<strong>TIDLIGERE DÅP:</strong> Prins Carl Philip og prinsesse Sofia fulgte i 2016 sønnen Alexander (bildet) til dåpen. Nå må de gjøre flere endringer i tradisjonene før hans lillebror kan døpes. Foto: NTB Scanpix.
TIDLIGERE DÅP: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia fulgte i 2016 sønnen Alexander (bildet) til dåpen. Nå må de gjøre flere endringer i tradisjonene før hans lillebror kan døpes. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

Tvinges til å endre på den kongelige barnedåpen

Carl Philip må gjøre flere endringer før seremonien til sønnen Gabriel.

Publisert

(Se og Hør): 1. desember er det duket for en stor kongelig begivenhet i Sverige, da prins Carl Philip (38) og prinsesse Sofias (32) sønn, prins Gabriel (3 md.) skal døpes.

Den høytidelige seremonien, som finner sted på Drottningholms slottskyrka, har allerede vakt stor oppsikt i pressen.

Nylig ble det nemlig klart at erkebiskop Antje Jackelén (62) ikke skal døpe den lille prinsen. Hun har tidligere stått for dåpen til blant andre prins Gabriels eldre bror, prins Alexander (1).

- Ville utføre dåpen

Ifølge Expressen blir Jackeléns stedfortreder biskop Anders Wejryd.

- Hun ville gjerne utføre dåpen, men det var ikke mulig på denne datoen, forklarte pressesekretær hos erkebiskopen, Daniel Bramsell, til avisa.

Årsaken er en lenge planlagt tjenestereise til USA.

- Det er første gang i moderne kongelig historie at erkebiskopen ikke døper et av barna i den svenske kongefamilien, men jeg er sikker på at hennes erstatter Anders Wejryd vil gjøre jobben på beste vis. Han var faktisk erkebiskop før Antje Jackelèn, og var den som døpte både prinsesse Estelle og prinsesse Leonore. Han viet også kronprinsesseparet, sier Caroline Vagle, kongehusekspert og hoffreporter i Se og Hør.

<strong>PAPPAS DÅP:</strong> Slik så det ut da prins Carl Philip ble døpt i 1979. Dronning Silvia, kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria ser stolt på det nye familiemedlemmet. Foto: NTB Scanpix
PAPPAS DÅP: Slik så det ut da prins Carl Philip ble døpt i 1979. Dronning Silvia, kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria ser stolt på det nye familiemedlemmet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Begrenser muligheten for skuelystne

Hun forklarer at prins Carl Philip og prinsesse Sofia fikk beskjed om at erkebiskopen var på utenlandsreise med en gang de sendte over datoen de hadde bestemt seg for.

- Men det var nok ikke så enkelt å finne en ny dag, som skulle passe inn i en allerede travel kongelig kalender, fortsetter hun.

Ifølge Expressen tvinges prins Carl Philip og prinsesse Sofia også nå til å gjøre ytterligere endringer i programmet. Ved tidligere dåper i kongefamilien har man nemlig gått rundt Slottskyrkan og seinere inn til mottakelsen.

Slik blir det ikke denne gang.

- Ved tidligere dåper har foreldre og dåpsbarnet, samt deres gjester, gått en ganske lang vei fra kirka til der hvor mottakelsen skal være. Denne gangen er det laget en ny, og betraktelig kortere rute - som jo begrenser muligheten for skuelystne til å se, sier Vagle.

- Absolutt forståelig

Tradisjonelt sett har kongelige dåper i moderne tid funnet sted på sommeren eller på høsten. Nå blir det imidlertid for kaldt å skulle gå den ordinære ruta.

- Det hele skyldes årstida, og er absolutt forståelig. Det kan være ganske surt og kaldt 1. desember, og spesielt for en liten baby. Heldigvis sendes hele dåpen på SVT, så rojale tilhengere får absolutt mulighet til oppleve prinsefamiliens store dag, forklarer hun.

Det var 31. august nyheten sprakk om at Sveriges kongefamilie hadde fått nok et tilskudd.

Tradisjonen tro ble navnenyheten, og hvilken tittel familiemedlemmet skulle få, offentliggjort av bestefar, kong Carl Gustaf (71), foran den svenske regjeringen på Det kongelige Slott i Stockholm.

SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm lørdag. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer Vis mer

- Hans navn skal være Gabriel Carl Walther, fortalte svenskekongen i september.

Den lille prinsen skal imidlertid kalles Gabriel, og blir hertug av Dalarna. Han blir også nummer seks i den svenske arverekka.

Bare dager etter at prinsen ble født, ble for øvrig det aller første bildet av ham gjort tilgjengelig for pressen. Bildet ble tatt i gangen på sykehuset, og man kunne så vidt skimte den da nyfødte under et teppe, akkurat som da storebror prins Alexander (1) kom til verden i april i fjor.

LES OGSÅ: Viser frem prins Gabriel for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer