonen av nærmeste familie, ikke har en automatisk rett til politisikkerhet.

Meghan hadde nemlig blitt fortalt at sønnen ikke ville få politibeskyttelse fordi han ikke hadde en tittel, og antydet at avgjørelsen ble tatt på grunn av hans blandede rase.

Ifølge The Guardian antydet både Harry og Meghan i intervjuet at de hadde forventet at Archie ville få tittelen prins etter at Charles tiltrådte tronen, men at de hadde blitt fortalt at protokollene ville bli endret - i tråd med Charles sitt ønske om et mindre monarki.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

LES OGSÅ: Får ny tittel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer