Prins Joachim og prinsesse Marie:

«Tvinges» til å bli i Paris

Danmarks kronprins og familien hans vender hjem fra utlandet, men det gjør ikke broren.

PARIS: Prins Joachim og kona prinsesse Marie har vært bosatt i Frankrike med sine to barn siden august. De har ingen planer om å returnere til Danmark selv om myndighetene anbefaler det. Foto: NTB scanpix
PARIS: Prins Joachim og kona prinsesse Marie har vært bosatt i Frankrike med sine to barn siden august. De har ingen planer om å returnere til Danmark selv om myndighetene anbefaler det. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august flyttet danske prins Joachim (50), kona prinsesse Marie (44) og deres to barn, prins Henrik (10) og prinsesse Athena (8), til Frankrike.

Der skal danskeprinsen frem til sommeren ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse.

Det kunne imidlertid se ut til at prinsen og familien var nødt til å vende hjem igjen på grunn av den alvorlige corona-pandemien, men slik blir det altså ikke.

Prins Joachim skal nemlig ha besluttet å bli i Paris, til tross for at Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, har anbefalt alle dansker å returnere til hjemlandet før de stenger grensene. Det skriver Ekstra Bladet.

Dette skal derimot ikke bare ha vært en avgjørelse tatt av prinsen selv.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

«Tvunget»

Forrige uke delte det danske kongehuset en pressemelding hvor det ble gjort klart at dronning Margrethe (79) avlyser alle feiringer knyttet til sin egen 80-årsdag i april. Samme dag fortalte kongehuset også at det danske kronprinsparet vender hjem fra sitt opphold i Sveits på grunn av viruset.

Flere land har den siste tiden besluttet å stenge grensene for å forhindre videre spredning, deriblant Danmark. Også norske UD har gått ut og anbefalt alle reisende i utlandet om å returnere hjem, i likhet med nabolandet i sør.

Det er imidlertid ikke alle som velger å følge myndighetenes råd.

Prins Joachim og familien er som nevnt midlertidig bosatt i Frankrike, nærmere bestemt i Paris. Der skal familien i utgangspunktet bo frem til sommeren, når prinsens utdannelse er fullført.

Ifølge Ekstra Bladet kommer prinsen til å fortsette å være i Frankrike, til tross for alle anbefalingene om å returnere hjem. Dette skal være på grunn av nettopp utdannelsen, som avbrytes og ikke godkjennes hvis han velger å bryte for å reise hjem til Danmark.

BLIR IGJEN: Prins Joachim og kona Marie blir igjen i Frankrike, tross anbefalinger om å reise hjem til Danmark. Her avbildet under nyttårsfeiringen ved Amalienborg slott i København. Foto: NTB scanpix
BLIR IGJEN: Prins Joachim og kona Marie blir igjen i Frankrike, tross anbefalinger om å reise hjem til Danmark. Her avbildet under nyttårsfeiringen ved Amalienborg slott i København. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dermed har ikke prins Joachim annet valg enn å bli, hvis han vil fullføre. Det sier den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen til Ekstra Bladet.

- Prins Joachim og prinsesse Maries situasjon er annerledes enn Frederik (51) og Marys (48). De er nødt til å bli. Faktisk blir de tvunget til det, for ellers ville de avbryte prins Joachims utdannelse. Derfor nekter de også å komme hjem, sier Jakobsen til den danske avisen.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

Kan misse bursdagen - igjen

Jakobsen sier til avisen at verken prinseparet eller deres barn er i en risikosone, men påpeker at det eventuelt kan bli vanskelig for dem å komme hjem for å delta i dronningens 80-årsdag i april.

- Dronningen har jo valgt å avlyse store deler av feiringen på grunn av coronaviruset, og derfor blir det i stedet en lukket familiebegivenhet, som de nå risikerer å ikke kunne delta i, forteller han.

Dette vil i så fall være andre året på rad at prins Joachim og familien ikke deltar på dronningens fødselsdag. I fjor var verken han, prinsesse Marie eller barna å se på balkongen da kongefamilien, tradisjon tro, hilste folket på dronningens fødselsdag.

FRAVÆRENDE: Dronning Margrethe på sin 79-årsdag sammen med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Isabella og tvillingene prinsesse Josephine og prins Vincent. Prins Joachim og familien var derimot fraværende. Foto: NTB scanpix
FRAVÆRENDE: Dronning Margrethe på sin 79-årsdag sammen med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Isabella og tvillingene prinsesse Josephine og prins Vincent. Prins Joachim og familien var derimot fraværende. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsens fravær i fjor kom etter at det var blitt spekulert på hvorvidt han og familien hans kom til å være til stede. Det var en pressemelding sendt ut av det danske kongehuset som vekket spekulasjonene den gang.

Formuleringen «Hennes majestet og den tilstedeværende familien vil vise seg på verandaen» fikk folk til å spørre seg om sentrale medlemmer kom til å stille opp eller ei, deriblant ovennevnte Søren Jakobsen.

I en uttalelse til danske Se og Hør i forkant av dronningens 79-årsdag mistenkte han danskeprinsens fravær.

- Hun kan ikke være tilfreds med situasjonen, for hun trenger å vise at familien står sammen. Man kan jo mistenke at det er prins Joachim som ikke kommer, sa han om dronning Margrethe.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

LES OGSÅ: - Sammen står vi i dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer