Prinsesse Märtha Louise:

- Tvunget vekk

Den svenske kongehuseksperten er klar i sin tale.

UTE: Prinsesse Märtha Louise frasier seg sine offisielle oppgaver. Foto: Lise Åserud / NTB
UTE: Prinsesse Märtha Louise frasier seg sine offisielle oppgaver. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag kom beskjeden om at prinsesse Märtha Louise (51) ikke lenger vil representere Kongehuset og at hun frasier seg sine offisielle oppgaver.

«Prinsesse Märtha Louise ønsker å bidra til et tydeligere skille mellom egne aktiviteter og tilknytningen til Kongehuset. Prinsessen har derfor, i samråd med Hans Majestet Kongen og den nærmeste familien, bestemt at hun på det nåværende tidspunkt ikke skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset», heter det i pressemeldingen fra Kongehuset.

Hun beholder imidlertid prinsessetittelen.

PRINSESSE: Märta Louise kom med beskjeden 8. november på Instagram at hun sier fra seg sine offisielle oppgaver. Video: Instagram @princessmarthalouise. Vis mer

- Uholdbart

Den svenske kongehuseksperten Johan Lindwall forteller overfor Se og Hør at prinsesse Märtha Louises beslutning om å frasi seg sine offisielle oppgaver var en ventet beslutning.

- Jeg synes det er ventet med tanke på kritikken som har kommet over lengre dit. Dette var uholdbart i lengden.

Det har denne høsten stormet både rundt prinsessen og hennes forlovede Durek Verrett, og det har lenge vært spekulert i om hun kom til å miste prinsessetittelen. Ifølge Se og Hør har det vært flere krisemøter på Slottet om temaet.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag. Vis mer

- Jeg synes det er en helt riktig beslutnig og tror ikke at prinesse Märtha Louise kommer til å jobbe for kongehuset på mange, mange år igjen. I alle fall ikke så lenge hun og Durek Verrett er sammen fordi det er blitt så mye dårlig pubilsitet rundt dem som par og de er blitt så kritisert, utdyper Lindwall.

- Dette ville hun ikke selv

Selv om han mener det er en god avgjørelse, er han imidlertid overbevist om at det ikke er etter prinsessens ønske.

- Jeg tror det er med stor sorg at hun gjør dette. Og jeg tror ikke det er hennes avgjørelse, men at kronprins Haakon (49) og kong Harald (85) har gått sammen og bestemt det. De har nok sagt at det ikke var noe annet alternativ og at dette måtte skje, mener kongehuseksperten, og legger til:

- Jeg er overbevist om at hun er tvunget vekk fra Kongehuset og prinsessejobben. Dette ville hun ikke selv, men hun er rett og slett tvunget til å gå med på denne avgjørelsen.

- Større avstand

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener det at prinsessen nå ikke lenger vil representere kongehuset ikke kommer til å utgjøre så stor forskjell i praksis.

- Prinsesse Märtha Louise har ikke representert kongehuset så mye på mange år, så jeg tror det er mer en prinsipiell avgjørelse hvor de ønsker å vise større avstand mellom det kongehuset gjør og det Märtha gjør.

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

Det betyr imidlertid ikke at prinsessen, og hennes forlovede Verrett, ikke vil være å se i tida framover.

- Vi vil fortsatt se de i større offisielle sammenhenger, som jubileum og bursdager, men hun jobber ikke for kongehuset lenger.

- Offentlig skittentøysvask

Valge er ikke like overbevist som Lindwall i at hun ble tvunget vekk av faren og lillebroren.

- Märtha Louise har tidligere sagt at dette er noe de snakker om og at faren ikke er en person som bare bestemmer, og det tror jeg på -selv om de helt sikkert har vært uenige og brukt tid for å konkludere.

- Når det er sagt synes jeg det er veldig fint at dette er noe de har blitt enige om på kammerset og ikke kjørt en offentlig skittentøysvask slik som det ble med titlene i Danmark.

Tidligere denne høsten ble det kjent at dronning Margrethe (82) fratok fire av barnebarna sine, nemlig prins Joachims (53) barn, deres prins- og prinsessetitler.

Prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10) vil fra nyttår ikke lenger være prinser og prinsesse - men grever og grevinne av Monpezat.

SNAKKER UT: 8. november møtte kongeparet pressen for å snakke ut, etter at de tidligere samme dag sendte ut en pressemelding om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Video: NRK Vis mer

- Skyver problemet foran seg

Historiker og forfatter Trond Norén Isaksen mener avgjørelsen kan ses på som et lite steg.

- Det er et ganske lite skritt, på den måten at det allerede ikke skjer så ofte at hun representerer kongehuset og at hun ikke har mange beskyttterskap. Man kan lure på om de kanskje bare skyver probelmet foran seg. Om det oppstår kontroverser framover så vil de kanskje revurdere avgjørelsen - kanskje allerede om et par år.

- Det store skrittet ville vært å gi fra seg tittelen. Da viser man klart og tydelig avstand, men det hadde vært og gått imot hennes ønske som er å beholde. De sa også at hun på det nåværende tidspunkt ikke lenger representerer kongehuset, noe som betyr at de holder døra åpenfor framtida, mener Isaksen.

LES OGSÅ: Slutter å representere kongehuset

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer