Kronprinsesse Victoria og prins Daniel:

Ukjent drama: - Kan umulig la dette skje

Det holdt på å gå riktig galt under det kongelige bryllupet i Stockholm.

UKJENT DRAMA: Da det svenske kronprinsparet giftet seg i 2010 skal dramatiske scener ha utspilt seg i kulissene. Foto: PPE / SIPA / Shutterstock / NTB
UKJENT DRAMA: Da det svenske kronprinsparet giftet seg i 2010 skal dramatiske scener ha utspilt seg i kulissene. Foto: PPE / SIPA / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

19. juni 2010 var en dag fylt av glede og festligheter for våre svenske naboer. Kronprinsesse Victoria (45) fikk sin prins Daniel (48), og siden har de fått to barn sammen - Estelle (10) og Oscar (6).

Det kongelige bryllupet ble direktesendt på SVT og nesten en halv million mennesker tok til Stockholms gater for å ta del i feiringen.

Nå avsløres imidlertid en hemmelighet om kronprinsparets bryllupsdag. Det skal nemlig ha hengt en trussel over den store dagen.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Trussel i luftrommet

Forfatter Niclas Andersson og politimester Michael Fetz er nå aktuelle med den nye boken «Innsats pågår», og det er i den de nye opplysningene kommer frem, skriver Svensk Damtidning .

Fetz skriver om sitt liv i tjeneste i boken, og blant annet om hendelsen som utspant seg da han hadde ansvar for sikkerheten under kronprinsesseparets bryllup.

Under bryllupskortesjen skal det nemlig ha dukket opp et mindre fly over Lidingö med kurs rett mot kortesjen.

BLEMME PÅ DIREKTEN:Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen gikk det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

Fikk ikke kontakt

I boken beskriver Feltz at pulsen steg da han la merke til flyet, som befant seg i luftrom som var avsperret for anledningen.

- I verste fall er det et terrorangrep. Piloten svarer ikke på anrop. Flyet flyr nærmere og nærmere, og vi kan bli tvunget til å skyte det ned, forklarer Fetz at han tenkte.

De forsøkte å kontakte piloten uten hell, og det var ikke mulig å identifisere flyet da det manglet en såkalt transponder. Transponder er en innretning som benyttes ved flyging, slik at flygeleder eller radaroperatør skal kunne identifisere fly med korrekt kallesignal.

Politimesteren beskriver at situasjonen eskalerte i en voldsom fart og at han opplevde å sto overfor et valg «ingen annen svenske har tatt».

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Bare noen sekunder unna

«Om tre og et halvt minutt vil flyet være rett over sentrale Stockholm, med det nygifte paret under seg, i tillegg til bryllupsgjestene og en halv million mennesker i gatene. Jeg kan umulig la dette skje. Det kan ende i en nasjonal katastrofe og det endelige sammenbruddet av sikkerhetsarbeidet jeg er høyst ansvarlig for», skriver han i boken, før han fortsetter:

- Jeg er bare noen sekunder unna å fatte beslutningen. Å uttale ordren: «Skyt ned flyet!». Akkurat da får vi kontakt med piloten som umiddelbart snur.

Det skulle vise seg å være et vanlig privatfly som ikke hadde fått med seg at luftrommet var avsperret. Heldigvis fikk de kontakt, hvis ikke kunne kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup endt i total katastrofe.

LES OGSÅ: Fikk reaksjoner: «Mangel på respekt»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer