FØDER SNART: Hertuginne Kate og prins William er klare for fødselen. Det er imidlertid ikke alle samveldelandene. Foto: All Over Press
FØDER SNART: Hertuginne Kate og prins William er klare for fødselen. Det er imidlertid ikke alle samveldelandene. Foto: All Over PressVis mer

Usikker framtid for Kates baby

16 samveldeland godtar ikke kvinnelig tronarving.

SEOGHØR.NO: Kate og William er nå klar til å bli foreldre, men ikke alt har gått på skinner i samveldelandene, skriver britiske Daily Express.

I et forsøk på å oppdatere lovene, slik at en kvinnelig tronarving også skal ha rett til tronen, har gått skeis. Hele 16 samveldeland hvor dronning Elizabeth i dag er statsoverhode har utdaterte lover, som foretrekker mannlig tronarving.

Blant landene er Canada, Australia og New Zealand.

Slik lovene er i flere av landene vil ikke Kates førstefødte nødvendigvis bli tronarving om det er en jente, dersom Kate føder en gutt senere.

Under et møte i Perth i 2011 ble imidlertid Samveldelandene enige om å oppdatere lovene sine og sørge for likhet mellom kjønnene - men oppdateringen har tatt lenger tid enn fryktet.

Norge har for lengst endret loven og nå likestillt kvinnelige og mannlige tronarvinger. Dermed blir kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits førstefødte prinsesse Ingrid Alexandra Norges tronarving, og ikke Sverre Magnus, slik han hadde blitt om Norge hadde fulgt de gamle lovene.


LES OGSÅ: Bursdagen endte i tragedie