Grevinne Alexandra:

Tviholder på diamantene når apanasjen forsvinner

Grevinnen har sagt fra seg prinsessetittel og apanasje. Men én ting vil hun beholde.

DIADEM: Grevinne Alexandra vil om to år ikke lenger motta apanasje. Enkelte ting, som dette diademet, er hun derimot ikke villig til å gi fra seg. Foto: NTB Scanpix
DIADEM: Grevinne Alexandra vil om to år ikke lenger motta apanasje. Enkelte ting, som dette diademet, er hun derimot ikke villig til å gi fra seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1994 møtte prins Joachim (49) av Danmark kvinnen som ett år senere skulle bli hans første kone, Alexandra Christina Manley (54).

Fire år etter at de hadde giftet seg ønsket duoen sin første sønn, prins Nikolai (19), velkommen til verden, og i 2002 ble de tobarnsforeldre da prins Felix (16) meldte sin ankomst.

I 2004 tok imidlertid eventyrromansen en brå vending, og kunngjøringen om at Joachim og Alexandra skulle skilles sendte sjokkbølger gjennom Danmark.

Slutt på apanasjen

160 år hadde tross alt gått siden forrige skilsmisse fant sted i det danske kongehuset, og beslutningen ble umiddelbart sett på som hårreisende.

Som følge av skilsmissen, som ble ferdigstilt i 2005, gikk Alexandra fra å være prinsesse av Danmark til å bli grevinne av Fredensborg. Hun har siden den gang mottatt apanasje hvert år - men snart er den tiden over.

Apanasje er en årslønn fra statskassen til statsoverhodet eller et medlem av et fyrstehus. I 2017 ble det kjent at Alexandra ville si fra seg apanasjen når hennes yngste sønn fyller 18 år, i 2021.

STOLT MOR: Om to år fyller prins Felix (til høyre) 18 år, og da er det slutt på apanasjen for grevinne Alexandras del. Foto: NTB Scanpix
STOLT MOR: Om to år fyller prins Felix (til høyre) 18 år, og da er det slutt på apanasjen for grevinne Alexandras del. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tviholder på diamantene

Til tross for at hun gir fra seg en årslønn som for to år siden lå på 2,4 millioner kroner, er det ikke alt hun er villig å gi slipp på fra tiden som Danmarks prinsesse, skal vi tro danske Se og Hør.

I tillegg til apanasje er det nemlig flere goder man får når man er en del av kongefamilien - deriblant smykker. Før Alexandra og Joachim giftet seg i 1995 fikk den kommende prinsessen et diadem av dronning Margrethe (78) - som hun har planer om å beholde.

- Grevinnen kunne ikke drømme om å gi tilbake diademet. Det skal bli i familien, og går videre til hennes sønner, prins Nikolai og prins Felix, sier Alexandras private sekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, til det danske ukebladet.

Den danske forfatteren og kongehuseksperten Søren Jakobsen fastslår at grevinnen juridisk sett har rett til å beholde gaven. Likevel mener han at hun moralsk sett bør levere diademet tilbake til dronningen, da tanken bak gaven var at Alexandra skulle bruke det i selskap med andre kongelige.

GAVE FRA DRONNINGEN: Diademet som Alexandra har på seg på dette bildet var en gave fra dronning Margrethe. Her avbildet med sin andre eksmann, Martin Jørgensen. Foto: NTB Scanpix
GAVE FRA DRONNINGEN: Diademet som Alexandra har på seg på dette bildet var en gave fra dronning Margrethe. Her avbildet med sin andre eksmann, Martin Jørgensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Arvegods

Diademet kom inn i den danske kongefamilien i 1897, da dronning Alexandrine fikk det til sin 18-årsdag av sin russiske mor, hertuginne Anastasia.

Siden ga Alexandrine diademet videre til sitt barnebarn, dronning Margrethe, før Alexandra fikk det i gave av henne.

Diademet ble ifølge danske Se og Hør produsert i St. Petersburg, og er fullt med diamanter som er slipt i en dråpeform. Smykket er ifølge ukebladet svært verdifullt, og hvis Alexandra selger det kan hun tjene flere millioner.

Det ser derimot ikke ut til at 54-åringen beholder diademet for økonomisk vinning, i og med at sekretæren hennes har uttalt at diademet vil gå videre til hennes sønner. Dermed vil det i fremtiden bli værende i kongefamilien.

Lettet på sløret

Både Alexandra og Joachim har gått videre etter skilsmissen som for 15 år siden rystet Danmark. Joachim giftet seg i 2008 med prinsesse Marie (42), og duoen har barna prins Henrik (9) og prinsesse Athena (6) sammen.

SKAPER DEBATT: Denne videoen, fra danske Se og Hør, skaper nå debatt i Danmark. Grevinne Alexandra ble beskyldt for å slå bort prinsesse Maries arm rundt førstnevntes sønn, prins Nikolai, da han ble uteksaminert. Vis mer

Alexandra giftet seg i 2007 med Martin Jørgensen (40), men i 2015 valgte de å gå hver til sitt, etter åtte år sammen.

I oktober i fjor snakket Alexandra ut om skilsmissen med den danske prinsen i et større intervju med Alt.dk, og kunne blant annet fortelle at hun og prinsen er gode venner i dag.

- En lykkelig skilsmisse er langt bedre enn et dårlig ekteskap. Når jeg ikke kunne få et lykkelig ekteskap, fikk jeg det som er nest best, og det er en lykkelig skilsmisse, sa grevinnen.

- Joachim og jeg er virkelig, virkelig gode venner. Vi støtter hverandre, og vi samarbeider godt om våre to vidunderlige barn. (...) Men vi er ikke gode venner fordi vi MÅ være det for barnas skyld. Det er bare blitt sånn. Jeg tror ikke at man kan si til hverandre at man må være venner, fordi man har to barn sammen. Så enkelt er det ikke, la hun til.

LES OGSÅ: Skylder på seg selv etter de mislykkede forholdene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer