Skattelister 2022:

Unntatt offentligheten

Maud Angelica Behn er ikke å finne på årets skattelister.

UNNTATT? Det tyder på at Maud Angelica Behn ikke ønsker at offentligheten skal få innsyn i hennes skatteoppgjør fra 2022. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
UNNTATT? Det tyder på at Maud Angelica Behn ikke ønsker at offentligheten skal få innsyn i hennes skatteoppgjør fra 2022. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

Grytidlig onsdag morgen ble ligningstallene for 2022 offentliggjort, noe som medfører at informasjon om store deler av befolkningens inntekt, skatt og formue er tilgjengelig.

De er likevel en rekke mennesker som ikke er på skattelistene. De inneholder ikke opplysninger som kan røpe et klientforhold, personer med sperret adresse, personer uten fast bopel eller personer som var under 18 år ved inntektsårets utgang.

DUREK-NEKT: I forbindelse med det nye TV 2-programmet «Kokkeskolen», tok vi en prat med Maud Angelica Behn. Video: Rød Løper. Reporter: Hanna Taugbøl. Vis mer

Skattelistene inkluderer naturligvis ikke avdøde personer heller.

Det er trolig stor interesse rundt hva de kongelige i landet tjener, men for dem er reglene litt annerledes.

Kong Harald (86), dronning Sonja (86), kronprinsesse Mette-Marit (50) og kronprins Haakon (50) er ikke skattepliktige og er fritatt fra listene.

Dukker ikke opp

Blant dem som også kunne vært unntatt offentligheten er prinsesse Märtha Louise (52), Marius Borg Høiby (25) og prinsesse Astrid, fru Ferner.

De har likevel gitt Skatteetaten samtykke til å dele informasjon om deres inntekt, skatt og formue - disse tallene dukker ikke opp i de offentlige skattelistene, men blir sendt til pressen på forespørsel.

Et person som glimrer med sitt fravær er Maud Angelica Behn (20), prinsesse Märtha Louises eldste datter.

IKKE PÅ LISTA: Maud Angelica Behn dukker ikke opp på skattelistene. Det gjør hennes mor, prinsesse Märtha Louise. Her der de avbildet med Durek Verrett. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
IKKE PÅ LISTA: Maud Angelica Behn dukker ikke opp på skattelistene. Det gjør hennes mor, prinsesse Märtha Louise. Her der de avbildet med Durek Verrett. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Om man søker opp prinsessedatteren i skattelistene finner man henne ikke. Se og Hør har forsøkt å nøste opp i hvorfor det er tilfellet.

I januar skrev TV 2 at de over en periode hadde forsøkt å få ligningstallene til Behn for 2021. Det skal ha vært lettere sagt enn gjort.

Etter flere runder, og kommunikasjon med kongehuset, ble det omsider fastslått at 20-åringen ga samtykke til at media kunne få opplysninger om hennes skatteoppgjør for 2021.

Da Maud Angelica Behn åpnet kunstutstillingen sin tidligere i november dukket flere familiemedlemmer opp for å vise sin støtte. Ingrid Alexandra og kjæresten var blant dem som dukket opp. Video: Stig H. Justad. Vis mer

I 2021 hadde Behn rett over 219 000 kroner i inntekt, og betalte omtrent 70 000 kroner i skatt. Hun var også oppført med nesten 2,5 millioner i formue.

Trolig ikke samtykket

Tallene for 2022 har det ikke lykkes Se og Hør å få tak i. I en henvendelse til Slottet stiller Se og Hør spørsmål om hvorfor ikke 20-åringen er å finne i skattelistene - og om dette handler om manglende samtykke fra Behn.

«Det kongelig hoff har gitt samtykke til Skatteetaten om å frigi informasjon om de kongelige, samt Kronprinsessens sønn. Den kongelige hoff har ingen opplysninger om Maud Angelica Behns økonomi, og heller ingen rolle i å frembringe informasjon om disse», skriver en kommunikasjonsrådgiver i en e-post.

Se og Hør har også kontaktet Skatteetaten med spørsmål om hvorfor ikke Behns skatteoppgjør dukker opp på skattelistene, og om det er fordi hun ikke har gitt samtykke.

Maud Angelica Behn røper at hun har flyttet hjemmefra. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

«Skatteetaten har taushetsplikt og kan vanligvis ikke utlevere opplysninger om inntekt- og formuesforholdet til navngitte personer. Unntaket er ordningen med skattelistene, der redaksjoner får tilgang til netto inntekt, netto formue og betalt skatt etter en signert bruksavtale med Skatteetaten», skriver seniorrådgiver i Skatteetaten, Stig Flesland, i en e-post til Se og Hør. Videre skriver han:

«Det vi tidligere i dag sendte over til dere (tallene på prinsesse Märtha Louise, Marius Borg Høiby og prinsesse Astrid, fru Ferner, red.anm.), var informasjonen om personer i kongefamilien som har samtykket til at skattetall offentliggjøres. På grunn av taushetsplikt kan vi ikke kommentere dette ytterligere».

29. april fylte Maud Angelica Behn 20 år. I den anledning valgte hun å klippe av alt håret sitt for å donere det vekk, avslører hun i en video på TikTok. Video: 3_eyed_cat / TikTok Vis mer

Det kan med andre ord tyde på at Maud Angelica Behn trolig ikke har gitt tillatelse til at hennes skatteoppgjør offentliggjøres.

Prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, har ikke besvart Se og Hørs gjentatte henvendelser.

LES OGSÅ: Dukket opp med ny flamme